Ple de Montblanc

L'Ajuntament de Montblanc congela la majoria d'impostos però apuja l'IBI

La mesura es va aprovar en el plenari municipal d'ahir

En el ple municipal celebrat a l'Ajuntament de Montblanc ahir dimecres 21 d'octubre es van aprovar les  noves ordenances  per a any 2021. Amb 8 vots favorables i 5 contraris, les noves ordenances fiscals preveuen la congelació de la majoria de taxes i impostos i un augment de l’IBI fins a l’1,02%.

Segons el regidor d’Hisenda, Cesc Viñas, «hi ha un seguit de factors estructurals o tècnics i d’altres de conjunturals que expliquen aquesta pujada». Segons el regidor, entre aquests darrers factors destaca la disminució de la recaptació de tributs per la Covid-19, les despeses extres per la riuada (fins a 300.000 euros) o bé la liquidació del pressupost del 2019 en negatiu fruit de menors  ingressos dels previstos i unes despeses d’inversions acumulades d’altres anys que es van executar aquest any.

Tanmateix, Viñas també s’ha referit a altres aspectes estructurals que s’hauran d’anar rectificant al llarg de la legislatura com una disminució excessiva de l’IBI en els darrers anys fins a situar-se al 0,85% l’any 2013; un augment substancial dels sous i salaris de l’Ajuntament de Montblanc; l’incrementat del cost de subministraments i compres de l’ajuntament; i, finalment, l’Ajuntament ha dedicat molts recursos a amortitzar els deutes  que tenia.

Per la seva banda, el portaveu del PSC, Juanma Cabello ha defensat que voten en contra «perquè no estem, ni estarem mai a favor, d’una pujada d’impostos tan agressiva i injustificada». Per la seva banda, Raquel Huguet  de Junts per Montblanc, referint-se a la pujada de l’IBI afirma que és «una pujada en un moment que no és bo ni per l’ajuntament, ni per moltes famílies de Montblanc, No tot és culpa de la Covid-19 ni de la riuada».