Persones al castell de Santa Coloma

La revista 'La Segarra' de Santa Coloma de Queralt celebra el seu centenari

El passat 14 de juliol es va dur a terme un acte commemoratiu a la torre d'homenatge del castell dels comtes

La revista 'La Segarra' de Santa Coloma de Queralt va celebrar dijous 14 de juliol el centenari de la seva primera publicació. Els membres de l'Associació Cultural Revista la Segarra, editora de la revista, van preparar un acte senzill però entranyable que va tenir, com a convidada especial, a l'honorable consellera de cultura de la Generalitat Natàlia Garriga, que anava acompanyada de la delegada del govern i de la delegada a Tarragona.

L'acte es va desenvolupar sota la torre d'homenatge del castell dels comtes de Santa Coloma. La periodista colomina Maria Carreras va conduir l'acte fent un breu resum històric de la revista en les seves quatre èpoques; la primera, de 1922 al 1923 (27 números); la segona de 1932 a 1934 (67 números), la tercera de 1958 a 1960 (24 números); i la quarta de 1979 fins a l'actualitat (fins ara 514 números).

Tot seguit, l'alcalde de Santa Coloma, Ramon Mullerat, va explicar que la revista és important pel poble «no només perquè comunica què passa sinó que és una eina de memòria històrica». Anna Albareda, editora de la publicació, va centrar el seu discurs fent un agraïment a les persones, empreses i institucions que han fet possible durant aquests anys la revista. Va destacar el paper de l'equip que treballa de forma altruista, i no només dels redactors, sinó que de les «feines que són invisibles però imprescindibles», com administració o distribució.

Per últim, va explicar que «Santa Coloma de Queralt té 2.800 habitants, i la revista compta amb 518 subscriptors i una tirada mensual de 600 exemplars, unes dades extraordinàries». Francesc Fàbregas, president de l'ACPC, va remarcar el paper que la premsa comarcal juga arreu del territori català, «fent un retrat del país i de la seva gent que d'altra manera seria incomplet», a banda del rol cabdal en la defensa de la llengua catalana.

Lali Albareda, en representació de l'Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà va explicar el procés dut a terme de digitalització  de les quatre èpoques de la revista i la importància que això té per consultar de forma àgil què ha passat al nostre entorn als darrers cent anys. I va tancar l'acte la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, que va presumir de les seves arrels segarrenques: el seu pare va néixer i créixer a Santa Coloma i la seva mare és de Cervera.

L'acte va estar amenitzat per l'actuació musical d'un trio format per Marta Rovirosa, cantant; Joan Mestre, violí; i Toni Palmés, piano. Un cop finalitzats els parlaments es va servir un sopar fred, que va ser un moment d'interrelació entre els presents. I abans d'acabar es va treure un pastís que celebrava el centenari.