Públic al jardí del Museu de la Vida Rural

Dia Internacional dels Museus: Consulta totes les propostes del Museu de la Vida Rural

«El poder dels museus» és el lema del Dia Internacional dels Museus que al Museu de la Vida Rural se celebrarà el dissabte 14 de maig

El Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla se suma un any més a la celebració del Dia Internacional dels Museus. El divendres 13 de maig, tindrà lloc el taller de gravat «El mapa del temps de l'Espluga», una activitat impulsada pel col·lectiu la Ruta Gràfica, arribat des de Mèxic. Aquest taller té dues sessions, una el divendres i l'altra el dissabte, i les persones inscrites han d'assistir a les dues.

El mateix dia, a les 19.00 h, s'ha programat el segon debat del cicle Visions 5.1 amb el títol «I ara, què? Respostes a l'emergència climàtica», amb l'ambientòleg Andreu Escrivà i l'especialista en mobilitat i infraestructures, Nel·la Saborit; amb Helena Martín, com a moderadora. Un debat que es podrà seguir també de manera virtual a través del canal de Youtube del museu. 

Durant tot el dissabte 14 de maig, hi haurà portes obertes al museu, amb accés gratuït tant a l'exposició permanent com a la temporal «Generació [Re]». Aquesta última es podrà visitar amb l'acompanyament i dinamització d'una educadora a les 11.00 h i a les 17.00 h. A més, la Guingueta del Museu oferirà productes de proximitat o provinents d'empreses amb consciència social i mediambiental.  

Un espectacle que posa en diàleg la ceràmica i el circ 

De 10.30 h a 21.30 h els visitants podran gaudir de la instal·lació fotogràfica associada a l'espectacle «Tour» de Carla Farreny, una mostra que convida al públic a submergir-se progressivament en l'univers de l'espectacle amb imatges que al·ludeixen sense revelar el que veuran posteriorment. De l'espectacle «Tour» es faran dos passis, a les 18 i a les 20 h. La peça permet reflexionar sobre la transmissió dels oficis i posar en diàleg dues disciplines aparentment allunyades com la ceràmica i el circ, per trobar els nexes que tenen en comú.

Presentació del conte «Entre totis ho apriarem» 

A les 11.30 h, serà el torn per la presentació dinamitzada del  llibre infantil «Entre totis ho apriarem». El conte forma part de Rurals / Som Xipella, un projecte participatiu ideat per l'Ajuntament de Solivella, que vol reivindicar la necessitat de salvaguardar la diversitat lingüística, el xipella, com a patrimoni immaterial. La presentació anirà a càrrec de l'escriptor del conte, Toni Sans, i de l'il·lustrador, Pere Navarro i s'adreça a un públic familiar. 

A les 12.00 del migdia, els micròfons de l'Espluga FM Ràdio seran els protagonistes amb una edició especial del programa en directe «Museofònics». Conduït per l'historiador de l'art i museòleg Damià Amorós, aquest espai radiofònic permet als oients entrar als museus del país per explicar-los i apropar-los a la ciutadania. 

Ja a la tarda, a les 19.00 h, Adrià Cabestany pronunciarà la conferència «Viatjar al museu gràcies a la teva atenció i memòria», sobre diferents qüestions relacionades amb el funcionament de l'atenció i la memòria, tot parlant d'aspectes quotidians com pot ser una visita al museu o bé escoltar música. Per tancar la jornada, sessió «Cara B» amb el DJ Alexandre Bonanit. Així, la Nit dels Museus acabarà amb la música d'Alexandre Bonanit, que amenitzarà una vetllada en què La Guingueta del Museu estarà oberta. 

Tots els actes, excepte el  taller de gravat, són gratuïts, però es necessita reserva prèvia en la majoria. Es pot fer a la pàgina web del museu o a través del telèfon 977 870 576.