Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Pablo Mazón: «Amb el Clúster TIC, les empreses de Tarragona poden augmentar el volum de negoci»

Parlem amb Pablo Mazón, CEO de Movertis i president del Clúster TIC Catalunya-Sud | El Clúster compta amb més de 40 empreses tecnològiques de Tarragona i avança en una creixent projecció a l'exterior

Pablo Mazón, president del Clúster TIC Catalunya-Sud
Pablo Mazón, president del Clúster TIC Catalunya-Sud | Laia Solanellas

 

Després de cinc anys de vida, el Clúster TIC Catalunya Sud es troba en un moment òptim per començar a veure els resultats pels quals es va crear.

  

A finals de l'any 2013 va néixer el Clúster, gràcies a l'impuls de l'Ajuntament de Reus en una primera fase. L'organització ha anat sumant la implicació progressiva de desenes d'empreses de la nostra regió que sota la premissa de treballar en l'àmbit tecnològic des de diferents vessants, han articulat l'activitat que porta ara mateix el clúster i convertint-lo en un ecosistema empresarial divers, vinculat d'una manera o una altra amb la tecnologia i el know how tecnològic i sempre amb segell local. 

  

Des de TarragonaDigital, que també ens hem sumat fa uns mesos al clúster tecnològic del sud de Catalunya, hem volgut parlar amb el seu president,  Pablo Mazón, per conèixer i transmetre als nostres lectors el moment actual que viu el Clúster TIC Catalunya-Sud, els seus projectes a curt i mitjà termini, els objectius futurs i el pla de treball per consolidar-se com un agent capaç d'exportar marca Tarragona a l'exterior i d'atraure talent tecnològic i inversió empresarial a la regió.

— El Clúster neix el 2013. Com i per què es planteja aquesta necessitat?

Neix amb un doble objectiu: potenciar el territori com a territori tecnològic, ja que hi ha molt bones empreses però no totes són conegudes i també per guanyar força en l'àmbit institucional i de projecció fora: Empreses que vulgueu invertir a Catalunya, penseu també en Tarragona i no només en Barcelona com sempre ha passat. A nivell tecnològic hi ha aquí bastantes empreses prou potents i és un sector que necessitava aquesta projecció.

  

  

— El Clúster seria doncs una mena de lobby tecnològic?

  Seria un grup empresarial amb l'objectiu de treballar conjuntament perquè aquesta regió prosperi, ja que si prospera, podrem captar més talent, més volum de negoci i hi haurà empreses que ara mateix només van a Barcelona a buscar proveïdors i podran fer-ho també a Tarragona. Vindria a ser com el nucli basc, on tothom té clar ja també que hi ha potència empresarial en el sector tecnològic.

«Actualment el Clúster té 45 empreses membres i representa 1.500 treballadors»

— La part privada ha anat guanyant amb el temps molt més pes que la part pública...

  Inicialment la part pública era molt alta perquè era necessari en una primera fase la vinculació de l'administració per tirar endavant el clúster però actualment el clúster és majoritàriament privat, ja camina sol i la participació pública és mínima. Necessària perquè cal anar de la mà amb les institucions del territori a l'hora de projectar l'economia i el potencial de la regió.

— Amb quantes empreses tancarà 2018 el Clúster?

  Actualment tenim 45 empreses vinculades, que representa uns 1.500 treballadors i a nivell de facturació agrupada estem parlant de més de 1.000 milions d'euros de facturació.

Moment de l'entrevista realitzada a la redacció de TarragonaDigital
Moment de l'entrevista realitzada a la redacció de TarragonaDigital | Laia Solanellas

 

  

— En quin punt es troba ara mateix el Clúster?

  Ara mateix ja som sòlids i potents, tenim uns quants encàrrecs professionals que estem desenvolupant i amb moltes sinergies creades entre les empreses que en formen part. La voluntat és seguir creixent tant amb més empreses adherides com amb més projectes. Ja no som només un acte de fe sinó una via útil que els empresaris poden fer servir i aprofitar.

  

A curt i mitjà termini volem incrementar el nombre de projectes en els quals estem involucrats. Estem fent un esforç en la captació de socis que no són productors de tecnologia però sí que en són grans consumidors pel fet de tenir aquest consum intrínsec en el mateix ADN de l'empresa. Són empreses que potser no volen o poden desenvolupar un procés tecnològic dins la seva empresa però si que necessiten estar en contacte amb empreses que poden oferir aquesta solució. Si l'ecosistema es construeix bé i és suficientment ampli, les sinergies que es creen són molt interessants i d'altra manera seria difícil que es produïssin.

  

El Clúster té 45 socis que dominen molt bé una o diverses tecnologies i això fa que es puguin donar solucions molt més complexes i transversals a les empreses que ho necessitin. I tot plegat en un marc de proximitat, amb empreses d'aquí, amb facilitat de comunicació habitual i en un entorn altament professional però a l'hora de confiança, amb tracte personalitzat cap al client.

  

  

— De quin tipus de tecnologies estem parlant?

  Actualment, per exemple, s'estan buscant molts perfils d'enginyers informàtics que sàpiguen programar en alguns d'aquests llenguatges: php, javascript, phyton, C++, Sql, i facin ús de frameworks com symfony o bé laravel. Els perfils professionals tecnològics van en augment, són de tipus molt especialitzat i n'existeix una forta demanda en la majoria d'empreses.

El Clúster TIC Catalunya-Sud ha renovat la seva pàgina web, més funcional i operativa
El Clúster TIC Catalunya-Sud ha renovat la seva pàgina web, més funcional i operativa | Cedida

 

  

— Pel que fa al talent professional, quina és la qüestió: manca de talent, incapacitat per atraure'l o dificultats perquè es quedi a Tarragona?

  La feina de dos o tres anys està començant a donar els seus resultats. Ja hi ha empreses que aposten pel clúster i això també fa que la mateixa gent d'aquí confiï més en el territori. No cal anar fora a buscar feina sinó que aquí hi ha un mercat tecnològic laboral interessant i amb una cosa que, per exemple Barcelona no pot competir, que és la millor qualitat de vida.

Hi ha hagut durant molt de temps un desconeixement d'ofertes laborals aquí, que, pel que sigui, a la gent no li han acabat d'arribar i en això crec que podem entonar tots un mea culpa: des de les empreses que oferim llocs de feina, a les borses de treball, a la universitat... però tampoc hi havia un nucli unificat per donar valor a aquest mercat. Històricament, la gent jove ha buscat marxar de Tarragona, molts ho han fet i ara, uns anys després, els agradaria tornar. I si troben aquestes oportunitats més fàcilment, ho faran.

  

  

— Dins l'àmbit tecnològic, la Universitat de Tarragona té alguna mancança formativa important?

  La universitat és un ens molt potent i amb una capacitat formativa molt amplia i diversa, que permet formar bons professionals. Tot i això és cert que la tecnologia evoluciona molt ràpidament i a vegades adaptar els plans d'estudis a aquests canvis constants no resulta una tasca fàcil.

  

— Quin és o quin ha d'arribar a ser l'encaix del Clúster amb la URV i la Formació Professional?

  Avui en dia el Clúster constitueix una via d'entrada al món laboral tant dels alumnes de Formació Professional com de la URV. En aquest sentit el Clúster gestiona i coordina les demandes de perfils per part de les empreses associades amb l'oferta que tenen els diferents organismes formatius del territori, a fi de poder trobar el millor perfil per l'empresa.

  

 «Cal saber quin és el potencial real del sector i explicar-lo bé fora»

  

— Què és l'Estudi Baromètric de Tarragona?

  Una de les mancances del territori és saber transmetre el nostre potencial tecnològic. Barcelona en l'àmbit internacional s'ha posicionat com a hub tecnològic d'Europa i això atrau inversors de tot el món. Aquí tenim molt de talent i empreses que experimenten un fort creixement dins el sector. Des del Clúster estem fent un estudi a nivell tecnològic, tant d'empreses del clúster com d'altres que tenen aquest perfil per saber quina és la realitat de les nostres comarques i poder-la plasmar. Es tracta de poder comunicar millor el que tenim com s'ha fet en altres sectors com el turisme o l'hostaleria però mai s'ha fet amb el tecnològic. La idea és publicar els resultats de l'estudi baromètric durant el primer trimestre de 2018

  

— I el TIC Talent què és i quan veurà la llum?

  Té el mateix objectiu. Aquesta manca de projecció del territori fa que sigui més difícil captar talent. Es pretén unificar la gestió i captació del talent TIC en un portal on les empreses puguin publicar ofertes relacionades amb àmbits tecnològics i unifiqui oferta i demanda. Sempre des del punt de vista de potenciar el territori.

  

— Quan estarà operatiu?

  Dins del primer trimestre del 2019 ja estarà operatiu.

  

— Seria una mena d'infojobs tecnològic?

  Es planteja com una eina on les empreses, siguin de Tarragona o siguin de fora, si necessiten cobrir llocs de feina aquí, les pugui publicar, però no per vacants externes. El que es pretén es fer venir talent a la nostra regió i que els treballadors d'aquí tinguin accés a totes les ofertes disponibles dins el sector. És una carència que ara mateix hi ha al mercat i que la nostra missió com a Clúster és cobrir.

  

El mes d'octubre de 2013 es va celebrar la primera reunió informativa i de creació del Cluster TIC
El mes d'octubre de 2013 es va celebrar la primera reunió informativa i de creació del Cluster TIC | Cedida

 

  

— Algunes de les accions que promou també el Clúster són les jornades divulgatives com la FiCommerce, l'Smart Region. Què ens en pots dir?

  Són accions que també treballem de forma més sectorial i que fins ara han servit per a dues coses essencialment: per oferir als socis del Clúster esdeveniments que permeten fer networking, compartir projectes, idees, plantejaments, etc. i per altra banda seguir potenciant aquesta imatge de regió tecnològica i oferir coneixement i formació específica en àmbits concrets a qui la necessiti.

   

— Pel que fa a la Regió del Coneixement Catalunya Sud que s'està impulsant des de la URV i a escala institucional, quin paper pot jugar-hi el Clúster?

  El coneixement agregat per part dels associats al Clúster i la voluntat de treballar per un mateix objectiu i un territori en comú ens dóna la fortalesa per poder esdevenir una Regió del Coneixement a tenir en compte per atreure talent i futures inversions.

  

 «Busquem més empreses pel Clúster que produeixin o necessitin tecnologia»

 

— Per les empreses participants quins avantatges té ser membres del Clúster? 

  Podrà accedir a una xarxa de contactes que d'altra manera és complicat: altres empreses, esdeveniments, networking, idees que podrà implementar a la seva pròpia empresa... També podrà accedir a una formació específica i transversal: recursos humans, lideratge, gestió de personal, tecnologia, laboral, etc. d'acord al qual els socis van sol·licitant en funció de les seves necessitats o suggeriments. 

  

Podran també participar en esdeveniments ja sigui amb l'empresa com a protagonista, per tal de donar-la a conèixer al sector i al públic en general, o com a espectadora per adquirir coneixement o formació i finalment, accedir a projectes professionals en marxa, per tal de participar-hi, elaborant-ne una part i obtenir nous encàrrecs professionals. I després, el benefici indirecte de què tot això repercuteix a la imatge que de fora es té de Tarragona i per extensió, a la imatge que poden tenir de la teva empresa. Si aconseguim posicionar-nos com a hub tecnològic, les empreses que en formen part tenim ja d'entrada un valor afegit per formar-ne part.

— I els requisits per formar-ne part?

  Essencialment, que tinguin la tecnologia com a core de negoci o bé com a core de processos productius. O que la produeixin o que la necessitin. I ser del territori o de fora però que vulgui implantar-se o invertir d'alguna manera a Tarragona.