Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
vimbodí-poblet

L’IPHES compleix 20 anys d’excavacions al jaciment del Molí del Salt de Vimbodí i Poblet

En tot aquest temps s’han recuperat més de 50.000 restes arqueològiques que expliquen com vivien els habitants de la Conca de Barberà fa entre 15.000 i 13.000 anys

vimbodí-poblet
Enguany, la campanya va començar el 13 de maig i es perllongarà fins al 8 de juny | Cedida

 

Com cada any al maig, l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) realitza una excavació arqueològica al jaciment del Molí del Salt de Vimbodí i Poblet, sota la direcció de Manuel Vaquero i Susana Alonso, investigador i estudiant predoctoral d’aquest centre de recerca respectivament. Aquest any, però, té la singularitat que es compleix el vintè aniversari d’aquests treballs, que es van iniciar el 1999.

Enguany, la campanya va començar el 13 de maig i es perllongarà fins al 8 de juny. L’objectiu és arribar a la base del nivell B1.1 a la zona oest del jaciment, amb una antiguitat superior als 14.000 anys, per tal de poder encetar l’excavació del nivell B2, datat en uns 15.000 anys. Aquest nivell correspon a les ocupacions humanes més antigues documentades fins ara al jaciment.

En paral·lel, aquest any les excavacions comptaran amb la visita de personal investigador de nivell internacional, com la ja efectuada de la Dra. Leonor Peña Chocarro, que treballa al del CSIC (Consejo Superior de Investigaciones Científicas).

Des que es va efectuar la primera excavació al Molí del Salt i fins a dia d’avui, en aquest jaciment s’han recuperat més de 50.000 restes arqueològiques, que ens parlen de com vivien els habitants de la Conca de Barberà al Magdalenià Superior final, fa entre 15.000 i 13.000 anys. A més, s’ha posat al descobert una prolífica i variada col·lecció de peces d’indústria lítica, restes de fauna i elements d’ornament de gran valor informatiu per conèixer com era la vida en aquell període.

vimbodí-poblet
Aquests treballs es porten a terme gràcies al suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya  i de l’Ajuntament de Vimbodí i Poblet. | Cedida

 

Cal destacar que el Molí del Salt ha arribat a traspassar l’àmbit científic internacional per haver proporcionat la col·lecció d’art moble paleolític més representativa de Catalunya. De les 19 peces amb gravats que s’hi ha localitzat en aquest jaciment, sobresurt una trobada el 2013, que representa un mapa de la distribució d’un campament de caçadors i recol·lectors i que per la singularitat de la seva temàtica és única al món.

Els treballs al jaciment del Molí del Salt s’emmarquen dins del projecte d'investigació de l’IPHES 'Evolució paleoambiental i poblament prehistòric a les conques dels rius Francolí, Gaià, Siurana i rieres del Camp de Tarragona'. L’equip encarregat dels treballs de camp i de laboratori està format per 12 persones. Una bona part dels excavadors són estudiants del Máster Erasmus Mundus en Arqueologia del Quaternari i Evolució Humana de la URV, però també hi participen alumnes d’altres centres com la Universitat Complutense de Madrid i la Universitat de Ferrara (Itàlia).