Mètode 'punxarodes'

El grup desarticulat dilluns robava turistes a l'AP-7 i compta amb centenars d'antecedents policials

Actuaven a tot el sud d'Europa i enganyaven els turistes i els robaven les pertinences dels vehicles

Després de la macrooperació policial al Baix Camp i a Tortosa del passat dilluns, 25 de març, ha transcendit tant el modus operandi com el perfil dels detinguts, els quals serien els  integrants d'un grup criminal organitzat que operava per tot el sud d'Europa.

Tal com han informat els Mossos d'Esquadra, es tractaria de sis homes, d'entre 35 i 50 anys, que durant anys haurien actuat a diversos punts de l'AP-7, per tota la costa peninsular, així com en altres vies ràpides, com la C-32 o l'A-2; a més de nombroses vies ràpides de l'estat francès, Alemanya o Itàlia.

El modus operandi, consistia a punxar les rodes dels vehicles o alertar de problemes tècnics als turistes que circulaven o s'aturaven en peatges i àrees de servei, per tal de robar a l'interior d'aquests, mentre distreien al conductor.

Mètode 'punxarodes'
Els detinguts de dilluns, responsables d'un grup criminal de robatoris al sud d'Europa | Mossos d'Esquadra

El mètode 'punxarodes'

D'aquesta manera, els autors dels furts punxaven les rodes dels vehicles de les víctimes, majoritàriament turistes, posteriorment els seguien fins que s'havien d'aturar al voral de la carretera; a continuació,  s'aturaven mostrant una falsa preocupació i mentre un dels delinqüents distreia el conductor, l'altre obria la porta del vehicle de la víctima i agafava les bosses de mà, carteres o objectes de valor que trobés.

Amb anys d'experiència en 'l'ofici', el grau d'especialització, els havia permès seguir utilitzant aquest mètode sense necessitat d'afectar directament el vehicle de les víctimes; simplement alertaven els conductors de falsos problemes tècnics i els feien aturar, seguint la mateixa metodologia de distracció i furt.

Multireincidents des del 2012

Segons fonts policials, els sis sospitosos van ser detectats per primer cop l'any 2012, quan van ser detinguts en diverses ocasions per operatius policials a la carretera; si bé no ha estat fins després d'una investigació de cinc mesos, que s'ha pogut evidenciar que formaven part d'un grup criminal organitzat. Habitualment, actuaven en dos grups de tres membres, però es coordinaven i estaven dirigits per dos caps.

D'aquesta manera, els sis detinguts, ho han estat per pertinença a grup criminal, amb un total de  vint-i-dos delictes de furt, sis delictes de danys lleus, set delictes contra la seguretat del trànsit, dos delictes de  robatori  amb violència i intimidació, un delicte de receptació, dos delictes d’apropiació indeguda de vehicle, un delicte de robatori amb força i set delictes contra la seguretat del trànsit per conduir sense haver obtingut mai el permís de conduir.

Imatge de l'operatiu dels Mossos a Reus
Imatge de l'operatiu dels Mossos a Reus | Guillem Bargalló
 

Durant les detencions i els registres judicials del passat dilluns, es van localitzar, nombroses bosses de mà, telèfons mòbils, càmeres de fotografiar, documentació falsa, una arma de foc i al voltant de 15.000 euros en efectiu i 10.000 en divisa estrangera de setze països diferents; una mostra evident tant de la seva acció internacional, com del seu objectiu predilecte, els turistes, que acostumen a portar més diners en efectiu quan van de vacances.

Consells dels Mossos per evitar furts a les autopistes

  • En cas d’avaria del vehicle (punxada de rodes o manifestacions de segones persones de foc als neumàtics) atureu-vos en un lloc segur amb els elements de seguretat (armilles i triangles d'emergència), tanqueu el vehicle i presteu atenció a les persones que s'aturen per tal d’ajudar donat que podria tractar-se de possibles lladres.
  • Guardeu els objectes de valor en un lloc no visible del vehicle.

  • Si us atureu per descansar, presteu especial atenció a les distraccions per part d’altres persones i en cas de baixar del vehicle per descansar tanqueu-lo sempre amb clau.

  • En cas d’accedir a l'interior del restaurant o zones de pícnic és necessari tenir en tot moment les pertinences controlades.

Si heu estat víctima o testimoni dels fets, cal que truqueu immediatament al telèfon d'emergències 112 i aporteu el màxim de dades dels autors (vehicle i descripció) i del lloc dels fets.