Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

El sector logístic demanda més espai a Tarragona

El sector dóna feina a més de 14.000 persones a tota l’àrea metropolitana | El Port de Tarragona mou un 36% del total de mercaderies portuàries que passen per Catalunya

El director general de CIMALSA, Enric Ticó amb el president del Port de Tarragona, Josep Maria Cruset i Fina Jarque, directora economia-financera de CIMALSA | TarragonaDigital

 

El sector logístic és un dels més consolidats i amb més creixement a tot Catalunya. Això fa que a regions com la nostra l'oferta de sòl logístic no sigui suficient per atendre tota la demanda que hi ha. Aquest augment de la demanda però, segons el director general de CIMALSA, Enric Ticó, està impulsant l'oferta de sòl a casa nostra, amb ampliacions com el CIM del Camp, la posada en marxa del Logis Montblac o el Logis Penedès. I per tant, el preu del sòl logístic també ha augmentat en els últims anys.

Pes del sector logístic a Tarragona

Segons l'Observatori de la Logística 2018 presentat per CIMALSA el sector logístic és un dels més estables i que més creixen a Catalunya. Per aquest motiu Ticó ha defensat durant la presentació de l'informe a l'Autoritat Portuària una «Catalunya logística». «Aquest àmbit no s'ensorra davant la crisi i aporta certa seguretat», ha afegit. Un sector que segons Ticó avança cap a una major qualificació laboral.

El sector logístic suposa gairebé el 14% del PIB a tot Catalunya i a Tarragona també té una presència molt important. El 2017 més de 160.000 persones a tot Catalunya treballaven en aquest sector, un 9% a l'àrea metropolitana de Tarragona. Són 14.289 persones en total, un 5% més que l'any 2016. El nombre d'aturats dins del sector logístic també va caure un 10% entre 2016 i 2017 aquí a Tarragona.

Les mercaderies es mouen sobretot per terra, però també per mar | TarragonaDigital

 

Vuit de cada deu empreses logístiques es dediquen al transport de mercaderies per carretera, el transport majoritari. Així i tot, un 24% del total de mercaderies es mou per vaixell. I aquí el Port de Tarragona juga un paper central. Un 36% del total de les mercaderies portuàries que es mouen a Catalunya es mouen per aquest Port.

Augmenta la demanda de sòl

Segons Ticó aquest és un sector a l'alça però que encara té molt camí per recórrer. De fet, ha posat com a exemple la regió de Flandes a Bèlgica. Amb una superfície similar a la de Catalunya i un nombre similar d'habitants, té sis vegades més superfície logística.

Gràfics sobre el preu del lloguer de les naus logístiques | TarragonaDigital

 

Tot i que ha volgut deixar clar que tampoc cal arribar fins aquí, sí que ha assegurat que els polígons estan pràcticament plens i que això està encarint els lloguers. El 2017 van augmentar al voltant d'un 15% a tot Catalunya, un percentatge similar a Tarragona. El 2017 el preu del lloguer estava a 2,9 euros de mitjana el metre quadrat a Tarragona, i a 6,3 euros el metre quadrat a Barcelona.

Més oferta de sòl

CIMALSA gestiona 42 hectàrees de sòl al CIM el Camp, situat entre els municipis de Tarragona, Reus i la Canonja. Només aquest polígon genera 550 llocs de treball. L'empresa acaba d'invertir 500.000 euros per adequar 40.000 metres quadrats de superfície logística entre la zona ja desenvolupada i el sector est. Una segona fase podria portar a l'ampliació de 39 hectàrees del municipi de Tarragona.

El director de CIMALSA, Enric Ticó | TarragonaDigital

 

A més, aquesta empresa pública ha començat el procés de venda i lloguer de 51.000 metres quadrats al Parc d'Activitats  Terciàries (PAT). Un altre dels fronts oberts que ha de permetre l'ampliació del sòl logístic és el del Logis de Montblanc. Un Logis intermodal amb connexió ferroviària. Les obres de la primera fase, de 43,5 hectàrees, començaran ja aquest any si s'acaben tancant els acords amb les empreses que s'hi instal·laran. En aquest sentit Ticó ha dit que aposten per instal·lacions «netes, productives i generadores de llocs de treball de qualitat». Aquest mateix Logis podria incorporar una segons àrea de 81 hectàrees més.

CIMALSA també està treballant en el Logis Ebre i el Logis Penedès. Ticó ha dit que el projecte penedesenc és totalment compatible amb el projecte alternatiu presentat per Applus Idiada. «El Govern haurà d'encaixar altres possibles desenvolupaments, però crec que són compatibles ajustant el que faci falta per una banda i una altra. El més important és tenir una important àrea logística en aquest punt neuràlgic», ha remarcat.

La mateixa empresa ha tret a licitació fa poc les obres de millora de l'àrea d'estacionament de vehicles pesants del polígon Riu Clar  de Tarragona. Aquesta modificació compta amb un pressupost d'1,5 milions d'euros, principalment en matèria de seguretat.

NOTÍCIES RELACIONADES:

Cruset té la primera trobada com a president del Port amb representants de Dow Tarragona

Cruset exposa a Torra els futurs projectes del Port de Tarragona