Tarragona, escenari de la Nit Europea de la Recerca per primera vegada

L’esdeveniment es farà al mateix moment en 300 ciutats de 30 països diferents

Per primera vegada a la vida Tarragona, i en concret, la ciutat de Tarragona i Reus, serà un dels escenaris de la Nit Europea de la Recerca. Es tracta d’un esdeveniment públic dedicat a la divulgació de la recerca. L’acte se celebra a 300 ciutats de 30 països d’Europa alhora.  Tindrà lloc els dies 28 i 29 de setembre sota el lema «La recerca, patrimoni de tothom».

La nit Europea de la Recerca arriba a Tarragona

El projecte, coordinat per la Universitat Rovira i Virgili (URV) amb altres institucions de recerca del territori, pretén dur a terme diverses activitats adreçades a un públic familiar i relacionades amb el món de la recerca. Es tracta de rutes guiades en espais patrimonials, tallers científics i xerrades divulgatives. L'objectiu de la Nit Europea de la Recerca, impulsada per la Comissió Europea, és promoure el reconeixement públic dels investigadors, donar a conèixer la importància de la feina i atreure l'interès del públic familiar cap al món de la recerca.

Les activitats impliquen contacte directe entre investigadors i audiència a través dels tallers i de les rutes, i tenen un component divulgatiu i didàctic i també d'entreteniment.

Agenda d’actes de la Nit Europea de la Recerca

El dia 28 al matí es faran visites guiades a la pedrera del Mèdol a Tarragona, al port romà descobert a la platja Llarga, al Pont del Diable i a la Tarragona Medieval, de la mà d'investigadors. A més, el matí del 28 també es durà a terme una activitat de georeferenciació al Circ romà. Aquestes activitats estan adreçades a alumnes de primària i secundària.

A la tarda, i també a Tarragona, es duran a terme diversos tallers relacionats amb el patrimoni cultural, natural, i la dieta mediterrània a la plaça de Corsini. En aquesta mateixa plaça a les 17.30 es durà a terme el berenar amb ciència: pa amb boli, sal i xocolata. A les sis es farà una ruta guiada del Mercat Central al Banc d'Espanya per descobrir part del patrimoni que els envolta. I per últim es durà a terme un espectacle científic de la mà de l'Associació per a la Divulgació Científica del Camp de Tarragona.

L'endemà de tot això Reus prendrà el relleu a Tarragona. S'organitzarà una sessió de xerrades divulgatives al Castell del Cambrer a les 12 del migdia amb investigadors de la Universitat i centres de recerca. Una activitat organitzada per l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili.

Les activitats se celebren en col·laboració amb els Ajuntaments de Tarragona i Reus. Altres ciutats catalanes també seran seu de la Nit Europea de la Recerca durant els dies 28 i 29 de setembre. I es durà a terme a 300 ciutats de tot Europa. Aquest any  la temàtica escollida és el patrimoni, ja que coincideix amb l'Any Europeu del Patrimoni.  El 2019, la Nit Europea de Recerca girarà entorn de la taula periòdica i es parlarà, també, d'altres temes com la salut, la biomedicina o la nanociència, entre altres.

Una exposició científica al Mercat de Tarragona

Aprofitant l’ocasió es pot visitar l’exposició  #FOTORECERCAURV18 al Mercat de Tarragaona, a la plaça de Corsini des d’aquest dilluns i fins el 22 d’octubre. La mostra recull les imatges guanyadores del IV Concurs de fotografía a les Xarxes Socials. Són 25 fotos que ensenyen la recerca i les activitats de divulgació científica que dur a terme la URV.