Activitat a l'exterior del Museu de la Vida Rural

Dia Internacional dels Museus al Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí

La commemoració se celebrarà del 14 al 18 de maig

El Museu de la Vida Rural  de l'Espluga de Francolí  se suma un any més al Dia Internacional dels Museus que se celebrarà del 14 al 18 de maig. El dissabte dia 15  serà el dia amb més gruix d’activitats, destacant un debat sobre els conceptes «museu» i «centre cultural» al matí i la projecció del film «O que arde» a la tarda amb un col·loqui posterior que comptarà amb la presència del director de la pel·lícula, Oliver Laxe. Els dos col·loquis es podran seguir presencialment o en línia, a través del canal de YouTube de l’MVR. A més, hi haurà portes obertes de les 10.30 h a les 21.30 h de dissabte tant a l’exposició permanent com a la temporal «Jugar amb foc», que finalitza la seva etapa al Museu el pròxim 24 de juny.

Una taula rodona sobre què és un museu

La programació del DIM 2021 al Museu de la Vida Rural s’encetarà dissabte a les 11.00 h amb un debat sobre la controvèrsia generada per la darrera definició de museu proposada des de l’ICOM. Es trobaran en una taula rodona el gestor cultural i expert en museus, Guillermo Fernández, la delegada de l’ICOM a Catalunya, Teresa Reyes, el president de l’Associació de Museòlegs de Catalunya, Joan Vicens, i la directora de l’MVR,  Gemma Carbó. Aquesta activitat segueix també el lema de l’ICOM pel DIM d’enguany que és «El futur dels museus: recuperar i reimaginar».

Un altre dels plats forts de la jornada serà la presència del director del film «O que arde». El llargmetratge reflexiona al voltant d’un gran incendi que té lloc en la Galícia rural. A les 16.30 h es farà un passi de la pel·lícula a les instal·lacions del Museu i a continuació, a les 18.00 h aproximadament, s’ha programat un debat seguint el fil de la pel·lícula, sobre l’abandonament de les zones rurals i la consegüent proliferació dels incendis forestals. En aquest col·loqui hi participaran a més del director del llargmetratge, la gestora cultural i coordinadora del TRESC, Ana Requejo, i el ramader  Pere Artigas.

Aprofitant la visita d’Oliver Laxe a la Conca de Barberà, l’endemà diumenge, el cineasta impartirà una xerrada sobre el procés artístic i creatiu que el va portar a produir el premiat llargmetratge. Aquests diàlegs amb Laxe formen part la programació d’activitats vinculades a l’exposició «Jugar amb foc» que es complementarà dissabte amb un seguit de visites dinamitzades a les 10.30 h, a les 12.00 h i a les 17.00 h. Al voltant de la mostra temporal, també s’ha organitzat el taller IncendiArt (previst per a les 12.00 h) on els participants aprendran a preparar pintures naturals de manera artesanal amb materials provinents d'un incendi forestal, com són les cendres i el carbó.

D’altra banda i durant tot el dia, en diversos espais del Museu tindrà lloc l’acció artística «Rawscenography» on la dissenyadora Maria Monseny realitzarà intervencions que dialogaran amb els visitants, tot apel·lant a la sostenibilitat i a la inclusió. Un acte que es desenvolupa en aliança amb FiraTàrrega i el seu programa de suport a la creació. També dissabte, a les 20.00 h, les artistes Núria Vila, Silvia Yruela i Mireia Domènech presentaran la pàgina web de Leftovers, un projecte sorgit d’una residència artística que van fer al Museu coincidint amb el FES, el passat mes d’octubre. Finalment, el Carro de contes, a la plaça d’en Canós, serà la proposta familiar on la poesia i el teatre seran l’excusa per parlar de les plantes remeieres i de les llegendes que envolten el món màgic de les plantes.

Tercer debat del cicle Visions 5.1

A més, el DIM coincidirà amb el tercer dels sis debats de la nova edició del  cicle Visions 5.1 que coorganitzen el Museu de la Vida Rural i l’associació  La Conca 5.1. En aquest cas, l’eix del tercer debat seran les connexions globals per conèixer com s’afronta la resiliència des de diversos punts del món. La investigadora en polítiques d’immigració, integració i refugiats,  Blanca Garcés, la politòloga Arantxa Tirado, el corresponsal a l’Àfrica Xavier Aldekoa i el periodista Albert Mercadé, com a moderador, en seran els ponents. Tots els actes es desenvoluparan d’acord amb les mesures establertes per les autoritats sanitàries davant de la Covid-19 i en compliment del protocol de seguretat i prevenció de l’organització. És per aquest motiu que l’aforament a les sales serà limitat i la majoria d’actes requereixen inscripció per tal de controlar els aforaments.