Universitat Nova Història a Montblanc.

L’Ateneu Empelt denuncia vincles entre la Universitat Nova Història de Montblanc i l’extrema dreta

L’Ateneu Popular alerta que en el marc d’aquestes jornades es presenti l’Organització per a l’Alliberament de Catalunya, on hi pertany Sílvia Orriols, «una de les poques regidores d’extrema dreta de Catalunya», diuen

L’Ateneu Popular Empelt de Montblanc ha emès un comunicat denunciant vincles entre la  Universitat Nova Història, que s'està celebrant aquests dies a la capital de la Conca de Barberà, i l’extrema dreta.

La Universitat Nova Història es fa a Montblanc des de l’any 2015. Aquest se celebra la sisena edició d’aquestes jornades, organitzades per l’Institut Nova Història, «entitat coneguda per donar suport al fet de considerar que eren catalans Colom, Cervantes,  Santa Teresa de Jesús, Da Vinci i Déu i sa mare, si ens permeten la ironia», manifesten des de l’Ateneu.

Més enllà de la manera d’entendre la història d’aquest col·lectiu, «acusada d’esbiaixada i manipuladora per grups d'historiadors de renom», diuen des de l'Ateneu, la Universitat Nova Història  presenta més elements «que pensem que mereixen ser criticats», afirmen en el comunicat.

L’OAC i l’extrema dreta

En aquesta edició, la Universitat Nova Història acull la presentació de l’OAC (Organització per a l’Alliberament de Catalunya).

Segons expliquen des de l’Ateneu, una de les principals dirigents de l'OAC és Sílvia Orriols, «una de les poques regidores d’extrema dreta de Catalunya, del NOU Front Nacional de Catalunya  amb representació a Ripoll, una organització xenòfoba i identitària seguint les modes de l'extrema dreta europea».

Insten l’Ajuntament a no subvencionar aquestes jornades

Des de l’Ateneu, afirmen que «és increïble que  una organització qüestionada cada cop més intensament pel gruix de la historiografia catalana com l'Institut Nova Història  rebi el doble d'euros que l'IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) que és una organització amb reconeixement internacional per la seva solvent feina de recerca i socialització entorn l'evolució humana en base a jaciments prehistòrics».

És per això que insten l’Ajuntament de Montblanc a no col·laborar més amb l'organització de la Universitat Nova Història ni subvencionar més l'Institut Nova Història «per un fet tan greu com organitzar, en l'edició 2019, la presentació de l'OAC, una organització essencialista del catalanisme que té com a portaveu una regidora xenòfoba».

Per la seva banda, des de l’Ajuntament de Montblanc, el regidor de Comunicació, Cesc Viñas, ha explicat, en declaracions a l’Espluga FM Ràdio (EFMR) que han observat que aquest any s’havia generat un àmbit més polític que en altres edicions que no consideren «correcte» i que, per tant,  revisaran el conveni i el contingut de la Universitat Nova Història de cara a les pròximes edicions.