Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

Diputació i administracions debaten a Tarragona com frenar el despoblament rural

Tarragona i les Terres de l'Ebre van perdre un 2,28% dels seus habitants del 2013 al 2017

Imatge del fòrum 'Despoblament rural i desenvolupament sostenibles a zones menys poblades'
Imatge del fòrum 'Despoblament rural i desenvolupament sostenibles a zones menys poblades' | ACN

 

Aquest dimecres, 19 de setembre, la Diputació de Tarragona i les entitats Arc Llatí i Partenalia, han organitzat el fòrum  'Despoblament rural i desenvolupament sostenible a zones menys poblades'. Conjuntament amb representants d'administracions intermèdies  d'arreu de l'Estat i altres territoris europeus, han debatut i compartit les seves experiències per fer front al problema del despoblament a l'àmbit rural.

D'aquesta manera, s'han posat damunt de la taula la implementació de serveis, infraestructures i noves fonts de treball per tal de revifar els pobles en perill de desaparèixer, però també demarcacions senceres que van perdent població any rere any. Aquest és el cas del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, que només entre el 2013 i el 2017 va tindre una davallada de la població del 2,28%.

Les infraestructures i serveis claus per frenar el despoblament

Així doncs, tindre fibra òptica, comptar amb una llar d'infants, consultoris mèdics, caixers automàtics, transport públic que connecti el municipi amb la resta de poblacions, o tindre una bona xarxa de carreteres s'han repetit més d'un cop entre les propostes dels assistents; unes infraestructures i serveis necessaris per frenar un despoblament que afecta les zones rurals d'arreu d'Europa.

En aquest sentit, Josep Malràs, president de l'associació d'administracions locals de nivell intermedi, d'Itàlia, França i Espanya, que també és president de l'Arc Llatí, diputat de la Diputació de Tarragona i alcalde de Prat de Comte (Terra Alta), assenyalava que «és una situació que ens preocupa i, com a administracions públiques intermèdies que som, hem de vetllar per resoldre-la, vetllant per la qualitat de vida als pobles, sobretot els de menys de 500 habitants. És una tasca complexa, en la qual treballem de valent».

Per altra banda, el president de la Diputació d'Ourense i president de Partenalia, la plataforma que representa els interessos dels governs locals intermedis en l'àmbit europeu, ha subratllat la necessitat que la Unió Europea reconegui els poders locals i els doti de més recursos per fer front a aquesta situació.

Una imatge panoràmica de la localitat de Prat de Comte.
Imatge panoràmica de la localitat de Prat de Comte | Cedida