Primer pla d'unes castanyes

La producció de castanyes de Vilanova de Prades, en perill per la xacra i el turisme

La Conca de Barberà, és una de les principals zones productores de castanyes de Catalunya

Amb l'arribada de  Tots Sants, la castanya guanya protagonisme a les fires i mercats d'arreu de Catalunya. De fet, la celebració de la vigília de la festa, el 31 d'octubre, pivota al voltant d'aquesta menja i arreu del país s'organitzen trobades i àpats per degustar aquest fruit.

Segons alguns estudis, la Castanyada s'origina a finals del segle XVIII. Deriva dels antics àpats funeraris, en què no se servien altres menges que llegums i fruita seca i els pans votius de l'ofrena als difunts  en els funerals, més popularment, panets,  panellets o panellons. L'àpat tenia un sentit simbòlic de comunió amb les ànimes dels difunts: tot torrant les castanyes, es resaven les tres parts del rosari pels difunts de la família.

La producció, a la Conca de Barberà

El municipi de Vilanova de Prades, a la Conca de Barberà, és una de les principals  zones productores  de castanyes de Catalunya. Ara bé, en els últims anys la seva producció als  boscos va a la baixa per diversos motius.

Per una banda, molts castanyers pateixen la malaltia de la xacra, una afectació que fa que els arbres tinguin una esperança de vida molt més curta de l'habitual. A més, enguany, la important sequera que pateix bona part de la comarca ha fet reduir la producció a la meitat, tal com apunten alguns pagesos locals a aquest mitjà.

Gegants en una fira a Vilanova de Prades
Imatge d'una edició anterior del mercat | Cedida

El turisme als boscos, una greu amenaça

Un altre dels contratemps que anualment pateixen els productors de castanyes dels boscos de la Conca de Barberà són les visites turístiques que s’enduen alguns fruits cap a casa. Aquesta problemàtica s’ha agreujat considerablement amb la pandèmia  de la Covid-19,que ha afavorit les sortides familiars als boscos i als espais naturals propers.

Així, diversos pagesos denuncien que «la gent no és conscient que no es poden recol·lectar castanyes de forma lliure i pel consum propi, ja que els fruits tenen propietari  tot i que els castanyers es trobin en boscos amb accés obert».

Afegeixen que aquesta situació fa davallar  la producció i, de moment, el sector no compta amb cap ajuda per pal·liar les pèrdues acumulades tant del 2020 com d'aquest any.

Arriba la 46a Fira de la Castanyada

Després d'un any d'aturada, Vilanova de Prades recupera la 46a edició de la Fira i el 35è Mercat de la Castanyada. Es celebra el dissabte 30 el diumenge 31 d’octubre. Inclou el tradicional esmorzar de la fira, una classe de zumba, una gimcana, un sopar de germanor, la missa i goigs a Sant Galdric, una exhibició eqüestre, etc.

Durant tot el diumenge també hi haurà mostra de cultura popular  amb elements de municipis de la Conca de Barberà.