La consellera de Salut, Alba Vergés, al Parlament de Catalunya

Vergés afirma que s'ha frenat la segona onada de la Covid-19 però demana «no abaixar la guàrdia»

La consellera de Salut assegura que «estem millor que fa tres setmanes, recuperant la situació de control»

La consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, ha afirmat aquest dimecres que les mesures impulsades des del Govern han frenat la segona onada de la pandèmia de coronavirus i han aconseguit doblegar la corba de contagis, però ha demanat «no abaixar la guàrdia». Ho ha dit durant una intervenció en la sessió de control al Govern que es fa al Parlament, en què ha afegit «ens hi hem deixat la pell. No podem malgastar aquest esforç», en relació amb l'imminent inici de la desescalada.

Vergés ha recordat que el risc de rebrot a Catalunya ha baixat de 1.097 a 390 en les tres darreres setmanes, però ha assegurat que encara no s'ha arribat a la situació del juny, quan el risc va reduir-se fins a xifres pròximes a 10. «La situació encara ens exigirà molt durant molt de temps. N'hem de ser conscients i ho hem d'explicar», ha remarcat la consellera, que ha insistit que les mesures de seguretat continuen sent les mateixes: distància, mans, mascareta i reduir contactes.

En vista de la millora en les dades, Vergés ha dit que cal avançar en la flexibilització de les restriccions per garantir «un equilibri» entre la salut i la «vitalitat» del país, però tot i que ha assegurat que «ja va de baixada» ha avisat que encara queda «molta feina per fer». «Estem millor que fa tres setmanes, recuperant la situació de control», ha afegit la consellera, que ha celebrat la millora de la situació sense haver tancat les escoles ni haver aplicat un confinament domiciliari.

Combat contra la pandèmia, millorant el sistema de salut

En la seva intervenció, la consellera Vergés ha afirmat que el Govern ha combatut el virus «i alhora continua millorant el sistema de salut», explicant que el sistema de rastreig ja compta amb 2.800 persones, que s'han augmentat les places d'UCI i que s'han ampliat les plantilles de l'atenció primària.

«Hem multiplicat per tres les UCI, de març a setembre hem incorporat 3.300 professionals nous en l'atenció primària, i d'aquí al 2025 preveiem incorporar 3.800 professionals més i recuperar l'atenció primària com l'eix vertebrador del sistema», ha defensat Vergés.

Miquel Sàmper i Pere Aragonès, en la mateixa línia

Per la seva banda, el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, s'ha mostrat en la mateixa línia que Alba Vergés i ha assegurat que es va «pel bon camí» i ha subratllat que les restriccions en vigor ja estan tenint els resultats esperats.

En un sentit similar s'ha expressat el vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, que ha assenyalat que hi ha «una tendència clarament a la baixa». Tot i això, ha insistit que malgrat la flexibilització prevista per la setmana que ve cal «responsabilitat» perquè després no s'hagi de fer «passos enrere».