Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Inspecció de Treball obre un expedient a la URV per les beques de col·laboració

Fonts del govern espanyol confirmen que la investigació s'ha obert de forma general a tot l'Estat

Imatge de la façana del rectorat de la URV
Imatge de la façana del rectorat de la URV | Ismael Llanes

 

Les beques de col·laboració de la Universitat Rovira i Virgili (URV) que permeten que els estudiants facin pràctiques universitàries en diversos departaments de la universitat estan sota el punt de mira d'Inspecció de Treball. Segons ha confirmat la URV a TarragonaDigital, aquest òrgan ha obert un expedient informatiu que es troba en fase d'actuacions prèvies. Fonts del govern espanyol confirmen a aquest mitjà aquesta investigació i expliquen que s'ha obert a tot l'estat i que afecta altres universitats.

L'expedient informatiu d’Inspecció de Treball cap a la URV

Es tracta d'un expedient informatiu, que per ara es troba en fase prèvia. Segons la URV, forma part d'una campanya del Ministeri de Treball que pretén revisar les beques de col·laboració que afecten a tot el sistema laboral, i que inclou, també, les universitats espanyoles. Una vegada Inspecció del Treball hagi recopilat tota la informació determinarà la resolució del cas. Que bé podria ser tancar l'expedient per no haver trobat irregularitats, o bé apuntar a algunes irregularitats que podrien donar pas a l'aplicació d'una sanció. Sigui com sigui, des de la rectoria de la URV volen deixar clar a aquest mitjà que  de moment no hi ha cap sanció imposada i que la universitat «ha estat responsable, proactiva i transparent en tot aquest assumpte».

La feina que duu a terme Inspecció de Treball afecta les beques de col·laboració, i en última instància als alumnes que estaven aquest curs pendents d'iniciar un període de pràctiques a través d'alguna d'aquestes beques. Segons informa la URV, pel curs 2018-2019  s'han ofert 296 places, de les quals 133 s'havien adjudicat abans d'iniciar el curs, la resta són les que es veurien afectades per aquest problema. 

Negociació amb els ministeris espanyols

Les beques de col·laboració consisteixen en la participació dels estudiants en diversos àmbits de gestió universitària per fomentar la formació. Des de la URV asseguren que fins ara el conjunt d'universitats aplicava la figura de la beca de col·laboració seguint un criteri comú. Fruit d'aquesta inspecció de treball, diuen, s'ha plantejat una discrepància en la interpretació d'aquesta forma de fer, que cal resoldre «a través del diàleg entre les universitats i els ministeris implicats».

Segons informa la URV, s'han creat comissions de treball a escala estatal per abordar el tema, i s'està fent un seguiment local en l'àmbit de la URV. Segons expliquen, ja s'ha avisat al Consell d'Estudiants i als òrgans que participen en la gestió de les beques de col·laboració perquè estiguin al dia de què passa.

Campus Catalunya URV
Imatge del Campus Catalunya de la URV | TarragonaDigital

 

Implicacions pels estudiants

Tot i que la URV defensa que les beques de col·laboració tenen «finalitats formatives i socials» i que responen a «directives i indicacions europees», per respecte a la feina d'Inspecció de Treball, han paralitzat les beques que encara no s'havien notificat als sol·licitants. L'objectiu és elaborar una normativa conjunta amb la resta d'universitat per poder avordar la situació.

En total, segons confirma la URV, 163 beques han quedat paralitzades a l'espera que s'elabori la normativa conjunta. Això ha provocat maldecaps entre alguns estudiants que estaven pendents de rebre una resposta sobre la seva sol·licitud. És el cas d'un estudiant amb qui ha pogut parlar aquest mitjà que li ha molestat que la URV no dónes resposta a la seva petició de beca dins del temps estipulat.

Imatge del rectorat de la Universitat Rovira i Virgili
Imatge del rectorat de la Universitat Rovira i Virgili | Ismael Llanes

 

«Al detall de la beca a la qual m'havia inscrit s'especifica que la data d'incorporació era l'1 de setembre de 2018. Tot i això, no he tingut cap notificació sobre l'evolució de l'estat de la convocatòria», explica. I afegeix: «Segons l'aplicatiu la sol·licitud de la beca es troba en estat revisat. No va ser fins al dia 14 de setembre, 14 dies després de que hagués hagut de començar la beca, quan el Departament on hauria d'haver començat com a becari va notificar-me que aquestes havien estat suspeses».

Aquest testimoni també es queixa que durant aquest temps no hagi rebut cap notificació oficial per part de la universitat informant de què passava. I diu, que quan va posar-se en contacte amb el Consell d'Estudiants, va ser quan va assabentar-se que les beques no adjudicades havien quedat suspeses a causa d'aquest expedient informatiu. Segons la URV s'ha anat avisant als estudiants a mesura que s'ha pogut. 

En declaracions a TarragonaDigital Maria José Figueras, rectora de la URV, assegura que estan estudiant els diferents casos per no deixar a ningú en una situació complicada. I és que, explica, alguns estudiants depenen dels diners d'aquesta beca per subsistir el dia a dia, i per això, estan estudiant tots els casos, perquè cap estudiant es pugui veure afectat per això. Posa èmfasi, a més, en què es tracta d'un tema que afecta a totes les universitats i altres administracions públiques. 

El Consell d'Estudiants critica la falta de comunicació 

Després que es fes pública aquesta notícia el Consell d'Estudiants de la URV es va posar en contacte amb aquest mitjà per subscriure el que va explicar aquest estudiant a aquest mitjà. Segons diuen, es van assabentar del tema el dia 12 de setembre. «Al mateix ple d'aquell dimecres com a copresidents vam recriminar a la Vicerectora d'Estudiants, responsable de les beques de col·laboració, que no s'hagués avisat, encara que sigui per correu, als becaris de col·laboració».

I asseguren que els becaris s'havien assabentat per les entrevistes que ha estat fent Inspecció de Treball. I diuen que alguns becaris encara no tenen la plaça confirmada ni si l'any que ve tindran beca.