L'Estat espanyol ha anunciat l'arribada «immediata» d'inversions per valor de prop d'un milió d'euros als territoris afectats per l'incendi de la Ribera d'Ebre. La condició, però, és que la Generalitat de Catalunya sol·liciti la declaració d'emergència, document que arribarà previsiblement en els pròxims dies. Ho ha explicat el Subdelegat del Govern, Joan Sabaté, després de la reunió mantinguda amb els alcaldes de Flix, Vinebre, la Palma d'Ebre i la Torre de l'Espanyol. Tots ells han reclamat, a més, una rebaixa en els mòduls de l'IRPF per les persones afectades en l'exercici de l'any vinent.
[predef]tarragona-digital-app-180[/predef]
Inversió de prop d'un milió d'euros a la Ribera d'Ebre per netejar boscos i consolidar el sòl
«Per evitar que els aiguats de la tardor no provoquin danys irreversibles en el sòl, cal treballar immediatament en la neteja de boscos i consolidació de les terres. En menys de dues setmanes, el Ministeri d'Agricultura podria tenir les màquines treballant». Són les paraules del Subdelegat del Govern a Tarragona, Joan Sabaté, després de la reunió mantinguda aquest dilluns amb els alcaldes de Flix, Vinebre, la Palma d'Ebre i la Torre de l'Espanyol.
Per tal que s'activi aquest paquet d'inversions, que rondaria el milió d'euros, la Generalitat haurà de sol·licitar la declaració de zona d'emergència. «Se'ls va comunicar aquesta opció quatre dies després de declarar-se l'incendi i, per tant, esperem que aviat arribi el document. Estem coordinats les dues administracions», ha dit Sabaté.
Aquesta primera inversió és d'«emergència» i, per tant, només pot demanar-se en els primers trenta dies després de l'extinció total de l'incendi. Aquest fet es va produir el diumenge 7 de juliol i, per tant, resten encara tres setmanes perquè s'acabi el termini. «És molt important activar-ho ja, perquè cal arreglar el sòl abans de l'època de pluges», ha afegit el Subdelegat.
Tres línies d'actuació per pal·liar les conseqüències de l'incendi
Sabaté ha comunicat als alcaldes quines opcions hi ha a partir d'ara per demanar les ajudes a l'Estat i quins tràmits cal seguir per aconseguir-les. Les subvencions arribarien per part del Ministeri d'Agricultura, Interior i Hisenda. En el primer cas, tindrien a veure amb els Fons de Desenvolupament Rural, que també gestiona la Generalitat de Catalunya.
Per part d'Interior, es tractaria d'ajudes encarades a la reparació de via pública o primeres residències. Les poden demanar tant els ajuntaments com els particulars, però els alcaldes ja han comunicat que no és un dels àmbits més preocupants. Per últim, Hisenda podria aplicar rebaixes en els impostos per l'exercici 2020.
Els alcaldes reclamen rebaixes en els mòduls de l'IRPF pels afectats per l'incendi
És aquest últim punt el més reclamat pels alcaldes dels municipis afectats per l'incendi. «Farem una petició de reducció dels mòduls d'IRPF per les persones que s'han vist afectades», ha dit l'alcalde de Flix, Francesc Barberó. Aquesta rebaixa s'aplicaria en la resolució de l'exercici de l'any 2020, però haurà de comptar amb el vistiplau del Ministeri d'Hisenda.
Per altra banda, els alcaldes han declarat que «constatem la bona entesa de les administracions supramunicipals i sortim amb informació que hem d'avaluar en els pròxims dies». Ara, serà la Generalitat qui haurà d'activar els mecanismes per reclamar a l'Estat que activi el paquet d'ajudes urgents i que se centraran en la reparació del sòl i la neteja dels boscos.