Arrenca la vaga de metges a Tarragona

Els professionals d'atenció primària i dels hospitals concertats estan cridats a l'aturada que comença avui i finalitzarà el dia 30 si no s'arriba a un acord amb la Generalitat

Primer dia de vaga de metges a Catalunya. A Tarragona aquest matí una trentena de metges s'han concertat a les portes de l'edifici D de l'Hospital Joan XXIII  per protestar en contra de les condicions laborals. Després s'han desplaçat fins a Barcelona on es duran a terme dues concentracions amb tot el sector. Els professionals reclamen millores laborals, i si no s'arriba a un acord amb el govern de la Generalitat, no tornaran al seu lloc de treball fins al dia 1 de desembre.

Vaga de metges a Tarragona

Al Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre estan cridats a la vaga tots els metges de l'atenció primària, del sector públic i de la concertada, els metges dels hospitals concertats i els facultatius dels centres sociosanitaris.  Queden exclosos d'aquesta convocatòria els metges dels hospitals de l'Institut Català de la Salut (ICS), és a dir, el Joan XXIII de Tarragona i l'Hospital Verge de la Cinta.

La portaveu de Metges de Catalunya a Tarragona, Dani Francesc, ha dit que  esperen que entre el 85 i el 90% els professionals cridats a vaga no vagin a treballar.  Francesc ha recordat aquest matí des de l'Hospital Joan XXIII que reclamen una «millora de les condicions laborals», que es millori la situació de «sobrecàrrega» que pateixen els professionals, una millora de les suplències. I que s'acabi amb el «maltractament sistemàtic per part de l'administració».

Francesc ha dit que encara no tenen les dades exactes de quants metges i pacients pot afectar l'aturada que comença aquest dilluns a Tarragona i que durarà tota la setmana, fins al dia 1 de desembre. De moment, només els professionals de la Xarxa Santa Tecla han donat xifres.

Segons aquestes, 300 facultatius estan cridats a vaga, són professionals que treballen a tots els centres d'atenció primària d'aquesta fundació, així com els metges dels hospitals de la Xarxa —Santa Tecla i l'Hospital del Vendrell— i els sociosanitaris —Llevant i Ponent—. A tot Catalunya, la vaga afecta a uns 5.700 metges de l'ICS i uns 10.000 facultatius de la concertada.

Francesc ha recordat que molts metges marxen de Catalunya per les condicions laborals. I que si no es fa un esforç per part de l'administració i la patronal per millorar la situació, d'aquí a 10 anys faltaran professionals, ja que un 50% dels facultatius del sector s'hauran jubilat. Els metges demanen limitar la càrrega de treball a vint-i-vuit visites diàries, amb un temps mínim de 12 minuts per pacient, i recuperar a tot Catalunya les 920 places de professionals que s'han perdut per causa de les retallades.

Concentració de metges a Barcelona

Els metges de Tarragona s'han desplaçat aquest matí fins a Barcelona per participar en dues concentracions unitàries de protesta. La primera és la que ha convocat Metges de Catalunya a les 11 del matí davant de la seu de l'Institut Català de la Salut (ICS) amb motiu de la primera de les cinc jornades de vaga per exigir millores assistencials i laborals a l'atenció primària.

La segona, a les 12.30 aquest dilluns, és una concentració de facultatius de la sanitat concertada davant de la patronal Unió Catalana d'Hospitals (UHC). La patronal ha deixat al marge del conveni col·lectiu del SISCAT que s'està negociant les demandes del sindicat Metges de Catalunya —sindicat majoritari—. És per això que els metges d'aquest sector també s'han unit a la vaga dels facultatius de l'ICS.

El sindicat i el Departament de Salut estan en plena negociació per intentar aturar la mobilització. De moment, però, res del que s'ha parlat ha pogut evitar que bona part de la sanitat catalana, i per tant tarragonina, quedi gairebé del tot paralitzada durant cinc dies. Els pacients que no puguin esperar seran atesos pels serveis d'urgències dels hospitals o dels centres de primària, on el servei està garantit.