Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Les famílies monoparentals amb fill discapacitat o bessons tornen a tenir 2 setmanes més

Els naixements a la demarcació de Tarragona, en caiguda lliure fins a nivells de fa 20 anys

El territori va registrar l'any passat poc més de 6.500 naixements, un 6,5% menys | El Priorat i la Ribera d'Ebre accentuen la crisi

Les famílies monoparentals amb fill discapacitat o bessons tornen a tenir 2 setmanes més
La taxa de naixements ha tornat a baixar a les comarques de Tarragona durant el 2018 | Pixabay

 

Les estadístiques tornen a anunciar caiguda lliure, en una tendència que s'allarga durant més d'una dècada i que les dades del 2018 només confirmen i accentuen. Els naixements arreu de la demarcació de Tarragona han estat 6.581, un 6,5% menys respecte les xifres del 2017 —on es van superar per ben poc els 7.000—. La davallada és gran en comparació als gairebé 10.000 naixements anuals de fa una dècada, i per trobar estadístiques semblants cal remuntar-se als primers anys del segle —2000, 2001 i 2002—, en un retrocés de vint anys enrere.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

La natalitat baixa en totes les comarques tarragonines a excepció de la Terra Alta, on s'incrementa en 25 casos. El Camp de Tarragona és, de fet, una de les regions amb la taxa de natalitat més elevada de tot Catalunya, amb una aproximació de nou naixements per cada mil habitants. L'altra cara de la moneda són el Priorat i la Ribera d'Ebre, les dues comarques amb una taxa de natalitat més baixa del país  (3,8 i 5,7 naixements per cada mil habitants, respectivament).

Poc més de 6.500 nadons van nèixer a la demarcació de Tarragona durant el 2018, la xifra més baixa des de fa gairebé 20 anys

naixements
El Priorat i la Ribera d'Ebre, en blanc, assenyalen una crisi demogràfica aguda | Idescat

El Tarragonès i el Baix Camp centren la gran majoria de naixements, com era fàcil de preveure, seguits del Baix Penedès i el Baix Ebre.  La regressió es nota especialment en les comarques d'interior, que acusen una greu urgència de despoblament i desertització rural que les xifres només accentuen. Els 35 nadons nascuts durant tot l'any al Priorat —gairebé la meitat menys que l'any passat—  o els 144 infants de la Conca de Barberà són dades més que alarmants.

L'estadística de l'Idescat també accentua altres dades curioses, com el fet que l'edat mitjana de les mares tarragonines dels seus primers fills és de 30 anys, o que els noms més repetits arreu de la demarcació han estat els de Marc i Júlia, seguits d'altres més nous com  els Leo, el nom masculí més freqüent entre els nouvinguts del Tarragonès.