Exterior de cal Passió

Reneix cal Passió: La nova etapa de la casa d'un pintor noucentista a Vimbodí i Poblet

La reforma de l’immoble del pintor i escenògraf Adrià Campdesuñer, que estava molt malmès a causa de dècades d’abandonament, ha preservat els elements d’estil noucentista que hi havia a l'edifici

Cal Passió, la casa del pintor i escenògraf Adrià Campdesuñer i de la seva esposa, Laudelina Torres, reneix amb més força que mai. L'edifici obrirà de nou les portes al desembre, convertida ara en allotjament rural. Per aquest motiu, aquest proper dissabte dia 26 de novembre hi haurà portes obertes per als visitants que vulguin conèixer la casa per dins, en horari de matí i tarda, i el diumenge dia 27, a les 12.00 h del migdia, hi haurà un acte inaugural.

Cal Passió, que conserva el renom popular de la casa, està situat en ple nucli antic de la vila de Vimbodí i Poblet, al carrer de Sant Roc, a prop de l’església parroquial. L’immoble es lloga sencer com a habitatge d’ús turístic, amb capacitat per a sis persones. Disposa de tres habitacions dobles, tres banys, menjador-sala d'estar amb cuina, terrassa i biblioteca-sala de jocs, a més de climatització i wifi, entre altres serveis i comoditats. 

Dècades d'abandonament

La reforma de l’immoble, que estava molt malmès a causa de dècades d’abandonament, ha preservat els elements d’estil noucentista  que hi havia a la casa, localitzats a la façana i en algun dels espais interiors. També s’han rehabilitat vestigis d’altres d’èpoques anteriors, com ara l’antic cup agrícola de la planta baixa, que ara acull la biblioteca.

«Cal Passió és una casa històrica amb molta personalitat, un fet que li aporta atractiu per si mateixa. A això cal afegir-hi l’àmplia oferta cultural i de natura del municipi i dels pobles de la rodalia», destaca la propietària de l’immoble, M. Carme Hernández. En aquest sentit, cal Passió és un punt de partida ideal per visitar el Museu i Forn del Vidre de Vimbodí, el Monestir de Poblet, el Paratge Natural de Poblet, la vila medieval de Montblanc, les coves i el Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí, o la vila de Prades, entre altres atractius de les immediacions.

Primera planta de cal Passió
Interior de cal Passió | Cedida

Origen medieval

Construïda probablement en època medieval, tal com ho revelen diferents vestigis trobats a la casa, cal Passió va ser ampliada i remodelada a principis dels anys trenta del segle XX. D’aquell període conserva diferents els elements de noucentisme popular, que ara s’han posat de relleu amb la recent rehabilitació, realitzada entre els anys 2020 i 2022.

El pintor d’origen barceloní Adrià Campdesuñer i Vendrell hi va viure entre els anys 1938 i 1946 amb la seva esposa, Laudelina Torres, la família de la qual era propietària de la casa des de feia dècades. Laudelina va morir el 1972, i des d’aleshores la casa va restar buida i abandonada, exceptuant el període en què va acollir els estudis de la ràdio local, el 1984.

Campdesuñer és autor del retaule de l’ermita dels Torrents, de decorats de teatre que va dissenyar i pintar durant la seva etapa barcelonina, i de diferents olis que es conserven en espais religiosos, institucions i col·leccions privades arreu de Catalunya. El pintor dona nom al concurs de pintura ràpida Potau Campdesuñer, creat el 2016 en el marc de l’any commemoratiu dedicat a l’artista i al també pintor local Joan Potau i Martell.