Unió de Pagesos crida a la mobilització a la pagesia el dimarts 10 de setembre amb una tractorada per traslladar a la ciutadania i les administracions la situació que titllen «d’abús» que estan exercint, segons expliquen, «les empreses que compren avellana als pagesos rurals». La tractorada tindrà com a punt de partida la seu de la Unió de Pagesos de Reus, a l’avinguda Països Catalans, a les 9.00 hores del matí i finalitzarà a la Selva del Camp.
[predef]reus-144[/predef]
El motiu de la protesta són les cotitzacions d’avellana fetes públiques aquesta setmana per la Llotja de Reus, coincidint amb l’inici de la collita. El responsable nacional del sector de la Fruita Seca d’Unió de Pagesos, Rafel Español, ha manifestat que són «per sota del preu de cost» i que s’iniciarà la campanya «amb preus d’avellana més baixos que els d’Itàlia i Turquia». Mentre aquí la lliura d’avellana negreta es cotitza a 1,70 euros i la resta de varietats oscil·len entre 1,45 i 1,55 euros el quilo, els principals mercats competidors tenen uns preus d’entre 1,70 i 2,30 euros.
Això significa una diferència de mitjana de 0,45 cèntims d’euro menys respecte a Itàlia i de 0,30 cèntims d’euros respecte a Turquia, el que suposa a la llarga una pèrdua de milers d’euros per la pagesia. El sindicat considera que les empreses compradores d’avellana estan «funcionant com un oligopoli des de fa temps, i forcen els preus a la baixa».
Alhora, també denuncien que el guany del trencador continua superant el del pagès tot i que el preu per quilo hagi baixat. Gràcies a les dades de l'Observatori Agroalimentari de Preus del Departament d'Agricultura, mostren que si el gener del 2018 es pagava a 3,50 euros el quilo de gra d’avellana i el trencador obtenia un guany d’1,42 euros, el juny del 2019 amb un preu de 3,25 euros quilo de gra, el trencador continua tenint beneficis assolint els 2,23 euros. Mentrestant, el benefici de la pagesia és d’un euro i escaig.
Per al sindicat, els operadors privats d’avellana, mitjançant el reglament de Llotja de Reus de realització de preu, són els que acaben determinant els preus que publica aquesta entitat, que és referència en fruita seca a l’Estat Espanyol. La tractorada tindrà com a punt de partida la seu d’Unió de Pagesos de Reus, una marxa lenta fins a Riudoms i el Morell, per finalitzar a la Selva del Camp. La manifestació serà una ruta de magatzems que fixen els preus de la Llotja de Reus: tres de comerç lliure i tres cooperatives. Empreses que segons el sindicat «indirectament posen els preus de l’avellana».
Unió de Pagesos demana celeritat en les ajudes
El responsable nacional de la Fruita Seca d’Unió de Pagesos, Rafel Español, ha indicat que «així el sector no pot seguir, el faran desaparèixer» i que enguany la pagesia «no ha vist ni un euro en ajudes després de patir un dels pitjors anys de la història». La collita del 2018 va registrar una davallada del 80% del volum produït de l'avellana i amb preus baixos per la devaluació de la moneda turca, que va abocar el sector a reclamar mesures urgents a la Generalitat i també al govern de l’Estat. El Departament d’Agricultura va articular préstecs bonificats i una ajuda directa per un any, però aquestes mesures expliquen que «encara no han arribat».
Rafel Español demana que hi hagi més celeritat i que l’administració sigui més efectiva per poder demanar crèdits i així tenir més liquiditat per plegar avellanes. Si no, tal com indica el responsable nacional «ens veurem obligats a demanar crèdits per recollir-les».
L’avellana i la garrofa, a la baixa
A banda dels preus de l’avellana, cal afegir el preu menor de l’ametlla fixat por Llotja de Reus, sostingut en el temps, respecte d’altres llotges de l’estat com Mercamúrcia i la Llotja d’Albacete. Les diferències de preu, per la mateixa varietat i qualitat, arriben a ser de 60 cèntims per quilo gra. La garrofa està cotitzant a 0,45 cèntims de mitjana, per sota del preu freqüentment pagat per empreses que compren força volum a Espanya.
Per acabar, el sindicat explica que els procediments per part del comerç de l’avellana, agreujats en els darrers anys, i en part del de l’ametlla i la garrofa, abocaran la pagesia catalana a la desaparició, així com la dels productes que conreen i la de l’equilibri i la cura del territori.
La Llotja de Reus defensa la seva tasca i lamenta «l'actitud» del sindicat
Després de les declaracions d'Unió de Pagesos, la Llotja de Reus ha emès comunicat assegurant que «el preu que fixa la Llotja és orientatiu i és el resultat d'un consens entre els operadors del sector que hi prenen part». Indica que el procés «està marcat per la llei de l'oferta i la demanada que govern l'economia de mercat» i assenyala que el «procediment es basa en l'aportació d'un ampli espectre d'informadors convidats entre els principals actors del sector».
Per una altra banda, defensa que la Llotja manté un «rol neutral limitant-se a acollir la negociació dels preus de referència que acaba fixant el preu de l'avellana i els altres productes sobre els que la Llotja té competències». A més, assegura que «l'actual collida de l'avellana ha donat un producte de reduïdes dimensions que orienta els preus a la baixa, una situació que no afronten altres zones productores».
Per acabar, en el comunicat es lamenta «l'actitud del sindicat agrari que per enèsima vegada posa en entredit l'activitat de la institució» i recorda «els reiterats esforços per donar resposta a les demandes del sindicat, al que en diverses ocasions se li ha ofert la possibilitat de ser a la taula de preus». Segons la Llotja de Reus, una opció que «Unió de Pagesos ha rebutjat optant per la dinàmica de la crítica pública, que perjudica la imatge del sector i del producte». Finalment, la cambra explica que «l'oferiment continua en peu, ja sigui per incorporar-se a aquesta taula o per celebrar reunions per tractar de reconduir aquesta situació».