Capellans al Santuari de la Serra de Montblanc

Montblanc impulsa l'Any de la Mare de Déu per revitalitzar la fe a la Serra

Enguany es commemoren els 725 anys de l’arribada de la imatge a la vila ducal

Montblanc ha donat el tret de sortida a la celebració de l’Any de la Mare de Déu. Es tracta de 12 mesos dedicats a la Mare de Déu de la Serra, coincidint amb els 725 anys de l’arribada de la imatge a la vila ducal.

L’acte d’inici d'aquest any singular va tenir lloc el passat dissabte dia 28 d'agost. Va consistir en un rosari de torxes nocturn des de l’església parroquial de Santa Maria la Major fins al Santuari de la Serra. De fet, els primers actes s’estan celebrant aquesta setmana amb la popular novena a la Mare de Déu i el seguit de celebracions de la Festa Major.

Segons fonts de la parròquia montblanquina, aquesta celebració compta amb quatre objectius. Per una banda, commemorar la tradició de l’arribada de la imatge major de la Mare de Déu de la Serra. Per l'altra, revitalitzar la fe de Montblanc.

També es vol impulsar el santuari com a casa comuna de tots els montblanquins i alimentar la devoció a la Mare de Déu. Finalment, es vol tornar a situar el santuari i el  monestir  al lloc que li pertoca per la seva importància eclesial, patrimonial i històrica.

Al llarg de l'any es preveuen realitzar diversos actes en la línia dels objectius proposats com ara celebracions religioses periòdiques per animar la vida del santuari. També es vol dur a terme la gravació digital de músiques religioses més populars de Montblanc. Alhora, iniciar una dinàmica popular al voltant del santuari, tant de les entitats montblanquines com de cristians de fora de Montblanc.

La imatge gràfica

L’Any de la Mare de Déu compta amb la  imatge gràfica realitzada per la il·lustradora montblanquina Helena Requesens. S'ha plasmat la figura de la Mare de Déu de la Serra abraçant el poble de Montblanc a través de la tècnica del dibuix.

Professó i fidels a Montblanc
Imatge del rosari de torxes del passat cap de setmana | Parròquia de Santa Maria de Montblanc

Aquest cartell va ser presentant el divendres dia 27 d’agost al mateix santuari en un acte que va comptar amb les intervencions del plebà de Montblanc, Mn.  Simó Gras, i l’alcalde de la vila, Josep Andreu.

725 anys d’història

La celebració d’aquest any respon al fet que el passat 20 de gener de 2021 es van complir els 725 anys de la donació que el rei Jaume II va fer a la princesa grega Irene Làscaris del lloc de la Serra perquè hi edifiqués un monestir de filles de Santa Clara.

La tradició posterior explicarà que la princesa grega era portadora d’una imatge de la Mare de Déu i que es veié impedida de continuar el seu camí. Aleshores va dipositar la imatge al tossalet de Santa Maria de la Serra. En aquell lloc ja hi havia una imatge de la Mare de Déu, a la Creu Verda de la Serra.