Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Tarragona vol fer-se un lloc dins del sector de les start-ups

Fins ara Barcelona havia capitanejat el sector de les noves empreses de ràpid creixement, però Tarragona vol guanyar protagonisme

Imatge d'un taller de l'acceleradora Camp Tgn Up
Imatge d'un taller de l'acceleradora Camp Tgn Up | TarragonaDigital.com

 

El sector de l'emprenedoria està en plena transformació, sobretot per l'arribada de noves tecnologies que permeten el creixement ràpid d'idees i innovacions. Fins ara no s'havia sentit massa a parlar de conceptes com start-up, incubadora o acceleradora al Camp de Tarragona, sobretot perquè Barcelona, una ciutat molt pròxima, és avui un dels principals centres d'start-ups a Europa i capitanejava el sector català. Però la cosa ha començat a canviar. Un total de deu empreses formen part de l'acceleradora Camp Tgn Up que ha entrat en funcionament aquest any.

Les start-ups a Tarragona

La Diputació de Tarragona coordina l'acceleradora Camp Tgn Up que dóna suport a les start-ups del territori perquè puguin consolidar-se i créixer. El projecte compta amb la col·laboració de diferents ajuntaments i entitats del territori. I és que l'acompanyament públic en molts casos és clau per poder donar força al sector.  Aquest és el primer any que deu start-ups han optat a aquest acompanyament empresarial, que comporta jornades formatives i acompanyament individual de la mà d'experts en diverses matèries i sectors professionals. La idea, tal com explica Àlex Grau, cap de l'Àrea d'Ocupació i emprenedoria de la Diputació de Tarragona, és seguir apostant pel sector.

Més enllà d'aquestes deu start-ups que participen en el programa, hi ha altres iniciatives lligades a la universitat o altres que han buscat acompanyament a Barcelona. Però no hi ha un registre oficial ni un mapa de com està el sector de les start-ups a Tarragona, com passa a Barcelona, i el motiu és que es tracta d'una iniciativa molt nova a casa nostra.

Incubadores, acceleradores i start-ups, nous conceptes empresarials

Una start-up, explica Grau, és un negoci que ja està en funcionament i que és susceptible de tenir un creixement rapidament escalable. «Es tracta d'una empresa que té un volum de negoci petit però escalable a curt termini», específica. Tot i que no es tracta d'empreses purament tecnològiques, qualsevol d'aquestes empreses està associada a algun component tecnològic, en molts casos necessiten la tecnologia per aconseguir aquest creixement.

Imatge d'arxiu d'una oficina
Imatge d'arxiu d'una oficina | TarragonaDigital.com

 

Una acceleradora és, doncs, una plataforma que dóna acompanyament empresarial a aquestes start-ups per poder créixer. En molts casos, explica Grau, la idea és ajudar-les perquè els objectius de negoci a quatre anys es puguin aconseguir en sis o nou mesos. Per últim, una incubadora és una entitat que genera i agrupa idees d'emprenedors, però són iniciatives que encara no s'han dut a terme.  De moment no existeixen incubadores d'idees al Camp de Tarragona, tot i que la Diputació planteja crear un programa d'innovació pel 2019. El que sí que hi ha, en aquest sentit, són projectes que requereixen noves idees, però no és ben bé el mateix.

Barcelona, seu d'start-ups europees

El món de les start-ups està molt consolidat en diverses ciutats europees que s'han fet un lloc en el mapa gràcies a albergar moltes iniciatives d'aquest tipus. És el cas de Barcelona que està entre les primeres cinc ciutats europees amb nombre d'start-ups o en volum d'inversió a start-ups.  El Govern català, explica Grau, va fer un esforç per consolidar i fomentar el sector català d'start-ups des de Barcelona, motiu pel qual va abandonar les iniciatives públiques per generar sector a Tarragona.

A Barcelona hi ha unes 1.200 start-ups. En nombre d'empreses la capital catalana es troba en la cinquena posició a tot Europa, per darrere de Londres, París, Berlín i Amsterdam. Segons un informe de l'European Venture Capital Barcelona és la principal ciutat tecnològica del sud d'Europa, i només per sota d'Amsterdam, Gent, Eindhoven (Països Baixos) i París. Tot això s'ha aconseguit, també, per l'impuls públic i privat que han donat empreses i institucions al sector a Barcelona.

Les institucions del territori tarragoní han vist també la necessitat de fomentar el sector per poder fer-se un lloc. Fins ara, explica Grau, el fet de tenir Barcelona tan a prop era un inconvenient per Tarragona. Ja que inclús iniciatives del territori acudien a la capital catalana per rebre acompanyament empresarial, tot es concentrava allí. «A Tarragona fins ara estar a prop de Barcelona li ha anat a la contra, perquè Barcelona ha consolidat aquest pol d'empreses tecnològiques», explica. Ara, però, l'augment dels preus a Barcelona podria convertir Tarragona en un territori més competitiu, al qui algunes empreses ja comencen a mirar amb bons ulls.

Imatge d'un grup d'emprenedors
Imatge d'un grup d'emprenedors | TarragonaDigital.com

 

La clau, diu Grau, és que el sector públic hi aposti. «Una empresa amb el nostre suport pot créixer rapidament», diu, fent referència a l'acceleradora Tgn Up. «Si no es posen en marxa programes com aquest serà difícil», remarca. I afegeix: «Ser emprenedor no és tan fàcil, a vegades es necessita ajuda del sector públic. La clau està en la consolidació d'aquests programes que generen cultura emprenedora». Només així, diu, Tarragona pot aspirar a ser, en menor mesura, un centre de noves empreses de ràpid creixement, com Barcelona.

Dos projectes d’start-ups al territori

Petits Enginyers és una empresa nascuda el 2014 a Reus però que fins fa dos anys no va consolidar-se com a tal. Es tracta d'una companyia que ofereix activitats educatives, curriculars a escoles i instituts i extraescolars, amb tecnologia innovadora. Formen a menors en matèries com la robòtica, la impressió 3D o la realitat virtual. «La tecnologia avança molt de pressa i vam detectar una manca de relació entre tecnologia i educació», explica Adrián Garcés, un dels responsables.

Posen a disposició d'escoles tant el material, com els professors per contribuir en aquesta manca de coneixement que per falta de temps poden tenir alguns centres o professionals de l'educació. Doncs bé, aquesta és una de les deu empreses que participa en l'acceleradora Camp Tgn Up, i que té per objectiu créixer. «Abans érem autònoms, ens guanyàvem la vida amb això i ja està, però fa poc vam decidir enforcar-nos al concepte d'start-up», explica Garcés. I buscar, doncs, el creixement empresarial ràpid. «Estem acabant de consolidar el creixement territorial, i tenim per objectiu expandir-nos a Catalunya i a l'estat espanyol», explica. Les sessions que han rebut a través de l'acceleradora assegura que els ajuden a veure què els falta i què poden millorar.

Punt d'accés és una altra de les empreses que compta amb l'acompanyament empresarial de l'acceleradora tarragonina. Es tracta d'una cooperativa de Valls que subministra serveis de telecomunicacions en l'àmbit rural, és a dir, fa arribar Internet i telefonia allí on no arriba.  Tot i que la mentalitat d'aquesta cooperativa no és 100% d'start-up, ja que el seu principal objectiu no és expandir-se fora ni créixer molt de pressa, es tracta d'una empresa nascuda fa pocs mesos que necessita l'acompanyament per consolidar-se.I que té el component tecnològic al centre.

Una imatge d'un taller de Petits Enginyers
Una imatge d'un taller de Petits Enginyers | Petits Enginyers

 

«La nostra intenció no és anar lluny, sinó que busquem la proximitat. El nostre valor afegit és aquest: la proximitat», assegura Carles Casanova, un dels responsables. L'acompanyament que reben i els tallers als quals han acudit assegura que han estat clau. «Nosaltres en sabem molt de tecnologia, però no de finances o de màrqueting digital, per exemple», diu. Matèries clau per tirar endavant un negoci.

Tot i que encara és d'hora per mesurar l'impacte d'aquesta acceleradora tarragonina, entre altres coses perquè el procés de formació i l'acompanyament a empreses acaba al novembre, aquestes dues start-ups asseguren que els està funcionant. I, a més, valoren la creació d'una xarxa d'emprenedors que fomenta aquesta iniciativa, quelcom molt positiu. «Aquest espai ens permet tenir contacte amb altres emprenedors i compartir coneixement», conclou Casanova.