Persones del Danseu

Les Piles celebra els 10 anys del Danseu, el festival de dansa en context rural

Se celebrarà els dies 12, 13 i 14 d'agost sota el paraigua d'El Petó, un petó entès com un espai de trobada, de contacte, de transmissió i de lligam.

El Danseu Festival arriba aquest estiu als 10 anys amb un projecte que farà ballar els veïns i veïnes de les Piles. Es tracta de deu peces de dansa i espectacles que han passat pel festival en edicions anteriors. També comptarà com cada any amb una programació internacional de diferents companyies professionals  on destaquen noms com Jesús Rubio Gamo o Ivo Dimchev.

El Petó és un projecte de transmissió d'obres de dansa i de moviment a cossos no professionals en arts escèniques que pertanyen a una comunitat i a un territori comuns, el qual serà la columna vertebral de la 10a edició del Danseu Festival a  les Piles aquest 2022. Es tracta de presentar 10 obres que ja han passat per les Piles durant aquests 10 anys de Danseu, però aquest cop les peces les ballaran i interpretraran una trentena de veïns i veïnes del municipi. Des del passat mes d'abril, artistes, intèrprets – espilencs i espilenques – i mediadors desenvolupen diversos tallers per fer el treball de transmissió i reinterpretar les obres. 

Els espectacles que duran a terme són: Cuando el cuerpo habla de la Taimada, Hand to hand de Roser López Espinosa, Motifs de Compagnie Parc, Conseqüències de Moveo, Pink Unicorns de la Macana, Bolero de Jesús Rubio Gamo, Jamais en retraite de Cie Zania, Pelat de Joan Català i Entrañas con patas de Losinformalls. 

El director del festival, Pau Estrem, ha explicat que «es tracta d'un projecte amb vida pròpia que fuig de les programacions habituals, que acciona i incorpora l'altri de manera directa i que, més enllà de les dates del festival, farà ballar i acompanyarà un poble sencer en una experiència compartida durant 6 mesos».

A més a més, el Danseu Festival comptarà amb una programació d'espectacles internacionals com les coreografies de Sharon Fridman ¿Hasta dónde? o Gran bolero de Jesús Rubio Gamo. La música tindrà un paper destacat en aquesta edició amb el ritme ponentí de Sound de Secà que portarà a la Conca de Barberà la preestrena de la seva última producció Suma o el concert performatiu Selfie concert del búlgar Ivo Dimchev que necessitarà la complicitat del públic.

Persones del Danseu
Imatge d'una de les peces del Danseu | Xavier Sivecas

Suport a la creació i debats amb vermut

Aquest 2022, el Danseu Festival continua apostant per donar suport a la creació acompanyant  tres produccions. D'una banda, durant el cap de setmana, es farà el tancament de l'espectacle CAP: III (BLACK THROUGH RED) de Reinaldo Ribeiro, una producció que es va començar a acompanyar el 2021.

També es podrà veure CAER, CAER, CAER que ha comptat amb el suport del Danseu i on  Richard Masherin reflexiona sobre la vulnerabilitat del cos i la inevitabilitat de la caiguda. Finalment, el Danseu Festival ha produït la versió catalana de l'espectacle holandès  One Milion People And Me de ShELFISH que aborda un dels tabús més grans de la nostra societat, el suïcidi.

D'altra banda, tant dissabte com diumenge, a les 12.30 del migidia, es farà el vermut. Es tracta d'un espai de debat i de reflexió. Dissabte, César compte, gerent de l'APdC (Associació Professional de Dansa de Catalunya), Mei Sacabona, mediadora artística del projecte El Petó i Alexandra Homs, apicultora, parlaran de la importància de la transmissió: del traspàs de coneixement, del llegat entre generacions, etc.

Estaran moderats per Arantza Labuena. L'endemà, l'eix del vermut seran les pràctiques artístiques comunitàries i estaran a la taula Asun Pié, professora de Psicologia i Educació Social a la UOC, Olga Álvarez, directora de La Taimada i Carol Aguirre i Angie Mas, participant i mediadora, respectivament, del projecte El Petó.

Una pel·lícula i un llibre per commemorar els 10 anys

Per commemorar el desè aniversari, recollir i immortalitzar el projecte de transmissió El Petó, el Danseu Festival produirà també un documental dirigit pel cineasta Esteban Crucci i el ballarí i creador de videodansa Samuel Retortillo. Un equip que des de l'inici està documentant tot el procés creatiu de les nou peces que conformen el projecte El Petó. 

En la mateixa línia, l'artista i creadora Arantza Labuena plasmarà en un llibre la seva mirada sobre el festival i la seva història carregada de romanticisme, una iniciativa que aportarà retrospectiva en aquest any de celebració. Les dues obres es publicaran al llarg del 2023.