Jaume Parés entrega la carta a Josep Saumell, nebot d'Isidre Saumell

Una carta de l'Isidre Saumell, un jove afusellat de la Conca, arriba a la família 80 anys després

Una parella de col·leccionistes van adquirir els documents en un mercadet de segona mà de l'Alt Camp | Es van trobar amb el Josep Saumell, familiar de l'autor, en un bar de Vallmoll

La publicació en un grup de Facebook de la Conca de Barberà va desencadenar en una recerca insistent per la comarca. En Jaume Parés  traslladava al grup el desig d'una parella que buscava la família de l'Isidre Saumell Nadal, afusellat el 1940 a la presó de Pilats de Tarragona. El motiu era un seguit de documents pertanyents de l'Isidre els quals van caure a les mans d'una parella de col·leccionistes  i volien trobar els seus familiars per regalar-los-hi. Entre tots aquests documents, però, n'hi havia un de molt especial: una carta que l'Isidre havia escrit el dia abans de ser afusellat, de l'1 d'agost de 1940.

Tens Telegram? Afegeix-te gratis al canal de TarragonaDigital: les millors fotos i vídeos, les últimes hores i ara també pots comentar! CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

Dies després de l'anunci, el Josep Saumell, de 76 anys i veí de Vimbodí i Poblet, va contactar amb el Jaume Parés. Els responsables de la troballa van ser la Núria Ujaque i el David de Sandes i van adquirir aquests documents en un mercadet de segona mà que es fa a l'aparcament del restaurant La Bona Cuina, entre Valls i Vallmoll. Ja a casa, van veure que es repetia el nom de l'Isidre Saumell diversos cops i van començar a moure la maquinària per trobar-se amb la seva família.

«Que la família el recordessin i el tinguessin en la seva memòria»

En llegir la carta, la Núria i el David volien complir una de les últimes voluntats que escrivia l'Isidre a la carta d'acomiadament: «Jo ja estaré content que em tinguin en memòria. Acordeu-vos-en de mi». Tots ells, Josep, Jaume, Núria i David, finalment, es van trobar en un bar de Vallmoll.

El document perdut, fins ara, va emocionar el Jaume  i la seva família i en destaca que el regal és un gran tresor perquè la família no solia parlar de la guerra ni dels tiets que havien estat assassinats. 

Aquestes cartes, però, no eren enviades a la família de Vimbodí i Poblet, sinó a unes cosines de Barcelona, per por de represàlies. Així mateix, tampoc saben com han acabat en un mercat d'antiguitats de Vallmoll ni quants anys fa que els documents han viatjat de mercat en mercat.

Carta de l'Isidre Saumell Nadal, afusellat el 1940
Carta de l'Isidre Saumell Nadal, afusellat el 1940 | Cedida