Pla aeri de l'Espluga de Francolí

Tots els actes: l'Espluga de Francolí recupera la programació de Setmana Santa

Enguany es compleixen 10 anys de la recuperació dels armats

Del 7 al 17 d'abril de 2022, l'Espluga de Francolí viurà els actes centrals de la Setmana Santa. Després de 2 anys de pandèmia, el municipi recuperarà el format habitual dels actes. En aquest sentit, la parròquia de Sant Miquel Arcàngel, la Confraria del Sant Enterrament, els Armats de l'Espluga, la Coral Espluguina i l'Ajuntament preveuen per al 725è aniversari  de la construcció de l'església vella més de 20 actes diferents.

El rector, Mn. Antonio Rosario destaca el valor transcendental del Triduum de Pasqua, l'època més important de l'any cristià. Enguany s'han modificat alguns horaris per adaptar-los a les quatre parròquies que ha d'administrar, però es mantindrà el ritme habitual.

Així, el Diumenge de Rams tindrà lloc la benedicció a la plaça de l'església. El Dimecres i Dijous Sant, tindran lloc els actes penitencials, el Sant Sopar i l'Hora Santa. Pel que fa al Divendres Sant, tindrà lloc el Via Crucis i la professó del Sant Enterrament. L'acte central tindrà lloc dissabte a la nit per celebrar la Vetlla Pasqual.

Enguany també es compleixen  25 anys de les campanes de l'Ester i la Cristina, motiu pel qual durant la Setmana Santa es podrà tornar a visitar l'exposició. A més, el 7 d'abril es publicarà el llibre "El món de les campanes a la demarcació de Tarragona".

El dissabte 9 d'abril hi haurà una obertura musical amb obres de Mozart, Kachaturian i Milhaud, el Trio Komik, de l'Escola Municipal de Música i l'Ajuntament de l'Espluga.

10 anys dels Armats

Un dels actes més esperats és l'actuació dels  Armats de l'Espluga. L'actual agrupació va estrenar-se el 14 de març de 2010, fruit del projecte la Confraria del Sant Enterrament, inicial l'any anterior, per dignificar la processó, renovar els tabernacles i el vestuari. 

Per la seva banda, la Mare de Déu dels Dolors —imatge de 1834— estrenarà aquest any un nou tabernacle amb rodes i una nova peça de vestuari, aportada per un benefactor local.  La tradicional imatge portada per dones —l'única que encara es portava a coll— s'igualarà ara a la resta de passos, que s'exposaran a la plaça de l'església durant tot el Divendres Sant. Durant els dies principals de la Setmana Santa, l'església vella restarà oberta per a la pregària i la compra de ciris.

Tornen les caramelles de Pasqua

La Coral Espluguina posarà el punt final als actes de la Setmana Santa amb la tradicional cantada de caramelles, el Diumenge de Pasqua, a partir de les 11.30 h del migdia. Aquest any, en lloc de fer ruta pels carrers, es cantaran a les principals places com la de la Vila, la del Castell, la de l'Església i d'altres espais cèntrics.