Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Les fundacions generen més de 6.000 llocs de treball i 300 MEUR a les comarques de Tarragona

La Xarxa Santa Tecla, amb tres fundacions, és la major en nombre de treballadors: uns 3.000 | El nombre de fundacions ha passat de 49 a 172 en 22 anys

Pere Fàbregas, president de la Coordinadora Catalana de Fundacions, i Joan Aregio, director adjunt de la Xarxa Santa Tecla.
Pere Fàbregas, president de la Coordinadora Catalana de Fundacions, i Joan Aregio, director adjunt de la Xarxa Santa Tecla. | TarragonaDigital

Les fundacions generen a les comarques de Tarragona més de 6.000 llocs de treball i 300 milions d'euros. Aquest sector ha experimentat un notable creixement en els darrers 22 anys, en els que la província ha passat de 49 a 172 fundacions. A la ciutat de Tarragona es troba la fundació més gran del territori, la Xarxa Santa Tecla, que compta amb uns 3.000 treballadors. «La Xarxa té una organització molt peculiar i és referència per nosaltres», ha assegurat el president de la Coordinadora Catalana de Fundacions, Pere Fàbregas. 

[predef]tarragona-digital-app-180[/predef]

El sector fundacional pren protagonisme a les comarques de Tarragona

El sector fundacional, que s'ha mantingut des del segle XXII —moment en què van néixer les primeres fundacions—, aporta a l'economia catalana 82.688 llocs de treball. Les vessants social, cultural i de salut són les més destacades dins el sector, que a Catalunya compta amb un total de 2.589 fundacions. La meitat es troben al Barcelonès, però a les comarques de Tarragona ja en són 172. Fa 22 anys, només n'hi havia 49. 

Al territori l'impacte positiu de les fundacions es tradueix en 6.463 llocs de treball i 4.116 voluntaris. Aquestes entitats, totes sense afany de lucrar-se, van rebre l'any 2017 uns 7 milions d'euros en donacions. Amb els seus serveis, però, en van generar més de 300. Aporta les dades la Coordinadora Catalana de Fundacions, que aglutina totes les entitats del sector i que aquest dimecres organitzava a Tarragona una trobada amb els seus associats. PortAventura, la Muntanyeta, Gresol o la Xarxa Santa Tecla són algunes de les fundacions més importants del territori. 

Detall de les oficines de la Xarxa Santa tecla, a tocar de la plaça Corsini de Tarragona
La Xarxa Santa Tecla és la fundació que més treballadors aplega: uns 3.000 arreu de les comarques tarragonines.   | Angel Ullate

La Xarxa Santa Tecla, un model de «referència»

Entre les 172 fundacions de Tarragona, des de la Coordinadora se n'assenyala una com un model a seguir: la Xarxa Santa Tecla. «Compta amb una organització molt peculiar que no es troba enlloc. És un model de referència per tots», ha manifestat Pere Fàbregas. La Xarxa, que se centra en l'atenció sanitària i sociosanitària, té tres fundacions: l'hospital de Sant Pau i Santa Tecla, el Sociosanitari i Social i la Universitària. 

Tot plegat comporta una plantilla de 3.000 treballadors, el 50% de l'ocupació que generen les fundacions al territori. «Som transparents amb l'administració i amb tothom. Som diferents», ha expressat el director adjunt de la Xarxa, Joan Aregio. Tant ell com Fàbregas han participat aquest dimecres en una jornada de divulgació, debat i trobada entre les fundacions de les comarques tarragonines. S'ha celebrat al Seminari i han comptat amb la presència de desenes d'entitats.