Un operari col·locant una boia en un dipòsit d'aigua en un habitatge de Sarral

A un pas dels talls: Una avaria deixa el dipòsit municipal de Sarral sota mínims

El ple municipal d'aquesta setmana aprovarà una primera partida de 10.000 euros per posar nous comptadors d'aigua

Aquesta setmana i a causa d'una avaria elèctrica que va afectar diversos municipis de la  Conca de Barberà, les bombes que pugen l'aigua fins el dipòsit municipal de Sarral es van aturar. L'intens ús d'aigua que es fa aquests dies va provocar que la instal·lació, amb una capacitat de  500 m3, es quedés pràcticament buida. L'Ajuntament no va poder detectar-ho fins a les 6.00 h del matí del dimarts, i aleshores va reprendre l'abastament i començar a omplir de nou els dipòsits.

Malgrat que els veïns no van notar l'avaria, l'alcaldessa Victòria Cañís explica que «ens hem quedat per molt poc sense aigua. I ara de tota manera tardarem uns dies a tornar a omplir el dipòsit. Per passar el tràngol, hem demanat  que ens portin aigua en camions cisternes, però en el context actual de sequera l'empresa que els porta ens ha dit que som en llista d'espera amb altres municipis. Són dies complicats i reiterem les crides a tothom perquè faci un ús responsable de l'aigua i en limiti el consum no essencial».

Des del govern municipal prioritzen la posada al dia de tot el sistema de subministrament d'aigua, que ara està obsolet. «Impedeix que problemes com aquest se solucionin millor. Per exemple, no tenim un comandament telemàtic del quadre elèctric, perquè no està legalitzat, que ens hauria avisat abans que s'havia aturat tot el sistema pel tall elèctric. Abans tot es feia d'una altra forma, però l'estat actual de les instal·lacions a més impedeix que ens puguem acollir a ajuts per millorar-ne el servei», afegeix Cañís.

Per exemple, als ajuts que el departament de Presidència de la Generalitat atorga precisament per millorar i renovar la xarxa en baixa a municipis petits i mitjans. «Les altres administracions demanden requisits que encara no tenim, i que són lògics. Com ara la  legalització dels pous i dels quadres elèctrics, la instal·lació de sistemes de mesura, etc.».

Actualment, l'Ajuntament de Sarral treballa per solucionar-ho. Entre altres mesures, el ple municipal d'aquesta setmana aprovarà una primera partida de 10.000 euros per posar nous comptadors d'aigua a cases del poble. Aproximadament la meitat dels habitatges no en disposen, i es guien per un antic sistema d'aforaments.

«La intenció és anar posant comptadors arreu, per tal d'estalviar aigua i que tothom s'ajusti als consums que té contractats. En els propers dies posarem comptadors a 15 habitatges on entrava més aigua de la contractada, i als quals ja hem avisat per carta. Els hi hem demanat que instal·lin boies també», explica Cañís. Enguany, la urbanització del sistema de pluvials i clavegueram que es farà als carrers Narmes, Hospital, Monturiol i Marconi també s'aprofitarà per posar comptadors a les cases.