Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

El nombre de centres educatius només de barracons a Tarragona es manté

En total, a tota l'àrea metropolitana, hi ha 151 mòduls prefabricats

El cost de traslladar els barracons puja fins a 600.000 euros.
Un total d'onze centres educatius de Tarragona estan fets només a base de barracons. | Cedida

 

Les escoles de la vegueria de Tarragona i el Baix Penedès començaran el nou curs escolar amb dades molt similars a les del darrer període acadèmic.  Un total d'onze centres estaran compostos només de barracons, una xifra idèntica a la del curs anterior. També hi ha escoles i instituts amb mòduls prefabricats adjacents, cosa que situa el nombre total de barracons a la zona en 151, un més que el curs acadèmic anterior.

El cap dels serveis territorials d'Ensenyament a Tarragona, Jean-Marc Segarra, ha explicat que  «no cal demonitzar els mòduls prefabricats perquè ja no són com els de fa vint anys», i ha subratllat que, per qüestions de pics demogràfics,  «al 40% dels llocs on hi ha mòduls, no caldran construccions d'obra definitiva». «A més, a molts centres mantenim els barracons com a espais polivalents per a poder-hi fer nous projectes educatius», ha explicat.

Els 11 centres educatius de Tarragona només de barracons

Segons ha detallat el mateix Segarra, els onze centres fets només amb barracons per aquest curs a Tarragona són els següents:

—Escola Ponent de Tarragona

—Escola Arrabassada de Tarragona

—Escola els Ganxets de Reus

—Escola de Maspujols

—Institut de Roda de Berà

—Escola Marcel·lí Esquius de Mont-roig del Camp

—Institut de Miami Platja

—Escola Bernat Tolrà de Vila-rodona

—Escola Arquitecte Jujol dels Pallaresos

—Escola de Rocafort de Queralt

—Escola Vilamar de Calafell

Jean-Marc Segarra ha explicat que l'Escola Arrabassada de Tarragona es troba en fase de construcció i que es preveu que es pugui obrir el curs 2020-2021. A més, ha detallat que l'institut dels Pallaresos té pendent l'adjudicació de l'obra i que les escoles de la Juncosa del Montmell i de Maspujols, així com l'Institut de Roda de Berà tenen pendent d'adjudicar el projecte.

En tots els casos, segons Segarra, «l'aplicació de l'article 155 ha perjudicat i ha relentitzat els processos, perquè des de Madrid no volien signar res». En aquest sentit, el delegat del Govern a Tarragona, Òscar Peris, ha volgut agrair la feina dels treballadors dels serveis territorials d'Ensenyament «durant els nou llargs mesos del 155».

El nou curs comença amb els mateixos alumnes i més docents

En les dades provisionals del nou curs, que s'iniciarà el proper dimecres, 12 de setembre, s'estabilitza el nombre d'alumnes, que se situa en 153.881: per qüestions de demografia, augmenten els matriculats a secundària, però baixen els d'infantil i primària. La formació professional s'incrementa en gairebé 190 alumnes. L'oferta de centres educatius també es manté: 186 escoles públiques, 61 instituts públics, 36 centres concertats i 3 centres privats.

A més, la plantilla de docents queda incrementada en 50 persones i se situa en un total de 7.306. Un 81% del professorat es manté al centre on treballava, un fet «positiu» segons Segarra perquè dona «la màxima estabilitat a centres, professors i alumnes». Amb tot, es calcula que de cara al curs vinent caldrà convocar 5.000 places més per al cos de mestres arreu de Catalunya.