La consellera de Salut, Alba Vergés, amb les mans aixecades, mascareta a la boca i els micròfons davant

Vergés anuncia la incorporació de persones per prevenció i rastreig de casos de Covid-19

Les 600 persones s'incorporaran durant les pròximes setmanes

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat que en les properes setmanes s'incorporaran 600 persones al servei de vigilància epidemiològica per fer prevenció en l'àmbit de les residències i dels centres de treball, i per ampliar el sistema de rastreig.

La consellera ha constatat la necessitat de mantenir l'epidèmia a ratlla, també per recuperar l'activitat quirúrgica demorada. Ha calculat que hi ha un 20% de les operacions que es van retardar. A l'agost es va doblar l'activitat, i s'està treballant al 100% fins al desembre per recuperar el terreny perdut. Vergés també ha explicat que en els propers dies s'aprovarà el pla de control de l'epidèmia, per demostrar que les decisions polítiques a Catalunya es basen en criteris tècnics. 

Durant el ple específic al Parlament sobre la covid-19, Vergés ha insistit que el Govern té «tota la responsabilitat» de la gestió de la pandèmia, i l'ha exercit des del principi, però alhora ha denunciat que li han faltat i li falten eines. En aquest sentit, ha criticat un cop més l'estat d'alarma «recentralitzador» que va aprovar el govern espanyol. «Si ens haguéssim hagut de refiar per tenir materials suficients per als nostres professionals, encara estaríem esperant i de debò que hauria anat pitjor», ha dit.

Vergés destaca el canvi que s'ha implementat a les residències

La consellera ha destacat que el Govern i els diferents sectors treballen contínuament per fer un equilibri compatible entre el dret a la vida i a la salut i l'activitat econòmica i social. És per això que s'han aprovat 78 plans al Procicat de 17 àmbits de l'activitat econòmica i social del país. En la mateixa línia, ha defensat l'obertura de les escoles, que suposa una gestió constant dels grups que es van tancant i que es van obrint.

Pel que fa al sistema sanitari, ha enumerat totes les actuacions que s'han fet per adaptar-lo a la pandèmia i a l'increment exponencial de l'activitat. Ha destacat el canvi que s'està implementant en l'àmbit de les residències, on a partir d'ara hi haurà seguiment de l'atenció primària. S'han fet ja 305.000 visites, el 60% presencials. Hi va haver un pic amb 800 professionals de la primària destinats a les residències, i ara això s'està estructuralitzant.

Vergés també ha explicat que el Govern aprovarà en els propers dies el pla de control de l'epidèmia que va presentar al juliol, un pla que «estableix un marc general segons criteris tècnics i epidemiològics», ha indicat Vergés, que ha remarcat que això permetrà prendre decisions amb una base sòlida «quan en alguns llocs s'està qüestionant que les decisions polítiques no estan basades en criteris tècnics».