bombers

Els Bombers ja porten més de 120 rescats a la natura a la demarcació de Tarragona aquest 2019

La meitat corresponen a rescats de muntanya | Persones perdudes o medi aquàtic, altres casos recurrents

No és d'estranyar la tendència habitual a associar els Bombers de la Generalitat com aquell cos d'emergències de foc i flama, d'incendis i cremades, sense parar especial atenció a altres branques de la seva competència sovint més delicades i desconegudes. Una d'elles és  la funció de salvament i rescat que desenvolupen, per exemple, arreu del medi natural.

Durant els set primers mesos de l'any 2019, a la demarcació de Tarragona han realitzat ja un total de 124 actuacions d'aquestes característiques, una xifra en la línia dels darrers anys. La meitat d'aquests casos correspon a rescats de muntanya, seguida de lluny d'altres recerques com les de persones perdudes  o rescats a rius, llacs, barrancs, pous o a la mar. Arreu de Catalunya, el nombre de salvaments al medi natural ja supera el miler aquest 2019.

Tarragona i Mont-ral (Alt Camp), els punts que concentren més rescats de muntanya

De les dades que ha fet públiques el Departament d'Interior, no es desprèn cap punt negre de risc especial, però sí que s'assenyalen unes localitats concretes on els rescats de muntanya són més freqüents. És el cas del terme municipal de Tarragona, amb dotze exemples a data del 30 de setembre, que es pot justificar atesa la grandària respecte a qualsevol altre municipi de la regió.

bombers
Els salvaments en el medi natural, una de les activitats de rescat més delicades | Bombers

Especialment destacables són els sis rescats de muntanya que fins ara s'han dut a terme a Mont-ral (Alt Camp)  o els tres que han calgut a Vimbodí i Poblet (Conca de Barberà) i l'Ametlla de Mar (Baix Ebre), localitats notablement més petites amb un índex d'incidència proporcionalment molt més elevat que a la capital del Tarragonès.

Els Bombers aconsellen «preparació, informació i companyia» per gaudir de la muntanya

Una boletaire perduda a Prades el dia de Santa Tecla, un home ferit amb el genoll fracturat al Toll de l'Olla al mes d'agost o una persona lesionada mentre feia escalada també a Mont-ral només uns dies abans són només alguns dels exemples més recents d'aquestes situacions delicades. La mitjana tarragonina alarma: cada dos dies i poques hores, de mitjana, es produeix un nou cas  d'aquests episodis de salvament al medi natural.

Els recats a la natura a Catalunya són un cas disparat en augment progressiu des de l'any 2011, degut a l'interès cada cop més massificat  de descobrir aquests paratges del territori abans gairebé inhòspits. Els Bombers insisteixen a aconsellar «preparació, informació i companyia» a la muntanya per poder-la gaudir amb seguretat.