Imatge de José Manuel Villarejo amb una mascareta negra i una boina caminant pel carrer

Tothom en xoc: Villarejo acusa el CNI d'estar implicat en els atemptats del 17-A

L'excomissari de la Policia Nacional assegura que el CNI volia donar «un petit ensurt a Catalunya», però «va calcular malament les conseqüències»

L'excomissari de la Policia Nacional José Manuel Villarejo ha afirmat aquest dimarts en seu judicial que el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) va estar implicat en els atemptats del 17-A del 2017 de La Rambla de Barcelona i Cambrils. Villarejo ha assegurat que va ser «un error greu» de l'aleshores director del CNI, Féliz Sanz Roldán.

En aquest sentit, l'excomissari ha assenyalat que Sanz Roldán «va calcular malament les conseqüències per donar un petit ensurt a Catalunya» els dies previs al referèndum de l'1-O. Villarejo ha afegit que, amb posteriorment, ell va col·laborar amb el CNI per «intentar arreglar l'embolic» generat per «l'atemptat de l'Imam de Ripoll».

Tot això ho ha dit durant el judici de tres de les branques del cas 'Tándem' a l'Audiència Nacional, que jutja diversos dels encàrrecs que l'excomissari va realitzar durant la seva trajectòria.

No és la primera vegada que Villarejo apunta al CNI

El 15 de gener del 2021, durant una declaració en un judici on estava acusat de calúmnies contra Sanz Roldán, Villarejo ja havia apuntat que el CNI havia tingut responsabilitat en els atemptats. Llavors, l'excomissari va assegurar que una font «molt important» havia avisat el CNI d'un «possible risc» d'atemptat a Barcelona. El CNI, però, no va fer cas, ja que van considerar que «no era fiable».

En la seva declaració d'aquest dimarts, però, Villarejo ha apuntat directament a la intencionalitat del que va ser director del CNI. Segons el seu relat, Sanz Roldán va cometre «un error greu» perquè «va calcular malament les conseqüències per donar un petit ensurt a Catalunya».

Amb aquesta declaració, Villarejo apuntala les informacions que apuntaven la vinculació del CNI amb els atemptats del 17-A.

Les reaccions a la declaració de Villarejo

Després de la declaració de José Manuel Villarejo, les reaccions des de Catalunya no s'han fet esperar. L'expresident de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat en una piulada a Twitter que és «gravíssim» i que «cal arribar fins al final». Torra ha assenyalat que, si es confirmar la declaració de l'excomissari, «ens trobaríem davant d’un crim d’estat».

Per la seva banda, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha dit que «és absolutament imprescindible saber la veritat», mentre que la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, ha qualificat el fet d'«ignominiós».

També s'ha pronunciat sobre la declaració de l'excomissari Javier Martínez, el pare del nen de tres anys que va ser assassinat durant els atemptats a la Rambla. En una publicació a Twitter, ha escrit «gracias comisario Villarejo», acompanyant el text d'una fotografia del seu fill Xavi.