Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Montblanc clou la capitalitat de la sardana amb un exitós balanç

Gràcies a aquest esdeveniment ha augmentat l’interès per la sardana a la Conca de Barberà. Durant aquest any s’han fet una cinquantena d’actes relacionats amb aquesta dansa

46enes Jornades Internacionals Folklòriques de Catalunya 2018 a Montblanc | Jordi

 

D’aquí a una setmana Montblanc deixarà de ser la Capital de la Sardana, títol que ha ostentat durant un any sencer i que ara passarà a mans de Perpinyà. Fent la vista enrere són molts els actes i activitats que s’han viscut a la vila ducal durant aquests 365 dies. Actes de tota mena i per a tots els públics i que han servit per deixar al municipi una empremta d’aquesta dansa molt més forta de la que hi havia fins ara.

Des del 17 de març del 2018 s’han fet una cinquantena d’actes relacionats amb la capitalitat que culminaran el 16 de març amb el traspàs del relleu a Perpinyà. El que més recordarem en la nostra memòria, segurament, serà la gran ballada de sardanes al voltant de la muralla de Montblanc, una fita espectacular on van participar més de 1.500 persones tot ballant alhora.

Tot i això, han estat molts els actes multitudinaris que ha deixat la capitalitat per al record dels montblanquins com la ballada de sardanes de les escoles amb 800 infants ballant, la trobada de centres cívics que va acollir uns 600 balladors o la primera Copa de Catalunya del Concurs de Colles Sardanistes,  així com els actes de les fires o la Festa Major o les actuacions de Roger Mas i Cris Juanico.

Montblanc encercla la Muralla amb una gran sardana | Laia Solanellas

Molts, però, han trobat l'encant en les activitats de més petit format.  «Recordo el concert amb maridatge que es va fer al sindicat, a la gent li va agradar moltíssim», explica Núria Benet, membre de la comissió organitzadora de la Capital de la Sardana. «També hem acollit un concert amb orgue i tenora per primera vegada a Santa Maria, no s’havia fet mai res igual aquí», diu.

Objectiu: que la sardana 'es quedi' a Montblanc

Ara que la capitalitat de la sardana està a punt de marxar de Montblanc,  toca començar a fer balanç d’aquest any.  Bé, la intenció és que no acabi de marxar del tot i que aquests mesos hagin servit per enfortir l’interès per aquesta dansa a la comarca i, de moment, sembla que ha estat així.

«Estem molt contents de com ha anat, la gent ha participat molt i hem complert amb les expectatives. Hem fet un esforç en fer moltes activitats i la gent ha participat moltíssim, ha estat un èxit total», afirma la Núria.

46enes Jornades Internacionals Folklòriques de Catalunya 2018 a Montblanc | Jordi

Pel que fa als visitants, hi ha hagut força gent interessada a visitar Montblanc des del punt de vista sardanístic,  «molta gent s’ha interessat per veure el monument».  I és que Montblanc ha volgut preservar un record material d’aquest any de capitalitat, inaugurant un monument a la plaça Sant Francesc que representa una anella sardanista i que ara en poden gaudir montblanquins i forans. 

Ha crescut l’interès per la sardana a la Conca de Barberà

Gràcies al ressò mediàtic i a la importància de la capitalitat, l’interès per la sardana ha tingut un increment a la comarca. La Núria Benet, a més de formar part de la comissió de la capitalitat, també imparteix classes d’aquesta dansa i així ho ha copsat entre els seus alumnes.

«Ha vingut molta gent nova, es nota que la gent té ganes d’aprendre o els que ja en saben han vingut per millorar», relata. Com a fet destacable, ara mateix, entre d'altres, té un grup de 12 infants entre els 6 i els 12 anys que ballen sardanes a Montblanc. També ha estat molt significatiu  l’increment de socis del grup sardanista Museu Arxiu de Montblanc, que ha augmentat aquest any.

Una trobada de colles sardanides dins dels actes de Montblanc Capital de la Sardana.
Una trobada de colles sardanistes dins dels actes de Montblanc Capital de la Sardana. | Twitter @elisabethsabate

A més, en aquests mesos «s’ha anat creant un ambient sardanístic que esperem que segueixi». En aquest sentit, la Núria aposta per treballar en aquesta línia de ‘cuidar’ el que s’ha assolit fins ara i no deixar que una dansa com la sardana quedi com una activitat minoritària.   

També et pot interessar: