Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Nou municipis tarragonins escalfaran els seus edificis municipals amb biomassa forestal

La Diputació de Tarragona impulsa el projecte Xarxa de Calor de Proximitat juntament amb nou localitats

Imatge de la presentació del projecte a la Diputació de Tarragona | Caralp Mariné

 

Es diu Xarxa de Calor de Proximitat i té per objectiu permetre l'escalfament dels edificis municipals a partir de calderes alimentades amb biomassa forestal, és a dir, amb estelles de fusta procedents dels boscos dels municipis. Es tracta d'un projecte que capitaneja la Diputació de Tarragona i que ja compta amb l'adhesió de nou municipis.  Aquestes localitats comptaran l'any que ve, ja, amb aquest nou sistema d'energia que permet un estalvi econòmic del 77%. A la llarga s'hi podrien sumar d'altres municipis.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

Escalfament d’edificis amb biomassa forestal

El projecte contempla la instal·lació de calderes i xarxes de calor per produir energia tèrmica a partir de biomassa. En aquest cas, a partir d'estelles de fusta procedents dels boscos dels mateixos municipis. Aquesta caldera, alimentada amb la biomassa forestal, permetrà escalfar aigua que es conduirà per un entramat de canonades que connecten amb els sistemes de calefacció  dels equipaments municipals. D'aquesta manera la calefacció dels edificis municipals funcionarà amb biomassa foresta i no amb gasoil, gasolina o electricitat com ara. 

Els nou municipis que comptaran l'any que ve amb aquest sistema energètic són Alcover, el Montmell, Gandesa, Horta de Sant Joan, la Fatarella, la Sénia, Rasquera, Tivissa i Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant. Segons ha informat avui el president de la Diputació, Josep Poblet, ja hi ha altres municipis que s'han interessat pel projecte i que en un futur podrien adherir-s'hi.

Amb finançament europeu

Aquest projecte sorgeix del pacte d'alçades que aposta per una economia més sostenible i un compromís amb els objectius de reducció del canvi climàtic. Fruit d'aquest pacte s'han redactat els Plans d'Acció d'Energia Sostenible (PAES), amb una inversió de la Diputació d'1,6 milions d'euros, que han permès engegar el projecte de Xarxa de Calor de Proximitat. Aquesta primera inversió ha permès fer l'estudi d'aquest projecte i gràcies a aquest primer treball la iniciativa rebrà ajuda de la Unió Europea, a través d'un fons FEDER per tirar-lo endavant.

En total el projecte de Xarxa de Calor de Proximitat, comptarà amb 2.152.262,67 euros, dels quals un 50% provenen de fons europeus, un 25% de la Diputació i un altre 25% dels municipis. Aquest any s'iniciarà la licitació de les obres per tal que aquest sistema pugui estar en funcionament l'hivern de 2020.

Energia sostenible

Segons els responsables de la Diputació aquest projecte permetrà reduir emissions, ja que l'ús de les estelles com a motor energètic permet computar un balanç neutre d'emissions de CO2.  A més, això permetrà dinamitzar el sector forestal, mantenir els boscos cuidats, reduint de forma important el risc de patir incendis. Un altre dels avantatges és, també, l'impuls de l'economia circular dels territoris, que segons els responsables del projecte, potenciarà la millora del despoblament d'algunes zones.

A més, permet un estalvi econòmic, per l'estalvi en la factura energètica de climatització dels equipaments públics, d'uns 170.000 euros l'any, el que representa un 77% de mitjana per cada municipi en comparació amb la despesa que s'ha de fer ara per escalfar els edificis a través de gasoil, gas o electricitat.