Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

El preu de l'habitatge «ofega» els joves tarragonins

El preu mitjà de l'habitatge de lloguer a la província és de 6,66 euros per metre quadrat, fet que provoca que un jove hagi de destinar el 70% del sou per pagar un pis de 80 metres quadrats

L'emancipació dels joves cada vegada és més difícil a Tarragona.
L'emancipació dels joves cada vegada és més difícil a Tarragona. | Jordi Olària

 

El preu de l'habitatge, sigui de lloguer o de compra, està «ofegant» els joves tarragonins, que cada vegada tenen més difícil emancipar-se. Això provoca, per exemple, que  entre 2009 i 2017 hagin marxat 5.549 joves de la província, segons les dades de joves que s'inscriuen en padrons estrangers. A la ciutat de Tarragona, llogar un pis de 80 metres quadrats comporta que els joves es quedin només amb un 30% del sou per viure. UGT reclama, per aquests motius, derogar les dues reformes laborals anteriors i «aconseguir contractes estables i dignes perquè els joves puguin construir el seu projecte de vida», manifestava el secretari general d'UGT a Tarragona, Joan Llort.

La mitjana salarial d'un jove menor de 25 anys a Catalunya no arriba als 12.000 euros bruts anuals, una quantitat encara més preocupant en les dones, que no arriben als 10.000 euros. La xifra d'atur d'aquest sector de la població ronda el 40%, els contractes temporals són un 50% del total —en la majoria de casos, inferiors a un mes de durada— i la taxa de parcialitat se situa en el 28%. 

Un jove destinaria el 70% del sou per pagar el lloguer a Tarragona

Les xifres demostren que la possibilitat de pagar un lloguer o comprar una casa a Tarragona per als més joves és molt remota. Es tracta, però, d'una problemàtica que s'estén arreu de Catalunya.  El preu mitjà de l'habitatge de lloguer va pujar un 10,3% a la comunitat l'any 2017. A Tarragona, l'increment va ser del 0,8%, però la pujada ha estat més gran l'any 2018, encara sense dades concretes. El preu mitjà de l'habitatge de lloguer és de 6,66 euros per metre quadrat. 

«Un jove tarragoní ha de destinar el 70% del seu sou si vol pagar-se un lloguer d'un pis d'uns 80 metres quadrats», informava la portaveu de les joventuts d'UGT, Elena Ferrero. A la ciutat, a més, els preus del lloguer s'han incrementat perquè «l'oferta no s'equipara amb la demanda. Hi ha més gent que vol llogar, però menys pisos disponibles», apuntava.

El preu de l'habitatge de compravenda també va incrementar-se el 2017 a Catalunya.  L'augment va ser del 10,5% a la comunitat i del 3,6% a la província. «Molts joves han vist com era més barat el preu mensual d'una hipoteca que no pas el del lloguer, però no tenen estabilitat econòmica com per comprar un pis», explicava Ferrero. 

Tarragona, la segona província de Catalunya amb més fuga

Les complicacions per emancipar-se i les precàries condicions laborals provoquen que Tarragona sigui la segona província de Catalunya amb més emigracions de joves. Entre els anys 2009 i 2017, 5.449 persones d'entre 16 i 29 anys van marxar de la demarcació cap a França, Suïssa i Alemanya, per ordre de preferència. Es tracta d'una dada sorgida dels padrons estrangers. Per tant, «cal sumar totes aquelles persones que no s'han empadronat fora o que han marxat a altres comunitats autònomes», deia la portaveu de les joventuts d'UGT.

Els joves que han marxat de casa seva en direcció a l'estranger «per poder-se guanyar la vida» han augmentat un 124% en els últims anys. Tarragona és la població de la província amb més fugues, seguida de Reus i Tortosa. «Invertim en formació per als joves, però no l'aprofitem perquè se'n van del país per poder créixer», denunciava Llort. 

Amb tot, des del sindicat creuen que aquesta problemàtica  «només se solucionarà si milloren les condicions laborals dels joves i s'aposta, des del govern, per mesures que afavoreixin la creació de contractes fixes i ben remunerats», manifestaven Llort i Ferrero.