Branca d'un castanyer

Els robatoris als boscos i la suspensió del mercat fan caure la venda de castanyes a Vilanova de Prades

Els productors denuncien pèrdues per culpa de la recol·lecció per al consum propi per part dels visitants dels boscos

El 2020 també és un any atípic per als productors  de castanyes  de la Conca de Barberà. La pandèmia de la Covid-19  ha condicionat notablement el cultiu, la recol·lecció i la venda d’aquest fruit, ja que les restriccions implementades durant la festa de Tots Sants i el límit d’aforament en les trobades socials han propiciat una davallada  notable del seu consum.

Tens Telegram? Afegeix-te gratis al canal de TarragonaDigital: les millors fotos i vídeos, les últimes hores i ara també pots comentar! CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

A més, la situació actual ha agreujat un panorama que, per si sol, ja és delicat pel fet que la majoria de venedors de castanyes s’engloben en negocis familiars i petites empreses. En aquest sentit, el moment àlgid en la venda del producte es troba, per una banda, per les dates de Tots Sants i, per l’altra, durant  Festa de la Castanya i el Mercat que cada any se celebra a Vilanova de Prades, ambdós àmbits que enguany han patit, de valent, la situació límit de l’emergència sanitària actual.

Suspenen la Festa de la Castanya i el Mercat

Les  castanyes  de Vilanova de Prades tenen fama de ser de les millors del país per la seva mida petita i el seu profund sabor. Per aquest motiu, cada any, a finals d’octubre, el municipi celebra una festa dedicada a aquest fruit de tardor quan es troba en el punt de la maduració i en ple procés de collita.

Malauradament, però, l’organització ha decidit suspendre l’edició de 2020 a causa de la situació desfavorable derivada de la pandèmia de la Covid-19. Mitjançant un comunicat, l’Ajuntament de Vilanova de Prades fa uns dies va donar a conèixer la trista notícia i va voler agrair l’esforç de tots els productors, amb l’esperança «que el 2021 sigui l’any de recuperació de les nostres festes i tradicions».

Festa de la Castanya de Vilanova de Prades
La festa de la Castanya té lloc a Vilanova de Prades a finals d'octubre | Ajuntament de Vilanova de Prades

Aquest fet suposa un cop dur per al sector, ja que la cita funciona com a punt de trobada de tots els productors de castanyes i és el moment àlgid de la  venda  del producte. A més, cal tenir en compte que en l’esdeveniment, declarat d'interès comarcal, a més de les famoses castanyes, s'hi poden trobar altres productes artesanals de la Conca de Barberà, també greument perjudicats per la pandèmia del coronavirus.

El turisme als boscos, una greu amenaça

Un altre dels contratemps que anualment pateixen els productors de castanyes dels boscos de la Conca de Barberà són les  visites turístiques que s’enduen alguns fruits cap a casa. Enguany, a més, aquesta problemàtica s’ha agreujat considerablement a causa de l’augment de visitants derivat de les restriccions de mobilitat del país, que han afavorit les sortides familiars als boscos i als espais naturals propers.

Així, diversos pagesos  denuncien que la gent no és conscient que no es poden recol·lectar  castanyes de forma lliure i pel consum propi, ja que els fruits tenen propietari tot i que els castanyers es trobin en boscos amb accés obert. A més, aquesta situació fa davallar la producció i, de moment, el sector no compta amb cap ajuda per pal·liar les pèrdues acumulades enguany.