Alarma als pantans de Siurana i Riudecanyes: poca aigua i amb una tend猫ncia no gaire favorable

Ambd贸s embassaments passen per un mal moment, amb un nivell inferior al 35% de la seva capacitat, clarament per sota de la mitjana dels pantans catalans

Actualment els pantans de Siurana i Riudecanyes es troben en una situació força preocupant. En el cas del de Riudecanyes possiblement sigui més greu, de fet, juntament amb el de Guiaments i segons informa l'Agència Catalana de l'Aigua, no arriba ni al 27% de la seva capacitat. El pantà de Riudecanyes no se salva ni amb l’aportació d’aigua del transvasament del Siurana, controvertit arran de la gestió que se’n fa, i a 3 de setembre de 2019 només acollia 1,14 hm³ sobre els 5,30 hm³ de volum total. Pel que fa al pantà de Siurana sembla que la situació no varia gaire  i, el cas és que alberga només el 31% del total d’aigua que pot embassar. El de Siurana és l’embassament amb major capacitat de la vegueria del Camp, amb tot, ara per ara conté la mateixa quantitat d'aigua que el pantà del Foix, el qual es troba quasi al màxim de la seva capacitat, amb entre 3 i 4 hm³.

Els embassaments del Camp de Tarragona es troben a un nivell molt inferior respecte als de la resta de Catalunya

Segons l鈥橝g猫ncia Catalana de l鈥橝igua (ACA), les reserves d鈥檃igua de les conques internes de Catalunya s贸n, en general, for莽a inferiors respecte de l鈥檃ny anterior. Els nivells actuals d鈥檃igua embassada amb prou feines supera el 60%. Pel que fa a les conques que pertanyen a la Confederaci贸 Hidrogr脿fica de l鈥橢bre els resultats s贸n encara menys optimistes, amb una proporci贸 del 57% sobre el total de la seva capacitat.

Estat del pant脿 de Riudecanyes el 22 de juliol de 2015
Estat del pant脿 de Riudecanyes el 22 de juliol de 2015 | ACA

 

Les comarques interiors del Camp de Tarragona no destaquen pels grans registres pluviom猫trics al cap de l鈥檃ny. De fet, enguany no n鈥櫭﹕ una excepci贸 i els embassaments com el de Siurana o el de Riudecanyes se鈥檔 ressenten clarament. L鈥Atles Clim脿tic de Catalunyaestableix que la mitjana clim脿tica pluviom猫trica -corresponent al per铆ode entre el 1961 i el 1990- es troba entre els 550 i els 700 l/m虏 a les conques d鈥檃mbd贸s pantans, ben lluny del r猫gim pluviom猫tric de la Catalunya humida, on s鈥檌nclouen les comarques del Pirineu, del nord de Barcelona i de Girona, amb acumulacions que f脿cilment superen els 900 l/m虏 anuals.

Tot plegat, 茅s sabut que s鈥檃rrossega una sequera de fa mesos i els registres actuals en s贸n una prova. Sense anar m茅s enll脿, tant a Siurana com a  Riudoms(un dels punts m茅s propers al pant脿 de Riudecanyes de qu猫 s鈥檋an pogut obtenir registres)  porten recollits al voltant de 120 l/m虏en el transcurs de l鈥檃ny. A dia d鈥檃vui, segons la mitjana clim脿tica, s鈥檋aurien d鈥檋aver acumulat fins a entre 300 i 340 l/m虏 a l鈥檈ntorn del pant脿 de Riudecanyes, cosa que evidencia la sequera que es pateix amb un d猫ficit de fins el 65%. En el cas del pant脿 de Siurana, la mitjana indica que els registres haurien de trobar-se a l鈥檈ntorn dels 340 i 400 l/m虏, fet que tamb茅 reflecteix sequera, en concret amb un d猫ficit que arriba al 70%.

Estat del pant脿 de Siurana el desembre de 2017
Estat del pant脿 de Siurana el desembre de 2017 | ACA

 

La comparativa dels darrers 5 i 10 anys deixa un panorama for莽a desolador

Com es comentava, l鈥檃ny 2018 els embassaments de les conques internes catalanes gaudien d鈥檜n volum d鈥檃igua superior. Malauradament aquesta situaci贸 no s鈥檈stava donant als pantans del Priorat i del Baix Camp, concretament el pant脿 de Siurana disposava de la meitat de l鈥檃igua que a dia d鈥檃vui embassa. Quant al deRiudecanyes la situaci贸 era for莽a similar, amb quasi 4 punts m茅s ara fa un any.

Aix铆 doncs, es pot afirmar que dos dels pantans m茅s importants del Camp de Tarragona arrosseguen una situaci贸 delicada des de fa temps. Per貌, exactament, des de fa quants anys? A trav茅s de les dades que publica l鈥橧nstitut d鈥橢stad铆stica de Catalunya (IDESCAT)  es confirma que en el cas de Siurana la situaci贸 clarament ha anat empitjorant en els darrers 5 anys. L鈥檃ny 2014 aquest embassament acollia fins a 10 hm鲁 a finals d鈥檈stiu, l鈥檈quivalent a un 82% de la seva capacitat. Progressivament, sobretot a partir de 2016, ha anat baixant de nivell, registrant un m铆nim en la s猫rie ara fa un any, quan es trobava a un nivell del 14%. Si anem m茅s enrere, s鈥檕bserva una davallada important el 2011, moment en el qual el pant脿 nom茅s assolia el 8%. En relaci贸 amb la resta d鈥檃nys, entre el 2009 i el 2013, el volum ha variat lleugerament i sempre ha estat per sobre del 65% de la seva capacitat. En resum, prenent com a base  la mitjana del nivell d鈥檃igua dels darrers 10 anys, la qual 茅s del 63%, es corrobora que l鈥檈stat actual -del 32%- 茅s for莽a alarmant.

En refer猫ncia a l鈥embassament de Riudecanyes, segons apunta l鈥橝CA, en els darrers 10 anys els nivells no han variat gaire. De fet, s鈥檕bserva que a finals d鈥檈stiu el pant脿 sempre ha estat a menys del 50% del total de la seva capacitat. En aquest sentit, es podria arribar a definir l鈥estat de sequera d鈥檃quest embassament com un problema cr貌nic i, fins i tot, es pot caracteritzar d鈥end猫mic.

Gr脿fic de l'evoluci贸 de la sequera que pateixen els pantans de les conques internes catalanes des del 2016
Gr脿fic de l'evoluci贸 de la sequera que pateixen els pantans de les conques internes catalanes des del 2016 | ACA

 

Esperances per a un final d鈥檃ny que podria normalitzar-se pel que fa a les precipitacions

Val a dir que hem afrontat el per铆ode de l鈥檃ny en qu猫 茅s m茅s probable que plogui menys. Aix铆 mateix, entrant al m茅s de setembre s鈥檈ncaren els mesos que corresponen a l鈥檈staci贸 de l鈥檃ny m茅s plujosa a les comarques tarragonines. Durant els mesos de setembre i fins al novembre, amb la temperatura de l鈥檃igua del mar encara for莽a elevada, 茅s probable que es produeixin episodis de temporal amb pluges continuades. Ara b茅, haurien de ser registres de pluja el suficientment elevats com per recuperar els nivells d鈥檃nys anteriors, sobretot en refer猫ncia al pant脿 de Siurana.  El cas 茅s que seria l鈥櫭簄ic escenari capa莽 de capgirar la situaci贸 actual.

Els 煤nics models que s鈥檃treveixen a intuir quina pot ser  la tend猫ncia de les precipitacions els propers mesos s贸n elsmodels estacionals. L鈥橝dministraci贸 Nacional Oce脿nica i Atmosf猫rica (en angl猫s NOAA) del Estats Units preveu, a trav茅s dels models de predicci贸 d鈥檃nomalia de les precipitacions, que els mesos de setembre, octubre i novembre al sud de Catalunya poden ser normals pel que fa a les pluges.

Mapa de l'anomalia de les precipitacions prevista a Europa per als mesos de setembre, octubre i novembre
Mapa de l'anomalia de les precipitacions prevista a Europa per als mesos de setembre, octubre i novembre | NOAA

 

Aquests models poden o no ser encertats en la tend猫ncia final de les precipitacions al Camp de Tarragona, per貌 el que est脿 clar 茅s que amb uns registres normals tampoc es revertiria l鈥檈stat en qu猫 es troben els embassaments de Siurana i Riudecanyes.

Unes comarques marcades per la irregularitat de les pluges i unes sequeres que cada vegada es perllonguen m茅s

Els embassaments s贸n molt susceptibles a les sequeres pr貌pies del nostre clima Mediterrani, m茅s quan coincideix amb el per铆ode estival, amb una sequera de fa mesos i amb el pic m脿xim de demanda de consum i aprofitament de l鈥檃igua embassada. A les comarques de Tarragona 茅s habitual patir sequeres durant els mesos d鈥檈stiu, malgrat tot sembla que cada vegada pot ser m茅s habitual que siguin m茅s intenses i persistents en el temps.

L鈥橝CA alerta que des del 2016 Catalunya pateix un per铆ode hidrol貌gicament molt sec, motivat principalment per la manca de precipitacions, tot i que tamb茅 per les grans calorades registrades durant els estius. Una situaci贸 que mereix un titular a banda, 茅s el fet que  quasi el 75% dels pobles de les conques internes es troben oficialment en sequera extrema. En aquesta l铆nia, des de fa m茅s d鈥檜n any  l鈥檈ns s鈥檋a vist obligat a activar mesures preventives en relaci贸 amb la gesti贸 de l鈥檃igua  per tal de garantir els diferents usos b脿sics del dia a dia. Tot plegat, ho ha fet a trav茅s d鈥檜n Pla Especial de Sequera (PES)  que seguir脿 vigent fins que l鈥檈stat dels embassaments no millori de forma substancial.

El Servei Meteorol貌gic de Catalunya (METEOCAT) defineix quines 脿rees del territori s贸n les m茅s afectades durant els darrers 3 anys per la sequera, i ho fa a trav茅s de l鈥櫭璶dex IPE36 -un 铆ndex que mesura l鈥檃nomalia de les precipitacions prenent com a base la mitjana entre el 1971 i el 2010. En el mapa, per un costat, es pot observar que l鈥櫭爎ea del sud del Baix Camp fins a Montbri贸 del Camp i Riudoms pateix unes condicions de sequera forta. En conjunt, coincidint amb l鈥檈stat en qu猫 es troba el pant脿 de Riudecanyes. Per l鈥檃ltre, s鈥檕bserva que  a la conca del Siurana els valors s贸n m茅s favorables, els quals defineixen una condicions d鈥檋umitat moderada. En aquest darrer cas, sembla que la situaci贸 de sequera 茅s m茅s recent, concentrada b脿sicament en els darrers 6 mesos.

Mapa del l'脥ndex de Precipitaci贸 Est脿ndard (IPE) corresponen als darrers 3 anys
Mapa del l'脥ndex de Precipitaci贸 Est脿ndard (IPE) corresponen als darrers 3 anys | METEOCAT

 

Pel que fa als escenaris de futur, fins al 2050, el mateix Meteocat interpreta mitjan莽ant les projeccions la possibilitat que  la precipitaci贸 mitjana anual disminueixi a l鈥檈ntorn del 5 i el 13% respecte de la mitjana entre el 1971 i el 2000. Plour脿 menys, per貌 no es pot concretar en quines zones ho far脿 d鈥檜na manera m茅s evident. Amb un major grau de certesa sembla que les pluges tendiran a ser cada vegada m茅s extremes, fins al punt que es preveu que entre el 2021 i el 2050 es dupliqui la probabilitat de registrar precipitacions de m茅s de 200 l/m虏 en nom茅s 24 hores -les anomenades pluges torrencials, les m茅s dram脿tiques quant a danys causats.