Primer pla de l'Alberg Jaume

L'alberg Jaume I de l'Espluga de Francolí, preparat per acollir persones refugiades ucraïneses

Segons el Consulat, un total de 139 persones podrien acollir-se a aquest servei

Un total de 73 persones de nacionalitat ucraïnesa es troben en equipaments de la Xarxa d'Albergs de Catalunya  (XANASCAT), segons ha informat la Generalitat. El Departament de Drets Socials, en coordinació amb el consulat ucraïnès, ha ofert allotjament a Barcelona, Coma-ruga, Vic i l'Espluga de Francolí. Segons el Consulat, un total de 139 persones podrien acollir-se a aquest servei.

En aquest sentit, l'alberg Jaume I  de l’Espluga de Francolí ja es troba llest per acollir persones ucraïneses. En concret, en els propers dies podria rebre entre 30 i 50 persones, ja que compta amb unes 200 places però estan, ara per ara, parcialment ocupat.
 

Sarral activa la recollida de material mèdic

Per la seva banda, al municipi de Sarral, on hi viuen unes 1.600 persones, hi ha empadronats 64 veïns i veïnes de nacionalitat ucraïnesa. La majoria treballen a alguna de les diverses empreses d'aquest municipi de la Conca de Barberà.

La majoria d'ucraïnesos provenen d'una mateixa zona propera, frontera de Polònia i que, per tant, queda més allunyada de l'epicentre del conflicte bèl·lic  més dur. El govern municipal, i també membres de l'oposició, van celebrar ahir una reunió amb la comunitat ucraïnesa, a la qual van assistir una vintena de persones.

A la trobada, celebrada al Casal de la Gent Gran, també hi van assistir representants de l'Escola Salvador Ninot, així com ciutadans de Sarral amb ànims de donar suport. Finalment, es va decidir que els propers dies s'iniciarà la recollida de material mèdic, roba, menjar durador i productes higiènics.

«Des de l'Ajuntament avui ens posarem en contacte amb el consolat d'Ucraïna, per veure com estan canalitzant aquest ajut», explica Victòria Cañís. Els punts de recollida de material són el Casal de la Gent Gran, a les tardes, i l'Escola Salvador Ninot, als matins.

De la seva banda, l'Ajuntament de Sarral farà un donatiu de  2.000 euros  per a comprar material que es necessiti. El consistori també mirarà si pot tramitar, amb la resta d'administracions, la sol·licitud per poder acollir a dues famílies amb canalla, que li ha fet la comunitat ucraïnesa a Sarral.