Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Fira de nadal de Valls

Consells per comprar amb seguretat aquest Nadal

Repassem alguns dels consells que donen Mossos d'Esquadra a compradors i comerciants ara que venen moments intensos pel comerç

Ja hem entrat en plena campanya nadalenca. Els carrers de moltes ciutats i pobles ja estan engalonats, i poques setmanes abans que se celebri una de les festes més esperades de l'any, les famílies comencen a fer les compres de Nadal.  Unes compres que s'intensificaran a mesura que s'acosti la data. Els carrers s'ompliran de persones, els comerços també. I alguns consumidors compraran per Internet. Sigui quin sigui l'escenari hi ha una sèrie de consells de seguretat que ens poden ajudar a prevenir algun maldecap i realitzar unes compres segures. Recollim alguns dels consells que donen els Mossos d'Esquadra a compradors i comerciants.

Consells per les compres a peu de carrer

1. Vigilar la bossa de mà. Els furts són una de les activitats delictives que més es donen en zones d'aglomeracions. Els Mossos recomanen que les bosses de mà tinguin un sistema de tancament segur. És recomanable portar-les creuades al davant i no perdre-les de vista en cap moment.  A més, també és important no perdre de vista la bossa mentre s'està fent un pagament, o mirant qualsevol cosa que es vulgui comprar, ja que en moments de gran concentració de gent algú se'n podria aprofitar.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

2. Guardar els diners i les targetes en llocs diferents. Intenteu no exhibir els diners en públic, no portar grans quantitats de diners a sobre, i en cas que sigui necessari, portar la bossa amb els diners creuada al davant, i mai a l'esquena. Així no la podran obrir en un moment de distracció.  Utilitzar les butxaques interiors dels pantalons o jaquetes per guardar els diners.

Guardia Urbana
Agents de la Guàrdia Urbana | TarragonaDigital

 

3. Ull a l'hora de retirar diners dels caixers automàtics. Utilitzar sempre que es pugui els caixers interiors i posar el pastell per tancar la porta amb seguretat. Evitar treure grans quantitats de diners i guardar-los en llocs segurs. Evitar anotar el número de la llibreta o targeta davant d'altres persones.  En sortir de l'entitat bancària els Mossos recomanen evitar distraccions provocades per estranys, que es poden acostar amb la intenció de robar-vos. Solen fer-ho amb accions com llençant monedes a terra, donant-vos un cop a l'esquena, o demanant-vos alguna informació.

4. Pagaments segurs amb targeta de crèdit.  Quan es paga amb targeta de crèdit una compra sempre s'ha de tapar la mà a l'hora d'escriure el número secret, per tal que ningú el pugui veure. Evitar perdre les targetes de vista.

CONTINGUT ESPECIAL: Bones perspectives comercials a Tarragona, a les portes del Nadal

Consells per fer compres a Internet

5. Comprar en pàgines web segures. Aquest és el primer pas per evitar estafes. Compreu en pàgines de confiança i que conegueu. A poder ser direccions web amb 'https' o cadenat de seguretat. 

Les tendes del territori sompliran de gom a gom durant aquestes festes
Les tendes del territori s'ompliran de gom a gom durant aquestes festes | Àngel Ullate

 

6. Evitar fer les compres a través de xarxes wifi obertes, i públiques. En aquests casos el control de les dades personals és molt més perillós. Fer les compres des de casa o des d'una xarxa wifi de confiança.

7. Utilitzar contrasenyes segures. Si feu compres en pàgines web habituals i us demanen crear un compte al quan s'enllacen les vostres dades bancàries, penseu sempre a generar una contrasenya segura, amb els caràcters que se us demanen i que pugui ser complicada d'endevinar.

8. Desconfiar de les ofertes massa atractives. Desconfieu de les pàgines web poc conegudes que mostren ofertes que són difícils de creure.

9. Conserveu les factures, correus electrònics de confirmació o tiquets.  Per molt que la compra s'hagi fet per Internet, els consumidors també tenen dret a fer canvis. És important conservar les factures. També per temes de seguretat.  En finalitzar la compra si no es rep un correu de confirmació es poden fer captures de pantalla al web on surt la confirmació de compra.

Consells per comerciants

10. Intentar no acumular molts diners a la caixa. Els Mossos recomanen fer diversos ingressos a l'entitat bancària al llarg del dia, per evitar portar molts diners de cop.  Recomanen fer-ho en discreció.

Imatge dels agents patrullant l'arteria comercial de Salou
Imatge dels agents patrullant l'arteria comercial de Salou | Caralp Mariné

 

11. Limitar les vies d'accés a l'establiment.  Que les entrades i sortides siguin les menys possibles per tenir aquests punts controlats de manera més fàcil. Si fos necessari, es recomana instal·lar càmeres de videovigilància o fins i tot una persona de seguretat.

12. Controlar les targetes de crèdit.  Els Mossos recorden que són personals i intransferibles i es recomana comprovar les dades del titular amb el document d'identificació del client. No acceptar excuses de parentiu perquè una persona pugui utilitzar la targeta d'una altra. Si detecteu qualsevol irregularitat, aviseu la policia amb discreció. I recorden que és important no deixar-se intimidar per les presses del client o pel nombre de persones que esperen.

13. Comprovar sempre les mesures de seguretat i particularitat dels bitllets. Si penseu que un bitllet és fals no l'accepteu. Comuniqueu a la persona que aquell bitllet és fals i que poden haver estat objecte d'un engany. Els poden recomanar que el portin a la policia.

El Mercat de Nadal i d'artesania a Reus 2016
El Mercat de Nadal i d'artesania a Reus d'edicions passades| TarragonaDigital

 

14. En cas d'un fet delictiu denuncieu. Els cossos de seguretat recomanen mantenir la calma davant d'un fet delictiu, no enfrontar-se a la persona. Però sempre denunciar el cas. Contactar amb els agents de seguretat com més aviat millor. De fet, aquesta és una recomanació per tothom, si algú és víctima d'una estafa, robatori o fet delictiu és important fer arribar la denuncia als cossos policials.