Un dijous marcat per vagues i protestes laborals a Tarragona

Metges, estudiants, professors i funcionaris surten al carrer aquest 29 de novembre

Si hi ha una qüestió que marcarà de valent l'actualitat d'aquest dijous, 29 de novembre, es tracta, sens dubte, de les protestes laborals i les vagues conovcades per a aquesta jornada. Fins a quatre col·lectius professionals han convocat avui les seves manifestacions. Tres ho fan en forma de vaga: els professionals sanitaris, els professors i els estudiants. Un quart col·lectiu, el dels professionals de la funció pública, té previst aturar-se durant dues hores. A tots ells cal afegir una cinquena protesta, la dels treballadors de Correus, que tindrà lloc aquest divendres, 30 de novembre.

Continua la vaga de metges a Tarragona

La setmana ja arrencava amb conflictivitat en l'àmbit de la sanitat. Des de dilluns dia 26 i fins aquest divendres, dia 30, els professionals sanitaris d'atenció primària de l'Institut Català de la Salut i els dels centres sanitaris concertats protesten per la manca de recursos que tenen en la seva tasca quotidiana i demanen una millora de les seves condicions laborals i salarials.

Així doncs, en una setmana completa de vaga i de mobilitzacions, aquest dijous, 29 de novembre, no serà una excepció:  està prevista una concentració a partir de les onze del matí a davant de l'edifici D de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona. Serà la més matinera de les manifestacions previstes per aquest dijous.

El professorat, en vaga per recuperar les pagues extra

A més, però, per a aquest dijous 29, els sindicats USTEC, CGT o ASPEC convoquen una vaga entre els professionals de l'ensenyament, que al·ludeix 8.000 mestres i professors de primària i de secundària de les comarques de Tarragona. Tots ells demanen el  retorn de les pagues extres que se'ls van retallar els anys 2013 i 2014, però a aquesta demanda en sumen d'altres com la disminució en dues hores de les jornades laborals dels majors de 55 anys o la reducció de les ràtios d'alumnat.

Arreu de Catalunya hi ha convocades diverses manifestacions. A la ciutat de Tarragona, està previst que parteixi a les dotze del migdia des de la plaça de la Imperial Tàrraco i que, Rambla Nova amunt, prengui el carrer de Sant Francesc fins a la seu de la delegació territorial d'Ensenyament al Camp de Tarragona, on culminaran la seva protesta.

Els estudiants, a la vaga contra el preu de les taxes

Si el professorat de la primària i la secundària va a la vaga, també ho fan aquest dijous els estudiants universitaris.  El Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans ha convocat una doble jornada de protestes de cara a aquest dimecres i dijous, 28 i 29 de novembre, en què la jornada central serà, això sí, la de dijous 29 de novembre amb diverses mobilitzacions. Es preveuen piquets informatius a les universitats catalanes, així com altres accions reivindicatives en contra del preu actual de les taxes universitàries, que fa dos anys el Parlament va acordar rebaixar, si bé el descens no s'ha aplicat.

A les comarques de Tarragona s'ha convocat una marxa que, com la del profesosrat, sortirà a les dotze del migdia de la plaça de la Imperial Tàrraco. Abans, però, diverses columnes d'estudiants s'hauran manifestat fins a arribar-hi: hi ha convocatòries a dos quarts d'onze al pati de la Facultat de Medicina a Reus, a les onze del matí al Campus Sescelades i a dos quarts de dotze del migdia al Campus Catalunya.

Aturades dels funcionaris per revertir les retallades

Dijous, 29 de novembre, no hi ha pas convocada cap vaga dels professionals de la funció pública. Sí que faran, però, aturades de protesta per la millora de les seves condicions laborals. Al seu torn, CCOO i UGT podrien convocar una vaga per al dimecres, 12 de desembre. Mentrestant, però, els funcionaris, s'aturaran dues hores, entre les dues del migdia i les quatre de la tarda, per reclamar una recuperació del seu poder adquisitiu i de les pagues extra que se'ls deuen.

Tot i que la manifestació dels professionals de la funció pública està convocada a la ciutat de Barcelona, es preveu que en cada centre de treball, arreu de Catalunya i per tant també a Tarragona, la plantilla funcionarial de la Generalitat de Catalunya que secundi les reivindicacions faci protestes de cinc minuts a la porta de les seves dependències.

Correus, a la vaga divendres

La 'cirereta' del pastís la podrien posar divendres, 30 de novembre, els treballadors de Correus.  Ara per ara, quatre sindicats que aglutinen el 85% dels treballadors de la companyia mantenen convocada una vaga per demanar una millora dels seus drets laborals, però la vaga podria desconvocar-se si prosperen els acords d'una taula de negociació en marxa en les darreres hores. Caldrà esperar per concretar si hi ha mobilitzacions a la ciutat de Tarragona, atès que, de moment, no han transcendit.