La Facultat d'Enologia de la URV produeix per primera vegada un vi a l'estil ibèric

S'han emprat tècniques que es creu que s'utilitzaven fa 2.500 anys

El millor raïm de la varietat ull de llebre va servir per fer una collita sense precedents a les vinyes que envolten el celler experimental Mas dels Frares. Un vi a l’estil ibèric, elaborat amb les tècniques que es creu que s'utilitzaven fa 2.500 anys. És el resultat d’un projecte de col·laboració entre el grup de recerca GRESEPIA, del Departament d’Història i Història de l’Art i la Facultat d’Enologia de la Universitat Rovira i Virgili (URV), que han decidit combinar els coneixements arqueològics i enològics per obtenir aquest producte únic. «No és ni molt menys un gran vi, però ens permet seguir investigant per millorar-lo», ha afirmat Jordi Diloli, investigador del grup GRESEPIA i un dels impulsors de la iniciativa.

Un vi elaborat seguint les tècniques dels ibers

El valor d’aquest vi és el d’haver estat elaborat seguint les tècniques que es creu que feien servir els ibers a l’antiguitat. El raïm es va trepitjar en una bóta antiga i, un cop obtingut el most, es va deixar reposar en un espai a temperatura constant perquè comencés el procés de fermentació. Tres setmanes més tard ja havia arribat als 12,5 graus.

Els enòlegs del Mas dels Frares van extreure una part del vi per analitzar-lo i fer-ne un seguiment, i l’altra la van guardar tal com està documentat que feien els ibers. «Vam deixar-lo reposar en una àmfora d’argila de l’Ebre feta per un mestre artesà de Miravet», un material molt poc porós amb què ja gairebé no es treballa i que permet que el vi respiri però sense que vessi. El vi ha estat reposant durant gairebé tres mesos, cobert amb una tapa de fusta i una capa gruixuda de guix que impedia que hi entrés l’oxigen.

Moment en què s’obre l'àmfora d’argila que havia contingut el vi durant gairebé tres mesos cobert amb una tapa de fusta i una capa de guix
Moment en què s’obre l'àmfora d’argila que havia contingut el vi durant gairebé tres mesos cobert amb una tapa de fusta i una capa de guix | URV

 

«No és un vi que embotellaríem, però es pot consumir»

«No és un vi que embotellaríem des del punt de vista qualitatiu, però es pot consumir perfectament», ha apuntat el degà de la Facultat d’Enologia de la URV, Joan Miquel Canals. «Té un gust terrós que es nota més en nas que en boca, derivat, segurament, del tipus de fermentació que ha tingut», ha afegit.

S’han produït dotze ampolles, una part de les quals se les ha quedat el grup de recerca GRESEPIA i l’altra la facultat. A partir d’ara, es faran analítiques i tastos amb els estudiants d’Enologia, que analitzaran l’evolució del vi des que va fermentar fins que va sortir de l’àmfora. De moment, s’ha comprovat com el vi que ha passat per l’àmfora té molt més color. Ara es faran els estudis per esbrinar-ne la causa.

Aquesta és la primera prova d’un projecte que tindrà continuïtat i els investigadors implicats ja estan pensant en la propera collita. «De moment hem encarregat la fabricació de diversos recipients per a quan fermenti el vi poder-lo guardar en ampolles de ceràmica que anirem obrint cada dos mesos per comprovar així com es conserva durant tot un any», ha apuntat Diloli.