Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

El Vaticà obliga a suspendre sacerdots tarragonins per «pràctiques de secta» i «doctrina sexual dubtosa»

L’Arquebisbat de Tarragona ha fet cas omís de l’ordre del Vaticà

Vista exterior del Santuari de la Serra de Montblanc. | Josep Ardila

 

L’abril del 2017 l’Arquebisbat de Tarragona decidia dissoldre el Seminari Poble de Déu, una associació privada de fidels que gestionava el santuari de la Serra de Montblanc  i que estava present a les cinc diòcesis catalanes, Bilbao i Valledupar (Colòmbia). La dissolució de l’entitat va arribar després d’una investigació iniciada el 2014 que va dictaminar que la doctrina impartida dins del Seminari era incompatible amb la doctrina catòlica, tal com va informar TarragonaDigital en aquell moment. La incompatibilitat venia determinada per una interpretació de la fe que implicava una tergiversació de l'afectivitat entre home i dona marcada per la negació del pecat en pràctiques sexuals, que l'Església entén com a desordenades. 

Després de la dissolució de l’entitat el 2017, que llavors tenia uns 80 integrants, el Vaticà va iniciar una investigació que ara ha resolt, finalment, en jutjar fins a 17 sacerdots i dos laics de cinc diòcesis catalanes —Barcelona, Tarragona, Vic, Lleida i la Seu d’Urgell— per «pràctiques sectàries» i presumptes relacions sexuals entre homes i dones, segons ha informat ‘El País’.

Tarragona, Lleida i Seu d'Urgell no acaten l'ordre del Vaticà de suspendre els religiosos

La denúncia va sortir de l’Arquebisbat de Vic, on s’ha format el tribunal eclesiàstic que ha suspès cautelarment els 17 sacerdots. Ara bé, el procés ha dividit l'Església catalana: si bé els arquebisbats de Vic i Barcelona han acatat l’ordre i han suspès quatre sacerdots i un diaca, els arquebisbats de Tarragona, Lleida i la Seu d’Urgell no han fet cas a la petició del tribunal. 

El Santuari de la Serra de Montblanc va ser gestionat pel Seminari Poble de Déu des del 2008, quan les monges clarisses en van marxar, fins al 2014. A Tarragona, dos dels sacerdots destacats, Pere Fibla i Xabier Segura, a més d’un diaca, continuen exercint, ja que l’Arquebisbat considera que no estan suspesos. Fibla explica que si l'arquebisbe no ha aplicat la mesura cautelar de suspendre'ls és perquè «creu que farien més mal que bé. El tribunal demana les mesures, i l'arquebisbe és qui decideix. Nosaltres els obeirem i seguim treballant a l'Església». Actualment Pere Fibla és el rector de Solivella, i Xabier Segura el d'Alcover.

La investigació iniciada a Vic comença després d’anar rebent diverses informacions compromeses. Les irregularitats van arribar fins a la Congregació de la Doctrina de la Fe, al Vaticà, que va autoritzar la dissolució i va demanar que el cas es jutgés a Vic. Segons apunta el citat mitjà, es tractaria d'una secta «on les fronteres entre allò que és pecat i allò que no ho és no estarien massa clares». Segons fonts properes al cas, els membres de l'entitat creien que Déu distribuïa unes «gràcies especials» a alguns membres d'aquesta secta que els permetia tenir relacions sexuals, fins i tot lliures, sense haver de tenir remordiments de consciència, ja que no serien pecat.

Mossèn Pere Fibla amb l'arquebisbe de Tarragona el passat 8 de setembre durant les Festes de la Serra. | Josep Morató / laConcaDiari.cat

 

Els sacerdots tarragonins neguen que hi hagués sexe dins la comunitat

Mentre que antics membres del Seminari Poble de Déu afirmen que dins l'associació hi havia pràctiques sexuals, els sacerdots Pere Fibla i Xabier Segura neguen rotundament aquestes afirmacions. En declaracions a 'El País, Fibla, que va viure al Santuari de la Serra de Montblanc,  «nega rotundament que hi hagués sexe».  Fibla assegura que mai van rebre cap queixa dels veïns, i l'entitat tampoc n'havia rebut cap a Catalunya en els seus 40 anys de vida.

Els clergues han sigut suspesos de l'exercici públic, però no del privat

La Conferència Episcopal Tarraconense (CET) ha confirmat, la tarda d'aquest diumenge 14 d'abril, que els membres de l'extinta associació Seminari Poble de Déu estan sent investigats per la Doctrina de la Fe «pel que fa a les seves opinions doctrinals i la seva aplicació a la vida cristiana», a través d'un tribunal eclesiàstic constituït a la Diòcesi de Vic. 

La CET ha informat que el tribunal de Vic ha decidit suspendre de manera preventiva als clergues investigats de l'exercici públic del ministeri,  però no l'exercici privat. Per això, afirmen que «En aquest moment cal esperar les decisions que vagi prenent el tribunal canònic i preservar el dret a la bona fama i a la presumpció d'innocència de tots els implicats». 

La Conferència confirma que les raons definitives de la dissolució de l'associació Seminari Poble de Déu «foren estrictament d'ordre teològic». Els Bisbes van creure que «no es donaven prou garanties per a la continuïtat de l'associació i que aquesta no gaudia de la necessària confiança de l'Església per dur a terme l'ensenyament de la doctrina catòlica», ha informat la CET a través d'un comunicat.