Els Avis per la Llibertat, «disposats a anar a presó» per l'1-O

Han recollit firmes arreu del país per autoinculpar-se per l'1-O

Els Avis i Àvies per la Llibertat s'autoinculpen per la jornada de l'1-O i diuen estar disposats a ingressar a presó a canvi que surtin alliberats els polítics i líders independentistes presos. Així en deixen constància en un manifest, subscrit per 1.229 firmes recollides pels col·lectius estesos arreu de Catalunya, sota el denominat moviment 'Taca d'Oli'.

«Som nosaltres els qui hem d'ingressar a presó»

Un grup d'avis han lliurat el manifest aquest dijous al matí a la Fiscalia a Tarragona. Els avis ho desmarquen del precedent d'una altra acció d'autoinculpació -pel 9-N-, perquè, en aquest cas, el grau d'implicació va ser major. «Ens declarem culpables de voler la República Catalana, som nosaltres els qui hem d'ingressar a presó», exposa el comunicat.

Els Avis i Àvies per la Llibertat, més d'un any de protestes de Reus a tot el país

Des de l'empresonament dels líders socials i polítics del procés d'independència de Catalunya, els Avis i Àvies per la Llibertat es manifesten, cada dia, arreu del país. El moviment el van endegar setze jubilats a Reus, on sovint apleguen centenars de persones en la manifestació de cada matí a la plaça del Mercadal.

Va ser a través del mòbil que aquest grup reduït d'avis va decidir passar a l'acció amb una iniciativa que ràpidament va quallar entre la societat i s'hi va anar adherint gent. De fet, han estat els precursors d'una idea que s'ha acabat estenent a 25 municipis. Malgrat que els avis s'autofelicitaven la tardor passada, en el primer aniversari de les seves protestes, per la iniciativa, reconeixien també que és una celebració «agredolça».

En aquella efemèride, els Avis i Àvies per la Llibertat confessaven sentir-se satisfets i orgullosos de la constància i el seguiment que ha tingut la seva proposta de convocar protestes pacífiques diàriament, però alhora tristos «perquè les coses segueixen igual».

Més d'un any de presons preventives

Jordi Sánchez i Jordi Cuixart van ser empresonats el passat 16 d'octubre de 2017. L'exvicepresident Junqueras i l'exconseller Forn són a la presó des del 2 de novembre de 2017, mentre que els consellers Rull, Turull, Romeva i Bassa i l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, estan tancats a la presó des del 23 de març de 2018.