ustec

USTEC denuncia que el 9% de les places de professorat es trien «a dit»

El sindicat exigeix que es reverteixin les retallades i es recuperin les condicions laborals perdudes

Coincidint amb l'inici del curs escolar, el sindicat USTEC ha denunciat aquest dijous, 12 de setembre, que el 9,17% de les places de professorat es cobreixen «a dit». El Departament d'Educació permet que els centres puguin triar fins a un 50% de les seves plantilles mitjançant aquest mètode, amb l'objectiu de trobar perfils professionals que s'adeqüin al projecte educatiu de cada escola o institut.

Des del sindicat, però, denuncien que la xifra de places perfilades creix els darrers cursos i que, sovint, són les «relacions interpersonals i no pas els projectes educatius» el que determina la tria d'aquestes places. «Això crea unes condicions laborals diferents, d'obtenció del lloc de treball o de mobilitat, dins dels centres educatius», denuncien des del sindicat, que defensa el model del concurs de mèrits.

Amb tot, USTEC atribueix que el creixement no sigui major al fet que des del sindicat estan combatent aquesta praxi des de fa diversos cursos.

Calen 600 docents més al Camp de Tarragona, segons USTEC

Des del sindicat també han denunciat aquest dijous que s'ampliï la plantilla en 610 docents al Camp de Tarragona i el Baix Penedès, malgrat que el Departament d'Educació l'ha incrementat en 50 nous professors aquest curs escolar 2019-2020. El sindicat ha demanat revertir les «grans retallades» dels darrers deu anys, el retorn de les pagues extraordinàries del 2013 i 2014, i la reducció de les ràtios.

USTEC també ha denunciat que no s'han cobert totes les places que preveu el nou decret de l'escola inclusiva i el  tancament d'una línia al centre educatiu de Sant Pere i Sant Pau. Segons el portaveu del sindicat a Tarragona, Juan Carlos Fejoo, la xifra de 7.357 docents està per sota de la que correspondria per mantenir el nivell qualitatiu en el sistema educatiu.

Des del sindicat indiquen que en caldrien 280 per fer viable la reducció de l'horari lectiu prèvia al 2010; 45 docents per transformar els contractes de terç de jornada a mitja; 55 més per donar cobertura a les hores lectives dels mestres de més de 55 anys, i, finalment, 230 dotacions per reduir les ràtios i aplicar els decret d'inclusiva i desdoblaments de grups.

Vacants en les noves unitats del SIEI

Feijoo també ha denunciat que queden dues vacants per cobrir en les sis noves unitats de Suport Intensiu d'Escolarització Inclusiva (SIEI)  que estableix el decret engegat el curs anterior. Així mateix, ha lamentat que el nombre de vetlladores és «insuficient» i ha criticat que es tracti d'un servei externalitzat.

A banda, el portaveu sindical ha subratllat que molts centres educatius de les comarques tarragonines estan «obsolets» i molt «antiquats», i que alguns de nova construcció han patit humitats. Pel que fa a futures mobilitzacions, properament està prevista una nova trobada de la mesa sectorial per decidir si convoca protestes.