Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Treballs a la muralla de Sant Francesc

La torre bessona del portal de Sant Francesc de Montblanc: un projecte a cavall dels defensors i els opositors

L'obra ha rebut l'aprovació de la Direcció General de Cultura de la Generalitat de Catalunya i compta amb la subvenció de l'1,5% Cultural del Ministeri de Foment i de Cultura i Esport

Treballs a la muralla de Sant Francesc
Estat actual dels treballs en aquest tram de muralla | Albert Oliva

La reconstrucció  de l’antic portal  de Sant Francesc  de Montblanc avança segons el calendari previst. Es tracta del projecte més ambiciós de tot el recinte emmurallat de la vila ducal des de l’inici de la seva restauració i es preveu que les obres culminin durant la primera meitat de l’any  2021. La proposta pretén recuperar uns 200 metres  de l’antiga muralla medieval i el portal que dona accés al carrer Major per la banda de l’església de Sant Francesc, amb una torre a banda i banda.

El plec que recull les característiques del projecte ha estat en exposició pública dues vegades, durant quaranta dies, per tal de recollir totes les esmenes  possibles per part de la ciutadania, tal com marca la normativa. En aquest sentit, fonts municipals afirmen que en aquests dos períodes no s’ha rebut cap observació ni s’ha qüestionat cap aspecte de la proposta però, això, no obstant, no ha impedit que certs sectors de l’òrbita cultural montblanquina s’hagin erigit en contra de les obres tot just quan ja es troben en plena execució.

«És un atemptat contra la muralla de Montblanc»

L’exdirector del Museu Arxiu de Montblanc,  Maties Solé, és una de les veus crítiques que s’ha alçat contra el projecte. És membre de l'Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi i també va ser el director de les obres de restauració de la muralla durant la segona meitat del segle XX. En aquesta posició, ha rebut el suport de certs membres del Centre d’Estudis de la Conca de Barberà i del Museu de l’Arxiu de Montblanc, així com també de l’historiador Jaume Felip o la Reial Societat Arqueològica Tarraconense.

Solé afirma que el basament sobre el qual s’està erigint la nova torre no és la que suposadament va desaparèixer i que ara es vol alçar de nou. A més, «no existeix cap prova documental ni arqueològica que avali aquest projecte, i les runes que s’han trobat formen part d’uns magatzems i d’una séquia d’un hort».

Pel que fa al croquis de la muralla fet l’any 1899  per l’historiador Ramon Cantó, en el qual s’observa que el portal té dues torres a banda i banda, els opositors de la reconstrucció sostenen que aquest dibuix només és una «interpretació figurada de com era, sense cap referència història o documental provada, i amb això sol no es pot basar la proposta que fa l’Ajuntament de Montblanc en aquest tram de muralla».

Imatge de l'acte a Sant Francesc
Presentació del projecte a la sala de les Corts Catalanes   | Albert Oliva

Un projecte aprovat per la Generalitat 

En aquest punt, els opositors del projecte han elevat la queixa a l’Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi, amb la finalitat d’iniciar els tràmits per aconseguir una reconducció dels propòsits. Ara bé, com que les obres han estat aprovades per la Direcció General de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’entitat considera que «compleix per tots els permisos per portar-se a terme» i conclou que «no pot engegar ara un procés judicial que necessàriament tindria lloc si féssim al·legacions, amb un enfrontament jurídic amb les institucions que han aprovat el projecte». A més, creuen que «aquesta derivada judicial malbarataria un debat seriós sobre el patrimoni arquitectònic».

«L’1,5% cultural pot perillar»

Per la seva banda, l’Ajuntament de la capital de la Conca de Barberà s’afanya a enllestir les obres. Pep Andreu, l’alcalde, lamenta que els opositors del projecte no hagin aprofitat els períodes d’exposició pública per fer arribar les observacions pertinents, ja que «era llavors quan es podien incorporar les propostes i fer les modificacions necessàries». A més, el batlle avisa que si l’objectiu és paralitzar les obres  per tal de replantejar-les, no es compliran els terminis i, irremeiablement, es podria perdre el finançament aconseguit per a dur-les a terme.

En aquest sentit, el projecte pressupostat en 750.000 euros és possible gràcies a l’aprovació, per part del Ministeri de Foment i de Cultura i Esport, de la subvenció de l'1,5% Cultural, que aportarà el 67% del pressupost total. Així, tot i que en convocatòries anteriors la sol·licitud del consistori montblanquí havia estat denegada per diversos motius, ara ha estat concedida.