Panoràmica del pont Vell de Montblanc, dos anys després de la riuada

La Conca de Barberà, dos anys després de la riuada: encara esperen ajuts de l'Estat

Montblanc està pendent de rebre 3 milions d'euros, mentre que l'Espluga la xifra és de 300.000 euros

Dos anys després de la riuada del Francolí l'octubre del 2019, que va provocar quatre morts i dos desapareguts, la Conca de Barberà s'ha recuperat gairebé completament, tot i que encara hi ha temes pendents. En aquest sentit, el pont Vell de Montblanc encara té baranes provisionals, mentre que el pont de la Font Baixa de l'Espluga presenta restes de vegetació i runa.

Tot i aquestes tasques pendents, les lleres del riu estan més verdes que mai, mentre que les cases i negocis que es van veure afectats per les inundacions s'han anat refent a poc a poc dels danys. En aquest sentit, però, el regidor de Medi Ambient de l'Espluga de Francolí, Xavier Rosell, ha assegurat que «hi ha espais que no podrem recuperar mai més».

En aquest municipi, on neix el riu Francolí, encara hi ha cicatrius al pont i a la rotonda d'accés al poble. L'espai on hi havia el celler Rendé Masdéu i un restaurant, qualificat d'entorn inundable, és ara una esplanada on aparquen vehicles.

Els ajuts de l'Estat, encara pendents

Han passat dos anys des de les inundacions, però els ajuntaments del territori encara estan pendents de rebre ajudes de l'Estat. En aquest sentit, a Montblanc esperen més de tres milions d'euros, mentre que l'Espluga de Francolí la xifra pendent és de 300.000 euros. La capital de la Conca de Barberà té com a prioritats arranjar el camí del cementiri i la rotonda del col·legi de la Mercè.

Més endavant, el consistori de Montblanc intervindrà en tres ponts destruïts per la riuada: el de la font de Bolovi —que l'exèrcit va reconstruir—, el del molí del Pas —que es convertirà en una passera—, i el pont Vell, en el qual s'invertirà 1 milió d'euros

«Dos anys per arreglar un camí»

El regidor de l'Espluga de Francolí, Xavier Rosell, assenyala que «un aiguat és devastador, necessites molt temps per recuperar-te; tornarem a la normalitat, però no és ràpid, no depèn només de la nostra voluntat, la burocràcia és lenta». Un exemple d'això és la construcció fa poques setmanes d'un pas inundable a l'entrada del municipi a fi de recuperar un camí engolit pel temporal.

«Dos anys per arreglar un camí... L'administració és molt lenta», reitera el regidor. El parc fluvial, la denominada 'zona zero', ja es va sanejar, però encara hi ha pendent reubicar la zona de parc infantil, d'esbarjo i rentadors. L'Ajuntament ja té el projecte, però no hi ha recursos.