El nou gerent de la Regió Sanitària Camp de Tarragona, Ramon Descarrega, s’ha estrenat en solitari avui davant de la premsa. I ho ha fet per explicar quines són les línies de treball que s’ha marcat pel seu mandat, ara que ja porta 100 dies al càrrec. Descarrega aposta per un projecte sanitari capaç de donar resposta als problemes de salut des del territori, que eviti els desplaçaments a Barcelona i que es basi en la col·laboració entre els diferents proveïdors del sector. Aquesta col·laboració, però, no implicaria, segons ha dit, que alguns centres perdin serveis o unificar departaments, com s’havia apuntat anteriorment sobre una possible fusió entre els dos grans hospitals: El Sant Joan de Reus i el Joan XXIII de Tarragona.
Més col·laboració entre proveïdors sanitaris
«Necessitem col·laborar i compartir entre tots els proveïdors del sector sanitari», ha assegurat. Diu, que això és necessari per tirar endavant aquest projecte assistencial que preveu que tots els problemes es puguin tractar al territori i incrementar, també, les sinergies amb Terres de l’Ebre.
Com a exemple d’aquesta col·laboració, ha parlat dels serveis d’hemodinàmica que es duen a terme a l’Hospital Joan XXIII. On, per exemple, ha explicat que s’hi traslladen metges de l’Hospital Sant Joan per dur a terme la feina des d’allí, on hi ha aquestes instal·lacions. També ha parlat de l’Hospital Pius XII de Valls, per explicar que alguns professionals del Joan XXIII s’hi desplacen, ja que hi ha manca d’algunes especialitats.
De fet, ha dit, que l’objectiu és aquest, que la medicina s’apropi el pacient. Per això aquest projecte que vol donar sortida a tots els problemes de salut del territori també podria suposar que alguns professionals de Barcelona es desplacessin fins aquí per fer algunes intervencions. Això en casos d’alta complexitat, que són els que ara s’han de derivar a Barcelona. «Que el pacient no marxi. No vol dir que aquí tinguem tots els serveis», ha especificat. Si no que els professionals vinguessin fins aquí.
Sobre aquesta col·laboració entre centres ha deixat clar que no es tracta «d’unificar» res. «Es tracta de posar sobre la taula què necessita la població, què tenim i com ens organitzem», ha explicat. I ha afegit: «No fusionarem res. Volem un model molt funcional i pràctic». Ha recordat que hi ha centres que compten amb unes peculiaritats i altres amb unes altres. Com ara, ha dit, l’alta especialització d’oncologia a l’Hospital Sant Joan, i que per això és important col·laborar. L’objectiu, diu, és poder estudiar de quina manera es pot «treballar plegats». Aquesta col·laboració s’ha iniciat ja amb la posada en marxa del Fòrum de Diàleg Professional. Unificar serveis és quelcom que havia despertat moltes crítiques per part de l’esfera política i social de les dues ciutats principals, Reus i Tarragona.
Tancat el concurs d’idees pel nou Hospital Joan XXIII
Avui finalitza el termini perquè els sis equips seleccionats presentin les propostes per la redacció del projecte que ha de desembocar en el nou edifici del Joan XXIII. Segons ha informat Descarrga, els dies 13 i 14 de gener es reunirà el jurat i a finals de gener, principis de febrer, es farà l’adjudicació de la idea guanyadora.
A partir de llavors l’empresa seleccionada començarà la redacció de l’avantprojecte global, que hauria d’acabar-se abans de finals de juny. El segon semestre de 2019 es faria la redacció del projecte bàsic i executiu de la fase primera que contempla, aproximadament, uns 40.000 metres quadrats. Ha recordat que la conselleria de Salut ja té la dotació econòmica prevista per fer aquest nou centre.
Manca de professionals, el repte a mitjà termini
S’estima que d’aquí a 8 o 10 anys s’haurà jubilat una tercera part del total de metges que avui estan exercint. Això és un problema que afecta a tot el país, i que també tocarà de ple aquí a Tarragona. La manca de professionals, ha dit Descarrega, és una preocupació més que té el seu equip.
De moment, el Fòrum de Diàleg Professional ja està estudiant quina és la situació i quins seran els perfils de professionals que més falta faran a un mitjà termini. En alguns centres, ha dit, això ja passa. Ha parlat, per exemple, de l’Hospital Verge de la Cinta, on algunes places de cap de servei no s’han pogut cobrir perquè ningú s’ha presentat a la convocatòria. Per això, també ha dit que és important treballar conjuntament amb Terres de l’Ebre.
Ha recordat que el Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre formen una població de més de 850.000 habitants, i que per tant, és un volum prou important per a poder donar sortida a tots els problemes sanitaris des d’aquí.
Reforç d'hivern al CAP Tàrraco
A partir del dissabte 22 de desembre i fins al 31 de març es reforçaran els serveis del CAP Tàrraco. L'activitat de reforç contempla l'obertura del cap els dissabtes no festius fins a les 15 hores, els dissabtes festius, diumenges i festius en horari de 8 del matí a les 9 del vespre. Amb la finalitat d'atendre patologia de baixa complexitat derivada des de l'Hospital Joan XXIII i d'altra que es generi de forma espontània.
També es prestarà atenció a domicili en els casos que sigui necessari. Aquest dispositiu de reforç d'hivern també contempla el desplaçament de professionals del CAP Muralles al CAP Tàrraco. Aquells usuaris que fins ara s'adreçaven al CAP Muralles per l'atenció continuada, en dissabtes, diumenges o festius, hauran d'anar ara al CAP Tàrraco, a urgències de l'Hospital de Santa Tecla o a urgències de l'Hospital Joan XXIII. La cobertura al CAP Tàrraco estarà formada per 2 metges, 2 infermeres, 1 administratiu i 1 zelador.