Pont Vell de Montblanc.

Un any de l’aiguat de Sant Marc: una riuada de solidaritat, sense ajudes i amb molta feina a fer a Montblanc

La vila de Montblanc encara no ha reconstruït els tres ponts malmesos a causa de la poca celeritat en la tramitació de les ajudes per part de l’Estat

Ja fa un any d’aquella nit fatídica a la Conca de Barberà. Entre el 21 i el 22 d’octubre de 2019, els municipis de la comarca per on passa el Francolí es van veure greument afectats a causa de l’increment sobtat del cabal del riu per les pluges abundants de les últimes hores. L’aigua es va obrir pas de la manera més ferotge i va arrasar la totalitat de la llera fluvial dels municipis de Montblanc, l’Espluga o Vimbodí i Poblet.

Els danys pel desbordament del riu s’han comptabilitzat en milionaris i 12 mesos després encara hi ha molta feina a fer. En aquest sentit, les afectacions en alguns punts són ben visibles, com és el cas de molts horts, cases particulars o de la zona del Pont Vell de la vila ducal, que continua tallat al trànsit de vehicles i vianants i amb una important obra de  rehabilitació  pendent. Tampoc s’han localitzat 2 dels  6 desapareguts durant els fets i els ajuntaments afectats no han pogut disposar de les ajudes compromeses de l’Estat.

Sense els ajuts promesos

L’Ajuntament de Montblanc  lamenta que «un any després del desastre encara no podem disposar de les ajudes que ens van prometre». Així, tot i que el govern espanyol va aprovar el decret de  subvencions pel temporal fa tot just dos mesos, no s’ha signat cap conveni i l’equip de govern local continua sense saber a què es podrà acollir. Per aquest motiu, «hi ha espais que no hem pogut recuperar i actuacions del tot necessàries que no s’han pogut executar per falta de compromís i celeritat» afirmen des del consistori montblanquí.

De fet, la crescuda sobtada del riu va malmetre  infraestructures i vials importants arreu del municipi, com alguns camins, els tres ponts, les séquies o les xarxes de subministrament. «Davant de la impassibilitat del govern central, l’Ajuntament de Montblanc ha donat prioritat a la restitució de tots aquests elements, per tal de recuperar la normalitat el més aviat possible, però encara hi ha alguns projectes pendents amb un elevat cost al qual no podem fer front si no és amb subvencions públiques», expliquen fonts municipals.

Un altre dels punts més afectats, en aquest cas arreu de la comarca, van ser els sistemes de sanejament de les aigües residuals a les depuradores. Per sort, des del Consell Comarcal de la Conca de Barberà  es celebra que en aquest cas «ja s’ha pogut restituir tot el sistema malmès fa un any, tant a Montblanc des del maig, com a l’Espluga de Francolí i Vimbodí, des del passat mes de setembre.

Obres al pont de la Palanca a l'Espluga
Imatge del Pont de la Palanca a l'Espluga de Francolí | Cedida

Encara hi ha dos desapareguts

Les pèrdues personals són sempre la part més cruenta d’una catàstrofe. En el cas de la riuada del 22 d’octubre de fa un any, el nombre de persones desaparegudes  augmentava considerablement a mesura que passaven les hores. Durant setmanes hi va haver activats diversos dispositius amb la finalitat de buscar les restes biològiques dels cossos. Així, en les tasques de recerca hi van participar nombrosos  equips d’emergència i també dispositius canins. Dotze mesos després del desastre, dels sis desapareguts, dos encara no s’han localitzat.

La Conca més solidària

Diuen que, a vegades, les vicissituds treuen el millor de les persones. És el cas de la Conca de Barberà, ja que el moviment ciutadà anomenat Riuada Solidària ha liderat una iniciativa que ha tingut, com a única finalitat, organitzar múltiples activitats a Montblanc i a l’Espluga de Francolí per recaptar fons per als damnificats.

En aquest sentit, en els últims mesos s’han repartit un total de 152.396,01 euros  entre 62 projectes d’aquelles sol·licituds presentades que reunien els criteris establerts a les bases i, en concret, dels diners aconseguits a Montblanc, 43.521 euros, s’han repartit entre els 24 projectes presentats. Pel que fa al fons restant que no s’ha distribuït, 754,98 euros, s’ha donat a l'Associació de Voluntaris de Protecció Civil, tal com preveien les bases.

Presentació bases Riuada Solidària Montblanc.
Acte de presentació de Riuada Solidària a Montblanc. | Cedida

Precisament, les bases per fixar els criteris de repartiment dels fons, fetes d’una manera transparent, es van elaborar específicament per a les  necessitats que requeria cada municipi i establien diferents línies d’ajuts: negocis, habitatges de diversos tipus, magatzems, vehicles o explotacions agrícoles i ramaderes.

Actes en record de les víctimes

Avui, un any després de la riuada del Francolí, Montblanc  acull un acte commemoratiu i en homenatge a tots els damnificats. Tindrà lloc a tocar del Pont Vell, al raval de Santa Anna, al migdia, i serà una roda de premsa dels alcaldes de les diferents poblacions afectades. També comptarà amb l'assistència dels diferents cossos de seguretat i voluntaris i equips de treball que van treballar durant mesos a la zona.

L’Espluga de Francolí també farà un acte similar. En aquest cas, la Font Baixa serà l’escenari de la presentació del monument simbòlic en record a les víctimes i persones desaparegudes, es farà balanç de les gestions posteriors després de la riuada i s'anunciarà una nova iniciativa per part de Riuada Solidària.