Exterior de l'ermita de Vilaverd

Uns desconeguts ataquen una ermita del segle XV de la Conca de Barberà

Es tracta de l'ermita de la Mare de Déu de Montgoi de Vilaverd

L'ermita de la Mare de Déu de Montgoi de Vilaverd ha patit un atac vandàlic  sense precedents. Tal com han denunciat diferents veïns a través de les xarxes socials, el cap de setmana passat una o més persones van malmetre alguns elements patrimonials de la zona.

En concret, van fer  pintades  a la porta i les parets del temple. També van atacar altres zones properes a l'edifici, com la zona d'esbarjo, i, fins i tot, algunes  cases del poble.

Davant d'aquests fets, el consistori ha denunciat els fets als Mossos d'Esquadra. També adverteix que netejar i reparar els desperfectes pot arribar a ser molt costós, ja que es tracta d'un dels monuments principals del municipi, que data del segle XV.

Bé Cultural d'Interès Local

El santuari està situat a la part de ponent de la vila, sobre un turonet al costat de l'estació. El culte en aquest indret és documentat des del  segle XIII, malgrat que l'edifici actual és del segle XV, amb diverses modificacions en els segles posteriors fins al segle XVIII. S'hi accedeix per dues portes situades ambdues en el seu costat meridional, una en els peus de la nau i l'altre en el braç del creuer.

L'edifici té planta de creu llatina i la coberta amb voltes de canó, construïdes amb guix, mentre que al creuer són d'aresta amb els nervis de pedra. Darrere l'altar hi ha el cambril, on es venera la imatge de la verge, còpia de l'existent abans de 1936. Al damunt de la porta hi ha sengles ulls de bou i sobre el mur meridional de la nau, un campanar d'espadanya molt senzill.

Als peus de la construcció hi ha una casa adossada, probablement del mateix temps en què es construí l'ampliació de la capçalera on es troba el cambril.

En aquest indret se celebrava una  important romeria  l'endemà de Sant Cristòfor i la seva festa és el Dilluns de Pasqua. Hi acudia gent dels pobles de Lilla, la Riba i Rojals en temps de pestes i secades.