L'Ebre i el Priorat, de postal: la nevada deixa imatges precioses

Les baixes temperatures congelen la neu i dificulten la mobilitat a l'interior del Camp de Tarragona

Alguns pobles encara no tenen telèfon fix ni internet i es mantenen generadors per garantir l'electricitat

El fred intens de les darreres hores, amb registres de fins a sis i set graus sota zero, han congelat els tous de neu que s'acumulen en molts pobles de l'interior del Camp de Tarragona. El gel complica molt la recuperació de la normalitat a la zona i els ajuntaments s'afanyen a espargir sal arreu per permetre la mobilitat dels veïns. Al Priorat no hi ha transport escolar però la majoria d'escoles han obert ja amb serveis mínims. Aquests dimarts encara queden pobles com la Bisbal de Falset sense tenen telèfon fix ni internet, i n'hi ha d'altres com els Guiamets que tenen electricitat gràcies a generadors. A la Conca de Barberà hi ha tres rutes escolars suspeses i continua relativament afectat el servei de recollida de la brossa a la comarca.

Tens Telegram? Afegeix-te gratis al canal de TarragonaDigital: les millors fotos i vídeos, les últimes hores i ara també pots comentar! CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

A Falset la brigada municipal continua tirant sal i potassa als carrers principals, obre nous passos i desplaça la neu acumulada fins a punts preparats, en zones apartades del centre. Les piles de neu mesuren més d'un metre d'altura. «Amb el fred la situació s'ha complicat i tenim molta feina a fer durant dies, per això hem reforçat la maquinària», explica l'alcalde, Carlos Brull.

L'escola i la llar d'infants de la capital del Priorat han pogut obrir portes aquest dimarts, però bàsicament ofereixen servei als falsetans perquè les 14 rutes de transport escolar de la comarca —que afecten uns 400 alumnes— continuen suspeses. D'altra banda, les afectacions més greus són l'esfondrament de la nau de Fermator i d'una petita granja amb animals.

L'alcalde de Cornudella: «Sembla que estiguem en un forat de món»

A Cornudella de Montsant han arribat a set i fins a nou graus negatius i la neu fosa ha donat pas al gel. «Ara tota la brigada municipal torna a tirar sal per deixar-ho en condicions, però hi ha molt gruix», apunta l'alcalde, Salvador Salvadó. Aquest dimarts al matí els efectius de la Diputació espargeixen sal a la carretera de Siurana i intenten obrir l'accés a Albarca. La llar d'infants i l'escola també han obert amb serveis mínims.

Tot i que a Cornudella han mantingut la llum i el telèfon, l'alcalde creu que no tenen els serveis adequats per afrontar inclemències com aquestes. «Si això arriba a passar a Barcelona potser ja estaria tot adequat en poques hores però aquí costa molt més, sembla que estiguem en un forat de món», afirma Salvadó. «És molt bonic venir al Priorat a gaudir dels paisatges i el vi, però també ens han d'ajudar amb els serveis essencials i les telecomunicacions», reclama.

Sense telèfon fix ni Internet

A la Bisbal de Falset no donen a l'abast a espargir sal i continuen sense telèfon fix i sense internet. «Sort que hem recuperat la telefonia mòbil. Ho afrontem amb resignació i fe cristiana», apunta l'alcaldessa, Emília Busquets. «Només ens podem limitar a anar tirant sal perquè se'ns glaça tot. Aquesta nit hem arribat a sis sota zero i a les deu del mati encara estem a un grau sota zero i el glaç no marxa», afegeix Busquets.

Com la majoria de pobles de muntanya la Bisbal de Falset és un poble costerut i amb gent gran, i això suposa un risc. L'alcaldessa recorda que dissabte es van quedar sense telèfon ni internet i que només es podien comunicar amb l'exterior amb una emissora de ràdio que els va proporcionar el CECAT. La Creu Roja va acabar portant una bombona d'oxigen a una persona gran que necessitava respiració assistida i no tenia llum a casa.

«En aquests pobles petits les situacions extremes són molt lamentables i el que més ens dol és la manca de previsió. Feia dies que ens havien presentat la Filomena i que l'anomenaven i no es van posar llevaneu o vehicles 4x4 a punts estratègics. La desatenció va ser total», afegeix l'alcaldessa de la Bisbal de Falset.

Continuen els treballs per resoldre les avaries a la xarxa elèctrica

El subministrament elèctric als Guiamets encara es fa aquest dimarts mitjançant generadors perquè Endesa no ha pogut resoldre l'avaria que va deixar el poble sense llum durant setze hores, segons explica el primer tinent d'alcalde, Manel Sales. Després d'haver fet una crida als veïns per col·laborar en la neteja de la neu, aquest dimarts «els carrers estan nets i transitables» i es van obrint vies camins i masos aïllats.

«Matins caòtics» a la Conca de Barberà

En municipis de muntanya de la Conca de Barberà també hi ha molta neu acumulada i les baixes temperatures no hi ajuden. Els accessos d'entrada i sortida als pobles estan nets, però per dins als carrers l'acumulació de neu persisteix, dos dies després del temporal. A Vimbodí i Poblet els matins són «caòtics», assegura l'alcalde Joan Canela, pels problemes circulatoris dels veïns a l'hora de voler transitar en uns carrers que s'han convertit en autèntiques pistes de gel. El veïnat es presta voluntàriament a retirar la neu amuntegada a cops de pala i amb tractors.

Vilanova de Prades, on els mateixos veïns van haver d'obrir pas a una ambulància amb pales, va quedar incomunicat i bloquejat. Tractors i retros continuen netejant uns carrers on s'hi van arribar a acumular fins a 60 centímetres de neu. L'Ajuntament ha llogat una empresa externa per disposar de maquinària pesada. L'alcalde Artur Miró reconeix que caldrà estar més ben preparats de cara a futurs episodis. «Feia temps que no nevava i ens havíem relaxat una mica, tampoc teníem molta previsió de sal per a una gran nevada, haurem de reforçar els nostres medis", afirma.

A Vallclara també s'ha optat per llogar una empresa externa amb un retro tractor que porta dos dies netejant i apilant la neu enfora. «S'ha fet pas pels carrers, però el problema és el gel, estem tirant-hi sal i esperant que faci bo i es fongui», explica l'alcalde de Vallclara, Rosendo Roig. Malgrat ser un inconvenient que impedeix alguns veïns anar a treballar, l'alcalde destaca que no s'han donat incidències greus. De cara a demà la comarca, on encara hi ha tres rutes escolars suspeses que afecten més d'una trentena de nens, confia haver fet molt net del temporal Filomena.

Dotze centres tancats al Camp de Tarragona

Al Camp de Tarragona, aquest dimarts encara no han pogut obrir dotze centres educatius, en concret de la comarca del Priorat, amb un total de 708 alumnes afectats. Segons informen des del Departament d'Educació, cinc de les sis comarques tarragonines estan afectades plenament o parcialment pel transport escolar —l'Alt Camp, el Baix Camp, la Conca de Barberà, el Priorat i el Tarragonès.