L'Espluga de Francolí, un mes després dels aiguats.

Els alcaldes de la Conca reclamen celeritat al govern espanyol pel reial decret pels aiguats

L'abat de Poblet lliura als municipis afectats els donatius obtinguts amb motiu del concert solidari del novembre

Els alcaldes dels municipis més afectats per la riuada del 22 d'octubre a la Conca de Barberà reclamen celeritat al govern espanyol perquè desencalli l'accés a les ajudes econòmiques pels aiguats. Els ajuntaments fa setmanes que esperen que el Consell de Ministres aprovi l'ampliació del decret  que es va fer per la llevantada del setembre a Múrcia i al País Valencià, i que permetria incloure-hi les pèrdues milionàries del temporal de final d'octubre a Catalunya.

En aquest sentit, els danys són quantificats en més de 16 MEUR només a la Conca.  «Que hi hagi un govern en funcions no hauria d'impedir aprovar un decret per urgència, perquè això és una emergència i no pot esperar», apunta l'alcalde de l'Espluga de Francolí, Josep Maria Vidal.

En la mateixa línia, Josep Andreu, l'alcalde de Montblancha comparat la resposta que es va donar als aiguats de Múrcia i el País Valencià, amb la que estan rebent els municipis catalans. «En un mes i una setmana allà van arreglar-ho, i nosaltres portem dos mesos i una setmana. Reclamem que ens tinguin la mateixa consideració que van tenir amb la Regió de Múrcia i no trobem una explicació de per què no s'ha aprovat ja», ha lamentat.

Per la seva banda, l'alcalde de Vimbodí i Poblet, Joan Canela, ha admès que hi ha  Â«inquietud», sobretot entre els veïns, perquè amb aquestes ajudes es preveuen cobrir «necessitats de primer ordre». «La gent ja comença a estar una mica inquieta per saber quan es podran arreglar els seus problemes i els problemes que depenen de l'ajuntament», ha manifestat.

Últim dia per fer donatius a Riuada Solidària

Els alcaldes s'hi ha referit durant un acte al Monestir de Poblet on l'abat, Octavi Vilà, ha fet el lliurament dels 30.000 euros corresponents als donatius obtinguts amb motiu del concert solidari organitzat al monestir el 22 de novembre, i a les aportacions de l'Obra Social 'la Caixa' i de la Diputació de Tarragona. El pare abat ha posat en valor que la comunitat té un gran sentiment de pertinença a la comarca i que amb iniciatives com aquesta volien posar-se «al costat» dels afectats.

Pla general de l'acte de lliurament dels diners recollits al monestir de Poblet en benefici dels afectats pels aiguats del 22 d'octubre a la Conca de Barberà.
Acte de lliurament dels diners recollits al monestir de Poblet en benefici dels afectats pels aiguats. | acn

Les aportacions les han recollides els alcaldes i els portaveus de Riuada Solidària a Montblanc, Àlex Rebollo, i a l'Espluga, Anna March. Els representants d'aquesta iniciativa solidària han recordat que el termini per fer donatius s'acaba aquest dimarts 31 de desembre, coincidint amb el darrer dia de l'any. Al gener tenen previst informar de la recaptació obtinguda i abordar la confecció de les bases i l'establiment dels criteris per al repartiment d'ajuts entre els damnificats particulars.