Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

L'èxit d'un vi del Priorat després de passar per la taula dels Premis Nobel

Merche Dalmau capitaneja el celler Clos Galena, productor de Formiga de Vellut, el primer vi català que se serveix en aquest sopar a Suècia

Merche Dalmau a l'entrada del celler
Merche Dalmau a l'entrada del celler | Angel Ullate

 

La Merche Dalmau mira enrere i encara no es pot creure res del que li ha passat aquest últim any. És la propietària i gestora de les bodegues Clos Galena DOQ Priorat. El seu vi Formiga de Vellut és el primer vi català que ha arribat a la taula dels Premis Nobel. Va ser escollit l'any passat pel sopar de la gala a Suècia. La imatge de la reina de Suècia bevent el seu vi va donar la volta el món. Des de llavors el seu èxit no ha parat de créixer, tot i que darrere s'hi amaga una feina de molts anys i una història de superació.

Formiga de Vellut, el primer vi català als Nobel

La Merche és farmacèutica, i poc s'ho pensava quan va començar a treballar en el seu sector que acabaria avocada al món del vi. El motiu és l'amor que el seu marit, també farmacèutic, va transmetre-li per aquest sector. «El meu marit tenia un somni, que era fer vins ecològics de molta qualitat i més saludables», explica. Fer vins ecològics ara està de moda, però fa 20 anys suposava, com explica ella, enfrontar-se a la indústria química, molt potent aleshores.

Però hi van apostar. En Miguel Pérez, el marit de la Merche, va comprar el 1999 unes terres al Priorat, al municipi del Molar, que va transformar en un celler, amb inspiració de la Toscana, per produir vins ecològics d'alta qualitat. Li van posar Clos Galena de nom, per la importància que el sector miner havia tingut en aquell territori molts anys abans, d'on s'extreia la galena, material amb el qual es feia el plom.  El primer vi va sortir el 2002, el Clos Galena.

Imatge de les vinyes de Clos Galena amb el celler de fons
Imatge de les vinyes de Clos Galena amb el celler de fons | Angel Ullate

 

Formiga de Vellut va néixer el 2008, tot just començava la crisi. «Volíem un vi que fos la porta d'entrada al celler. Que la gent el proves i digués: 'I què més?'», explica la Merche, qui en aquell moment no estava al capdavant del negoci, sinó que ajudava al seu marit, també amb el negoci de la farmàcia que manté a Reus.

La vida de la Merche va capgirar-se totalment quan el Miguel, per culpa d'un càncer, va morir l'any 2013.  Es va quedar sola, amb les seves tres filles, i dos negocis a les mans, que després d'uns mesos difícils va decidir seguir impulsant. «Ho he fet per amor. El meu marit i les meves filles són el que em van fer tirar endavant», explica ella. Va agafar les regnes del negoci tot i les adversitats —ella no coneixia amb molt detall el món del vi i eren moments difícils des del punt de vista personal i complicats pel context econòmic— i va saber portar-lo a l'èxit.

Quan el seu comercial a Suècia va trucar-la per dir-li que estarien a la taula dels Nobel no s'ho podia creure. «El premi Nobel és un regal a l'esforç fet i un agraïment a les persones de l'equip», diu la Merche que afirma convençuda que sense l'equip no hagués pogut tirar el projecte endavant. «És una forma de reconèixer també la feina que han fet», diu.

Imatge de Merche Delmau a Clos Galena
Imatge de Merche Delmau a Clos Galena | Angel Ullate

 

Va ser al desembre quan es va fer el sopar i la imatge de la reina de Suècia bevent el Formiga de Vellut o una foto de la princesa amb una imatge d'un cambrer al darrere amb la botella a la mà van arribar a tot el món. El diari suec Svenska Dagbladet, un dels més llegits al país, escrivia en portada l'endemà: «El plat principal res de l'altre món, el vi increïblement bo». «És un somni impensable, mai hagués pensat que arribarem aquí», comenta.

Després dels Nobel

Abans que es faci l'embotellament del Formiga de Vellut totes les botelles estan venudes. L'èxit del seu vi és incontestable. En total Clos Galena produeix 140 mil ampolles de vins de gamma alta. Una gran part del vi, un 70% de les marques Clos Galena i Galena, s'exporta a 30 països del món.  Formiga de Vellut és el vi que més preserven pel mercat intern i del que més producció se'n fa. «M'ha vingut algun comercial xinès a demanar-me 30 caixes de Formiga, però li he hagut de dir que no, no en tinc», explica.

Clos Galena compta amb 24 hectàrees de terreny, 14 de les quals amb plantació de vinya. Una gran part del terreny està envoltada per unes zones boscoses que permeten garantir que els vins siguin 100% ecològics, frenant l'entrada d'aires contaminats per pesticides que poguessin fer servir en terrenys costaners altres propietaris. Precisament el nom del vi dels Nobel, Formgia de Vellut, s'explica perquè, com apunta la Merche, «en una finca ecològica pots veure-hi les formigues».

Imatge de les vinyes al celler del Priorat
Imatge de les vinyes al celler del Priorat | Angel Ullate

 

Els Nobel l'han ajudat a fer-se encara més coneguda, però abans que arribessin, el celler ja havia aconseguit alguns reconeixements, com ara la Medalla d'Or de Decanter, premis de la Cambra de Comerç de Reus i de la Real Acadèmia de Gastronomia, entre altres. Va ser també escollit el primer vi del Priorat per ser servit en les classes bussines i primera classe de la companyia British Airways.

Però l'arribada dels Premis Nobel han engegat un any de reconeixements i activitat enorme. Fa pocs dies va rebre, de la mà del president Quim Torra, el premi qualitat lingüística al món empresarial de PIMEC. I els reconeixements no paren d'arribar-li. Però part del seu reconeixement respon, també, a l'esforç d'una carrera vitivinícola molt lligada a temes socials i culturals.

Altres projectes de Clos Galena

El 2009, amb el Miguel encara al capdavant, es va començar un projecte artístic de promoció del talent del territori que ha arribat ja a Nova York, Moscou i Suècia. El celler també col·labora amb diversos esdeveniments socials i de beneficència i sobretot en la promoció del territori. «Creiem que el territori ens ha donat molt i per això també volem donar al territori», explica.

Merche Dalmau servint una copa de Formiga de Vellut
Merche Dalmau servint una copa de Formiga de Vellut | Angel Ullate

 

De fet, d'ençà que la Merche es va posar al dia i va agafar les regnes de el celler no ha parat d'aportar idees noves. Ara elaboren també vins DO Montsant i Terra Alt i un oli d'oliva verge DO Siurana. Recentment,  aprofitant l'embranzida de la marca, s'han obert a l'enoturisme amb visites i activitats a les vinyes i el celler.

El Priorat, vins de qualitat per descobrir

La qualitat dels vins del Priorat ha estat reconeguda a tot el món, però a la marca li falta un pas més per ser coneguda popularment a tot el món. De fet, la Merche creu que l'enoturisme és una oportunitat per donar a conèixer a la gent de fora la feina que es fa en aquestes petites bodegues del Priorat.

Aquesta emprenedora, ara que està immersa en el món del vi, diu que li veu molt futur al Priorat: «Hi ha una gran demanda internacional dels nostres vins.  A més, és una DO on sumem. Son persones excel·lents i brillants que treballen molt per posar el Priorat on està».

Imatge de les vinyes amb el celler de fons
Imatge de les vinyes amb el celler de fons | Angel Ullate

 

De fet, diu que una de les satisfaccions d'haver estat a la taula dels premis suecs és haver posat, «no un vi Clos Galena, sinó el Priorat i el territori a la taula dels Nobel».